Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

28 Ιουνίου - Πριν από 55 χρόνια ο -Αρχιμανδρίτης Κοσμάς (Σμιρνόφ) /22.10.1885 - 28.06.1968 / αναχώρησε στον Κύριο.

 

28 Ιουνίου - Πριν από 55 χρόνια ο -Αρχιμανδρίτης Κοσμάς (Σμιρνόφ) /22.10.1885 - 28.06.1968 / αναχώρησε στον Κύριο.


Μαθητής της Μονής Βαλαάμ, όπου ήταν κελί-συνοδός του ηγουμένου της μονής του μακαριστού. πρεσβυτέρου Schemagumen Mauritius (Baranova) /†09.02.1918/,ιερός ασκητής, βιβλίο προσευχής, γεμάτο αγάπη και έλεος για τους άλλους.


Για μη αναγνώριση του ανακαινισμού, ο πατέρας Κοσμάς συνελήφθη και φυλακίστηκε στο Βελίζ και στο Σμολένσκ. Στάθηκε σταθερά στην Αλήθεια, μη δελεαζόμενος, όπως οι «ζωντανοί εκκλησιαστικοί» από τη φακόσουπα των ψεύτικων ευλογιών. Πέρασε εννέα χρόνια στα στρατόπεδα του Καναλιού της Λευκής Θάλασσας.

Αληθινός πιστός. Ήταν ο πρώτος γέροντας της ερήμου Spaso-Preobrazhenskaya στη Λετονία, στην οποία προσελκύονταν άνθρωποι από όλη τη χώρα - από το Βλαδιβοστόκ μέχρι την Αγία Πετρούπολη.

Έχοντας ξεκινήσει την υπηρεσία του ως εξομολογητής στο ερημητήριο, ο γέροντας αναβίωσε το παλιό του πνεύμα, το πνεύμα της απλότητας και της φτώχειας, της μοναξιάς και του στοχασμού, που ήταν εγγενές στις σκήτες του Βαλαάμ.

Οι άγιες πύλες του ασκητηρίου και η καρδιά του γέροντα ήταν ανοιχτές σε όλους όσους αναζητούσαν δρόμο προς τον Θεό.

Όσοι φοβόντουσαν να βαφτίσουν τα παιδιά τους στην εκκλησία, τους λυπόταν ο γέροντας. Είχε έναν βοηθό που έμαθε για τέτοιους ανθρώπους. Ο π. Κοσμάς του είπε: «Πες τους ότι υπάρχει ένας παπάς που θα έρθει μόνος του και θα βαφτίσει χωρίς χρήματα».

Και πήγε σπίτι μετά την απογευματινή λειτουργία, κρύβοντας το προσεκτικά από τις μητέρες. Ένα καλοκαίρι, επιστρέφοντας από τη βάφτιση, ένιωσε τόσο άσχημα που δεν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητο. Ο αρχάριος έπρεπε να τον μεταφέρει ανεπαίσθητα μέσα από το δάσος στην αγκαλιά του στο κελί.

Ο κόσμος ζήτησε από τον ιερέα να ευλογήσει σπίτια και διαμερίσματα. Καλεσμένοι ήταν και μέλη του κόμματος, τα οποία στη συνέχεια δέθηκαν μαζί του και ήρθαν κρυφά στο ερημητήριο για να εξομολογηθούν ή να μιλήσουν.

Βγαίνοντας από το ναό, έδινε πάντα ελεημοσύνη σε όλους τους ζητιάνους που στέκονταν στη βεράντα, τους ευλογούσε, κοιτάζοντας προσεκτικά τα πρόσωπά τους και μιλούσε σε όλους.

Δεν άφηνε ποτέ κανέναν να φύγει χωρίς να τον ταΐσει, ακόμα και τα πλατάνια -όπως έλεγε τις πίτες- ζητούσε από τον υπάλληλο του κελιού να μαγειρέψει.

Πάντα έλεγχε ποιος κοιμόταν πού και αν έβλεπε ότι κάτι του λείπει σε κάποιον, έβρισκε και έφερνε μια κουβέρτα ή μαξιλάρι. Εάν μια από τις αδερφές ή τους προσκυνητές αρρωστήσει, σίγουρα θα επισκεφθούν και θα φέρουν κάτι.

Ο ίδιος ο γέροντας έφτιαχνε καρέκλες και παγκάκια για αδύναμες μητέρες και προσκυνητές.

Έχοντας ένα χάρισμα στην καλλιγραφία, ο ιερέας έγραψε πολλές προσευχές και ακάθιστους και τους έστειλε έξω, έγραψε μοναστικές αναμνήσεις.

Ένας αρχάριος από τον κόσμο πέρασε κάποτε τη νύχτα σε ένα κελί με έναν γέρο και αποφάσισε να μην κοιμηθεί μέχρι να τελειώσει ο γέρος την προσευχή του. Παλεψε με τον ύπνο μέχρι τις τρεις και αποκοιμήθηκε, και νωρίς το πρωί ο γέροντας τον ξυπνάει και του λέει χαϊδευτικά: «Πάμε στη λειτουργία».

Όταν υπήρχαν προβλήματα, εχθρικές επιθέσεις, ο γέροντας πήγαινε στην απομόνωση: έκλεινε τον εαυτό του σε ένα κελί, δεν δεχόταν κανέναν και δεν έβγαινε έξω μέχρι να ηρεμήσουν όλα. Μερικές φορές οι καλόγριες κοίταζαν έξω από το παράθυρο με μεγάλη αγωνία να δουν αν ζούσε, γιατί έλειπε πολύ καιρό.

Στο κελί αυτό, κατά τη μεταμεσονύκτια προσευχή, του εμφανίστηκε η Μητέρα του Θεού. Αναδύθηκε από την εικόνα Pochaev της Μητέρας του Θεού, μπροστά στην οποία στεκόταν ο γέροντας. Τότε ο Αρχιμανδρίτης Ταύριος (Batozsky) είχε αυτή την εικόνα /†13.08.1978/.

Ο γέροντας δεν είχε τίποτα μαζί του: όλος ο θησαυρός του ήταν μέσα του, μοίρασε αμέσως ό,τι έλαβε, οπότε ήταν αδύνατο να τον ληστέψει. Οι κλέφτες που εισέβαλαν στο κελί του περισσότερες από μία φορές έφευγαν πάντα δυσαρεστημένοι.

Όταν του έπλυναν τα ρούχα, είδαν ένα μπάλωμα σε ένα μπάλωμα. Ένα καλό παράδειγμα μη κτητικότητας και αγάπης για όλους, είχε ο π. Κοσμάς στο Βαλαάμ στο πρόσωπο του ηγουμένου Μαυρίκιου /†1918/, ηγούμενου της μονής, για τον οποίο ήταν κελί. Ο πατήρ Μαυρίκιος, ένας πράος και ταπεινός γέροντας, τριγυρνούσε με ένα απλό, ήδη φθαρμένο ράσο, ώστε οι προσκυνητές που τον συναντούσαν να μην τον αναγνώριζαν πάντα ως ηγούμενο.

Ο πατέρας του Κοσμά ήταν νηστευτής, έτρωγε άσχημα. Υπάρχει αφθονία στο τραπέζι, αλλά για άλλους. Ο Batiushka λάτρευε να κεράσει, αλλά προσποιήθηκε ότι έτρωγε. Την Τετάρτη και την Παρασκευή απείχε από το φαγητό μέχρι τις τρεις. Δεν έφαγε λευκό ψωμί. Εάν ένα φαγητό πέσει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, θα το πάρει, θα το φιλήσει και θα το φάει.

Υπήρχαν φήμες ότι μια από τις μεγαλύτερες αδερφές της ερήμου σήκωσε το χέρι εναντίον του πρεσβύτερου, αλλά ποτέ δεν είπε σε κανέναν για αυτό, δεν παραπονέθηκε.

Η μεγαλύτερη αδερφή, μια κουρασμένη γυναίκα, πολύ αυστηρή, που του έβαζε συχνά διάφορα εμπόδια, είπε κάποτε με τόλμη: «Εσύ είσαι σαν μισθοφόρος εδώ, κι εγώ είμαι ηλικιωμένη γυναίκα». «Είμαι ιερέας», απάντησε ταπεινά ο π. Κοσμάς και για χάρη της ειρήνης αποσύρθηκε με πραότητα στον Μητροπολίτη, όπου υπηρετούσε για κάποιο διάστημα μαζί του, σαν σε σκήτη, σε ένα εκκλησάκι στη ντάκα του επισκόπου.

Κανείς δεν τον έχει δει ποτέ σε κατάσταση θυμού, εκνευρισμού. «Αν ταπεινωθείς», είπε σε μια καλόγρια, «τότε δεν θα υπάρξει προσβολή».

Λίγο πριν από το θάνατό του, η Ηγουμένη Ταβιθά θέλησε να τον στείλει να αναπαυθεί στη Μονή των Σπηλαίων και στη θέση του να πάρει έναν ιερέα της Ρήγα.

«Είναι μοναχός, αφήστε τον να ζήσει σε μοναστήρι», είπε. Ο γέροντας θρήνησε, αλλά δεν παραπονέθηκε σε κανέναν, αλλά είπε τα πάντα στη Μητέρα του Θεού: «Μάνα του Θεού, πού να πάω, τόσο γέρος και άρρωστος;» Κατά την Κοίμηση, ο Κύριος πήρε έναν ιερέα κοντά Του και άφησε τον πατέρα Κοσμά στο ασκητήριο.

Όντας βαθιά πιστός, καταλάβαινε ότι η ζωή του δεν εξαρτιόταν ούτε από τον τύραννο, ούτε από τον πατριάρχη, ούτε από κανέναν από τους ανθρώπους, αλλά μόνο από τον Θεό. Ο Θεός είναι αγάπη.

Ο Θεός δεν θέλει ποτέ κανέναν κακό, γι' αυτό ο γέροντας προσπάθησε να αντισταθεί γενναία σε όλους τους πειρασμούς στη ζωή, χωρίς ντροπή και θυμό. Πάντα μπορούσε να πει στους διώκτες και τους καταπιεστές του: «Δεν σας φοβάμαι, σας αγαπώ». Τα λόγια του αποστόλου: «Ευλογείτε τους διώκτες σας. ευλογείτε, όχι κατάρα» ήταν η ζωή του.

Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε την επίγεια ζωή που είχε ο πάσχων πατέρας: ασθένεια, περιπλάνηση, μομφή, που είναι απόδειξη για τις ειδικά επιλεγμένες ψυχές του Θεού να τους χαρίσει την αιώνια ευδαιμονία.

Υπέφερε μέχρι την τελευταία του πνοή. Πάντα άρρωστος, ο γέροντας, λίγο πριν πεθάνει, αρρώστησε οδυνηρά. Έκανε εγχείρηση. Ο γέροντας ήταν πολύ υπομονετικός, αρνήθηκε τις ενέσεις και τα φάρμακα. Η ραφή δεν ήταν ραμμένη, αλλά σφραγίστηκε λόγω της απελπιστικής κατάστασης του ασθενούς.Έφτασε η. αγαπημένη του Παρασκευή. Στην εκκλησία άρχισαν να τελούν τη Θεία Ευχαριστία, στην οποία μνημόνευαν τους αρρώστους, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι του Αρχιμανδρίτη Κοσμά.
Πριν την κοινωνία, όλος ο βωμός έλαμπε από φως, το είδαν ιερείς να στέκονται κοντά στο θυσιαστήριο και να τραγουδούν μοναχές.

Ο π. Νικολάι άνοιξε τις Βασιλικές Πόρτες και είπε σε όλους: «Πάω να κοινωνήσω με τον πατέρα Κοσμά». Αμέσως όμως επέστρεψε στο θυσιαστήριο, έβαλε το Δισκοπότηρο στο θρόνο και ζήτησε από το κορίτσι του βωμού να πάει να μάθει πώς ήταν ο ιερέας. Έρχεται και λέει ότι ο πατέρας έχει ήδη πεθάνει.

Το φως προανήγγειλε τον θάνατό του. Ο ουρανός τον κοινωνούσε.

Στην ταφή του γέροντα, που τελέστηκε τη Δευτέρα, το ίδιο φως έλαμψε από το φέρετρο και τον σταυρό του, που μετέφερε προσεκτικά στον τάφο τα αγαπημένα παιδιά του.

Τάφηκε στο ερημητήριο Spaso-Preobrazhenskaya κοντά στην πόλη Jelgava στη Λετονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: