Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Τι απέγιναν οι συγγενείς του Χριστού;


Τι απέγιναν οι συγγενείς του Χριστού;

Σύμφωνα με την Παράδοση της Αγίας Γραφής και των Πατέρων ο Ιωσήφ ο Μνήστωρ είχε πέντε παιδιά  από τον  γάμο του: Τον Αδελφόθεο Ιάκωβο, τον Ιούδα Θεάδελφο , την Εσθήρ, την Σαλώμη και την Μάρθα( (ή Θαμάρ) . Ο Ιωσήφ είχε δύο αδελφούς εκ των οποίων ο Κλωπάς είχε σύζυγο την Μαρία την μυροφόρο και γέννησε τον Συμεών, τον  Ιωσή και τον Ιάκωβο τον μικρό( άλλοι λένε ότι αυτός ο Ιάκωβος είναι ο ίδιος ο αδελφόθεος και όχι άλλος). Πάντως ενώ η Εκκλησία αποδέχεται γενικά ότι ο Ιωσήφ είχε παιδιά , αλλοι εκκ.συγγραφείς δεχονται ότι ολοι αυτοί ήταν ανήψια του ή κοντινοί συγγενείς του.

Επίσης  η οικογένεια αυτή συγγένευε  με τον Ιωακείμ , πατέρα της Θεοτόκου, ώστε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είχαν διπλή και ευρύτερη συγγένεια με τον Χριστό. 

Αυτοί όλοι ονομάζονταν αδελφοί, δηλαδή συγγενείς, σόι του Χριστού, ευρύτερη οικογένεια , κατα την ελληνιστική και εβραϊκή συνήθεια και σαν τέτοιους τους ονομάζουν τα Ευαγγέλια. Επίσης ονομάστηκαν δεσπόσυνοι.

Από αυτούς ο μεν Συμεών διαδέχθηκε τον εξάδελφο του άγιο Ιάκωβο στον θρόνο των Ιεροσολύμων και μαρτύρησε διά σταυρού για τον Χριστό. Ο Ιούδας επίσης μαρτύρησε για τον Χριστό , δια τόξου, στην Μεσοποταμία. Είναι ένας από τους δώδεκα Αποστόλους. Επίσης, αυτός ο Ιούδας συνέγραψε  και την ομώνυμη επιστολή της ΚΔ. Είναι ο μόνος που παντρεύτηκε και άφησε απογόνους. Τα  εγγόνια του  συνέλαβε και ανέκρινε ο αυτοκράτορας Δομετιανός ως βασιλικούς απογόνους του Δαβιδ .Όταν του απάντησαν ότι η βασιλεία του Χριστού είναι στον ουρανό και εκτιμώντας ότι ήταν άνθρωποι εξαθλιωμένοι, πάμπτωχοι και ανίκανοι να συνωμοτήσουν, τους άφησε ελεύθερους.

Ο τελευταιος επώνυμος  από αυτούς ήταν ο  Ιούδας Κυριακός, ο οποίος υπήρξε τελευταίος επισκοπος Ιεροσολύμων πριν την καταστροφή τους το 70. Ο Ιερός Χρυσόστομος μαρτυρεί ότι λίγο καιρό πριν την εποχή του, η οικογένεια του Χριστού ζούσε ανάμεσα στους Χριστιανούς και ήταν θαυμαστοί και γνωστοί στην Εκκλησία. Αλλά μετά χάθηκαν τα ίχνη τους.

Μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων πολλοί Εβραίοι κατέφυγαν στην Περσία και την Μεσοποταμία . Κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι κατάγονται από τους συγγενείς του Χριστού και από τον οίκο του βασιλια Δαυίδ έως σήμερα.


Πατήρ Παντελεήμων Κρουσκος.Δεν υπάρχουν σχόλια: