Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο ΓΕΡΟΝ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Ο "ΚΑΛΗΜΕΡΑΣ"- Ο ΓΕΡΟΝ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Ο ΚΑΨΑΛΙΩΤΗΣ.

Ο γερω-Παντελεήμων από το Καλύβι του Αγίου Σεργίου της Καψάλας, ό κοινώς καλούμενος «Καλημέρας», ήταν πολύ ελεήμων.

 Κατά την μαρτυρία λαϊκού εργάτη στο Αγιον Όρος «κανένας δεν τον φθάνει στην ελεημοσύνη. Στα χρόνια της Κατοχής έσωσε πολύ κόσμο από την πείνα. Πήγαινε στο μοναστήρι του Παντοκράτορος και γέμιζε τον ντορβά του κουμπάνια. 

Ύστερα γύριζε στα Καλύβια της Καψάλας και μοίραζε ευλογίες σε φτωχά και ανήμπορα γεροντάκια .

Μέχρι το τέλος του όταν ανέβαινε στις Καρυές, μοίραζε στα παιδιά της Αθωνιάδος βιβλιαράκια, Παρακλήσεις της Παναγίας και του Αγίου Παντελεήμονος ενώ μέσα έβαζε και ένα χαρτονόμισμα.

Ό γερω-Παντελεήμων ό Καψαλιώτης καταγόταν από τα Γρεβενά και ήρθε για μοναχός σε μεγάλη ηλικία, αλλά ήταν ενάρετος. Αγωνίσθηκε σε ένα Καλυβάκι της Καψάλας χωρίς Εκκλησία, το λεγόμενο του Ευφρόσυνου και ζούσε απλά με πολλή εγκράτεια. 


Του έδιναν οι πατέρες από το Κελλί του Αγίου Νικολάου κηπουρικά και αυτός έπαιρνε μόνο μία ντομάτα, μία πιπεριά, ένα αγγουράκι όσα ήθελε να περάσει την ημέρα του, δεν έπαιρνε και για την επομένη ημέρα. Άνοιγε ένα μαντηλάκι και τα έβαζε μέσα. Ούτε σακούλα νάιλον είχε.

Όταν κατέπεσε και δεν μπορούσε να οικονομηθεί ζήτησαν να τον πάρουν οι πατέρες στο Κελλί τους να τον γηροκομήσουν αλλά δεν δέχθηκε. Είπε στον παπά-Αρτέμιο: 


«Δεν θα σε κουράσω πολύ. Θα κάνω της Υπαπαντής και θα φύγω». Και πράγματι, μετά από 19 ημέρες, αφού πέρασε και ή Υπαπαντή, εκοιμήθη ειρηνικά μόνος του όπως μόνος έζησε στην ζωή του, και τον έθαψαν στην αυλή της Καλύβης του.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: