Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ Ξέρεις που βρίσκεται ό σατανάς;
-       Ξέρεις που βρίσκεται ό σατανάς; Μέσα στη λίμνη του πυρός και μέσα στο σκοτάδι. Και θέλει να τραβήξει εκεί μέσα όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό κάνει αυτά τα πράγματα. Όταν βγει στην επιφάνεια, θα κάνει τη ζημιά για τριάμισι χρόνια, πού θα βασιλεύσει, και άλλα είκοσι, πού θα γίνεται ή προετοιμασία. Τριάμισι χρόνια θα βασιλεύσει, δικτάτορας παγκόσμιος, και θα ανάτρεψε. το Σύμπαν, δεν θ’ αφήσει τίποτα όρθιο. Μετά, όμως, ό Κύριος θα τον σαρώσει άπαξ διά παντός, θα τον διαλύσει.
-       Ό θεός δεν μάς λυπάται, Γέροντα, για να τα ανατρέψει όλα αυτά;
-       Ναι, αλλά δεν σε βλέπω να κάνεις προσευχούλα.
-       Κάνω.
-       Δεν νομίζω ότι κάνεις προσευχή. Και αν κάνεις και κατιτίς, δεν πάει στον Κύριο. Λες εσύ ότι κάνεις κάποια προσευχή, αλλά ό νους σου είναι άλλου. Γιατί μάς λέει ότι χωρίς πίστη και ειλικρίνεια προσευχής δεν εισακούεσαι στον θεό. Ή πίστη να είναι σταθερή, αλλά να συνοδεύεται με την ειλικρίνεια της καρδιάς - εκείνο είναι το φως πού λάμπει μέσα στην καρδιά.


-       Παππούλη, πολλές φορές μπερδεύομαι στην προσευχή.
-       Λες άλλα, γιατί αυτός πού κάθεται δίπλα σου -να ’ξερες ποιος είναι!- σου λέει: «Όχι τέτοια, μη λες!». Και θα σου φέρει όλα τα πράγματα της ζωής σου να τα θυμάσαι και να σε αποσπούν.
-       Ό σατανάς, δηλαδή;
-       Ό σατανάς, αμ’ ποιος; Αυτός είναι πού κυριαρχεί στον κόσμο σήμερα.
-       Και μου μπερδεύει τον νου και τη γλώσσα;
-       Ακριβώς! Και άλλα λες στην προσευχή, άλλα σκέφτεσαι. Δεν είναι προσευχή αυτή.
-       Τί πρέπει να κάνουμε;


-       Για να φτιάξεις τον εαυτό σου, πρέπει να κουραστείς λιγάκι. Να κατακτήσεις τα πράγματα πού σου λέω: την πίστη σου σωστή• την ειλικρίνεια της καρδιάς να μην την μπερδεύεις με το ψέμα, με την αδικία, με την κλοπή, με την προστυχιά, με τα πράγματα αυτά• να είσαι δίκαιος άνθρωπος• και ν' αγαπάς. Ποιόν ν’ αγαπάς; Εκείνον πού παραγγέλλει ν’ αγαπήσεις τον θεό με την καρδιά σου και τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου. Για ερεύνησε μέσα στην καρδιά σου και τότε θα βρεις ποιόν αγαπάς. Με καταλαβαίνετε πώς σάς μιλάω; ’Αν δεν με καταλαβαίνετε, θα τα βρείτε μπροστά σας αυτά πού σάς λέω. θα τα δείτε από τώρα και μπρος.
-       Να μάς δίνει μόνο δύναμη ό θεός, φώτιση, κουράγιο, να μπορέσουμε να αντέξουμε αυτά τα πράγματα.


-       Θα δίνει ό Κύριος. Έδώ θα είναι και θα δίνει. Ό θεός έθρεψε τούς Εβραίους σαράντα χρόνια με το μάννα. Ούτε έσπερναν, ούτε θέριζαν, ούτε όργωναν, ούτε είχαν τίποτα, κανένα ζώο. Και κάθε πρωί πήγαιναν έξω, άνοιγαν την πόρτα τους και έβρισκαν στο κατώφλι μια κατσαρόλα με το μάννα, πού είχε όλες τις ουσίες όλων των φαγητών. Και ζήσανε σαράντα χρόνια, όχι έναν χρόνο και τρία χρόνια. Σαράντα! θ’ αφήσει τώρα, λες, ό θεός τον άνθρωπο εκείνον πού θα Τον ακολουθήσει; Όχι! Δεν θα τον αφήσει! 

 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΓΕΡΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΛΑΖΑΡΗΣ. Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΑΔΙΟΥ ΜΕΡΟΣ Β. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΚΡΙΤΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: