Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Οδοιπορικό προσκυνητού, που ήλθε στα Ιεροσόλυμα το 1865. Ιατρού Νικολάου Σπυρίδωνος.


Οδοιπορικό προσκυνητού, που ήλθε στα Ιεροσόλυμα το 1865.

Ιατρού Νικολάου Σπυρίδωνος.Η Ιερουσαλήμ είναι ολόγυρα φραγμένη-κτισμένη  με ψηλά τείχη, που λήγουν σε οδοντωτές και πριονωτές επάλξεις-κάστρα, με τέσσερες πολύ γνωστές μεγάλες πύλες,
στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Είναι όλη πετρόκτιστη, καλυμμένη με τρούλλους ή κουμπέδες, διαφόρων μεγεθών και εξογκώσεων. Μόνο οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ξύλινα σε όλα τα κτίσματα.
Ο Ναβουζαρδάν, Αρχιστράτηγος του βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα, όταν κυρίευσε την Ιερουσαλήμ, γκρέμισε τα τείχη της ολόγυρα και κατέκαψε την πόλη και το παλάτι του βασιλιά "εν πυρί", με φωτιά, μας έλεγε ο ξεναγός μας. Φαίνεται ότι τότε η πόλη ήταν μάλλον ξυλόκτιστη, υπήρχε δε φυτεία πολύ μεγάλη κατά την Ιουδαική Σολομώντεια περίοδο.


Σήμερα ο Χείμαρρος των Κέδρων, στη Γεσθημανή, δεν έχει κανέναν κέδρο, και το Ορος των Ελαιών είναι ολόγυμνο και φαλακρό από την κορυφή μέχρι και τη βάση του. Στην κοιλάδα των Γιγάντων ή την κοιλάδα της Μονής του Προφήτη Ηλία, που πάμε για τη Βηθλεέμ της Ιουδαίας,η οποία ήταν κατάφυτη από συκαμινιές αναφέρεται, ότι ο Δαβίδ καιροφυλακτούσε στο πυκνό δάσος, για να επιτεθεί κατά των Φιλισταίων, εκεί λοιπόν δεν υπάρχει κανένα ίχνος ούτε δέντρου, ούτε καν έχει κάποιο θάμνο. Ολη η περιοχή είναι ολόγυμνη και ξερή.


Η ξυλεία των δένδρων, συκαμινιές και άλλα δέντρα ήταν άφθονη, σύμφωνα με την Αγία Γραφή. Πλήθος δασών υπήρχαν.
Το Ορος Σιών, η πλευρά του βορρά, η πόλη του βασιλέως του Μεγάλου, σήμερα μένει μόνο με το όνομα! Είναι μικρή, ξηρή, γυμνή, ηλιοκαμμένη, ανατολική πόλη που έχει καταπατηθεί από όλα τα έθνη. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μουσουλμάνοι άραβες, χριστιανοί όλων των δογμάτων και όλων των αιρέσεων, που είναι λιγότεροι, και ακόμα πιό λίγοι Εβραίοι, οι οποίοι διακρίνονται από την περιβολή τους, από τα ρούχα που φοράνε. Οι Εβραίοι στρίβουν τις τρίχες που πέφτουν από τους κροτάφους τους, και κρέμονται δεξιά κι αριστερά σαν δύο έλικες (tire-bouchon). Στις γιορτές τους φοράνε στο κεφάλι κάλυμμα από δέρμα ζώου, ίσως ουράς αλεπούς, του οποίου οι σκληρές τρίχες, σαν ακτίνες, εξέχουν τριγύρω και φουντώνουν.
Το καθένα έθνος κατοικεί στη δική του συνοικία, οι μουσουλμάνοι στην μουσουλμανική, οι χριστιανοί στην χριστιανική, και οι Εβραίοι στην εβραική συνοικία. Και οι τρεις συνοικίες βρίσκονται εντός των τειχών των Ιεροσολύμων.
( συνεχίζεται...)

Παρατηρώ ότι αναφέρεται ο προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα μόνον σε ό,τι υπάρχει και βρίσκεται εντός των τειχών, δηλαδή αυτήν που εμείς σήμερα λέμε Παλαιά Πόλη. Εξω από τα τείχη διαπιστώνω ότι δεν υπήρχε τίποτα, ούτε ζωή, ούτε κτίρια, ούτε βλάστηση, παρά μόνον ξεραίλα. Ιεροσόλυμα το 1865 ήταν μόνον η σημερινή Παλαιά Πόλη. Ενώ σήμερα στο 2016 η νέα Ιερουσαλήμ είναι πελώρια, τεράστια. Παλαιά και νέα Ιερουσαλήμ έχουν ξεπεράσει το ένα-ενάμιση εκατομύριο κατοίκους στις μέρες μας.
Επίσης γράφει ότι,κατά σειρά, οι πιο πολλοί κάτοικοι ήσαν οι μωαμεθανοί, κατόπιν οι χριστιανοί και τελευταίοι οι εβραίοι.
Σήμερα υπερτερούν οι εβραίοι, δεύτεροι οι μουσουλμάνοι και τρίτοι, πολύ λίγοι οι χριστιανοί,  0,7 τοις εκατό, σχεδόν τίποτα!
Λαβαίνουμε σπουδαίες πληροφορίες για τα Ιεροσόλυμα του 1865, σε σχέση με τα σημερινά Ιεροσόλυμα του 2016, οδεύοντας για 2017.
Από τη μιά χαίρεσαι και λαχταράς,
κι από την άλλη λυπάσαι και θλίβεσαι,...αλλά έχει ο Θεός!


ΕΚΕΙΝΟΣ γνωρίζει ακριβώς όλα τα γιατί.
Ρωτάγαμε τους παλαιούς γέροντες Αγιοταφίτες:
-Πως θα μας λυθούν όλα αυτά τα άπειρα γιατί;-Θα μας απαντηθούν, έλεγαν, τα πιό πολλά στην άλλη ζωή!
Εκεί σαν σε κινηματογράφο θα μας παρουσιαστούν όλα ζωντανά μπροστά μας!


Τώρα μόνον σιωπή, μετάνοια και προσευχή.
Οχι λόγια πολλά!
Κομποσχοίνι και την ευχή μόνον!

Δόξα τω Θεώ,..και υπoμονη.

ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: