Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Τελευταίο μέρος του οδοιπορικού στα Ιεροσόλυμα του 1865. ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΟΙΜΕΝΩΝ.Τελευταίο μέρος του οδοιπορικού στα Ιεροσόλυμα του 1865.

Αφού ξεκουραστήκαμε για μερικές ημέρες, και ενώ μας έφυγε το μούδιασμα από το κουραστικό μας ταξίδι Ιόππη-Ιερουσαλήμ, έπρεπε να συνεχίσουμε και στα τριγύρω ιερά προσκυνήματα, έπεφτε δε η εορτή της Αναλήψεως. Κατεβήκαμε λοιπόν τον κατήφορο της πόλης από το Πραιτώριο προς την Γεθσημανή, και βγήκαμε από την Πύλη της Παναγίας δίπλα από το σπίτι που γεννήθηκε η Θεοτόκος. Παρακάμψαμε την Γεθσημανή, και αφού περάσαμε τον χείμαρρο των Κέδρων, ανεβήκαμε τον πολύ ανηφορικό και πετρώδη δρόμο και φτάσαμε επάνω στο Ορος των Ελαιών, που ονομάζεται Τούρ από τους ντόπιους, αραβοφώνους. Πάνω εκεί δεν υπάρχει καμία εκκλησία. Είναι ένα μικρό μουσουλμανικό χωριουδάκι που κατοικείται  από φελλάχους (χωριάτες) που ζουν μέσα στη βρωμιά. Εκεί, μέσα σε ένα δωμάτιο, μικρό, λιθόκτιστο και εντελώς γυμνό, είναι στη μέση, κάτω στο έδαφος, ο βράχος της Αναλήψεως. Κάθε χρόνο μέσα σε σκηνές, στο μέρος εκείνο, γίνεται η γιορτή της Αναλήψεως.Λίγο πριν το μεσημέρι ο ξεναγός μας, μάς έδειξε το μέρος, όπου στεκόντουσαν οι άνδρες οι Γαλιλαίοι, και ονομάζεται η περιοχή εκείνη από τους δικούς μας, Μικρή Γαλιλαία. Στο χώρο των Γαλιλαίων Ανδρών στέκονται σπασμένοι, ακρωτηριασμένοι, δύο κίονες, δύο κολώνες πολύ παλιές, πάνω σε ένα πλακόστρωτο έδαφος μιάς στέρνας, ένας ερειπωμένος φράκτης από ξερολίθι και ίχνη επιδρομών, καταστροφών, ερήμωσης και τίποτε άλλο. Το βλέμμα σου, φτάνει τριγύρω σε μεγάλη κυκλική ακτίνα, και βλέπει όλον τον ορίζοντα, πάνω στο όρος  αυτό των Ελαιών και της Αναλήψεως. Δυτικά απλώνεται ολόκληρη η λιθόκτιστη Αγία Πόλη, με τα τείχη της, ως πανόραμα, λίγο πιό χαμηλότερη, σε επίπεδο, στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ.


Ενα όνειρο αληθινό...να την ατενίζεις!
Νικολάου Σπυρίδωνος, Ιατρός-ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ 1865.
___________________
Φυσικά γράφει ότι συνεχίζεται, αλλά μόνον αυτό το τεύχος του περιοδικού της Αγίας Σιών έπεσε στα χέρια μου, που αναγράφει:

ΝΕΑ ΣΙΩΝ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ
ΕΤΟΣ ΙΔ' -ΤΟΜΟΣ ΙΖ'
ΤΕΥΧΟΣ ΙΒ'
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
ΕΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΟΙΣ 1922.

ΤΥΠΟΙΣ Ι.ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΥ Π.ΤΑΦΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: