Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021

..Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΟ ΖΟΦΩΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΩΔΕΣ , ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΑΞΙΩΝΕΙ ΝΑ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ Τ' ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΥΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΩΔΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ.."

 "..Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΡΟΣ ΤΟ ΖΟΦΩΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΝΩΔΕΣ , ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ,

Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΑΞΙΩΝΕΙ ΝΑ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ Τ' ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΥΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΩΔΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ.."


《  Ένα θαύμα είναι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Καθολικό της Αγίας Μονής και τελούμε τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

          Στη Μεταμόρφωση θεμελίωσε το Καθολικό της Μονής του ο κτήτωρ, ο Άγιος Δαυίδ, ο Γέρων, ο Θαυματουργός, το 1535 στα δίσεκτα χρόνια της Τουρκοκρατίας.   

         Κοπιάσας σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τη Ρωσία για να αποκτήσει τους πόρους για να ανεγείρει αυτήν την Αγία και Ιερά και Σεβασμία Μονή,  την οποίαν οι Άγιοι Πατέρες ημών, ο Άγιος Ιάκωβος, ο σύγχρονος Άγιος της Εκκλησίας μας και ο διάδοχός του, βαδίσας στα βήματά του, ο άγιος Γέρων Κύριλλος, για τον οποίον πολλές οι μαρτυρίες και γι' αυτό έχουμε αυτή την παρρησία και ομιλούμε, την κατέστησαν παγκόσμιο Κέντρο Ορθοδοξίας.

          Είπα και το πρωί ότι ο διάβολος θέλησε να κάνει ολοκαύτωμα και αυτή τη Μονή.  

          Όμως η ζωντανή παρουσία των Αγίων της, του κτήτορός της, του Αγίου Δαυίδ, του Αγίου Ιακώβου, του Αγίου Γέροντος Κυρίλλου και όλων των Πατέρων, που ήσκησαν εδώ εναρέτως, εξαιρέτως οι πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου , έδρασαν έτσι ώστε τώρα να είμαστε εδώ στην Αγία Μονή και στο Καθολικό και να τελούμε την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

" Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το Φως Σου το αίδιον " ,

    έτσι να παρακαλέσουμε στον Πανάγαθο Θεό να λάμψει και στις καρδιές τις δικές μας το Φως το της Γνώσεως του Θεού. 

        Για να γνωρίσομε ,όμως , το Θεό, αγαπητοί μου αδελφοί, πρέπει κι εμείς να μεταμορφωθούμε, να μεταμορφώσουμε το νου μας, την ψυχή μας.

        Και αυτό συμβαίνει, όπως λέγει κι ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, όταν μετανοούμε. 

      Μετάνοια τι σημαίνει; 

      Μεταμόρφωση του νου και της ψυχής μας. 

       Κι όταν, με τη Χάρη του Θεού, το πετύχομε αυτό, τότε...

      Αλλά για να το πετύχουμε αυτό, αδελφοί μου, τι πρέπει να κάνουμε πρώτα; 

     να ακούσουμε τη Φωνή του Θεού που είπε και στην παρούσα εορτή 

" Ούτος εστίν ο Υιός Μου ο Αγαπητός, Αυτού ακούετε " . Να ακούμε ,δηλαδή , τον Αγγελιοφόρο του Θεού, τον Κριτή, το Χριστό, που μας εδίδαξε το Λόγο του Θεού και που περιέχεται στην Αγία Γραφή, στην Καινή Διαθήκη.

        Αν ακούμε, λοιπόν, το Θεό σ' αυτά που μας λέει ,τότε θα έχουμε και μετάνοια, θα έχουμε και Μεταμόρφωση.

     Αυτό το πέτυχαν περίλαμπρα και οι Άγιοι της Μονής μας κι όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. 

        Όμως έδωσαν αίμα και έλαβαν Πνεύμα. 

          Πέρασαν δοκιμασίες, κακουχίες, ταλαιπωρίες, πειρασμούς, δαιμονικές επιθέσεις, κράτησαν όμως, με τη Χάρη του Θεού, άμυνα. Ενδεχομένως και αυτοί - και είναι φυσικό- να είχαν πτώσεις, όπως έχουμε και πολλοί από μας. 

      Όμως , δεν έμεναν σ' αυτές..  

         Παρακαλούσαν το Θεό να τους συγχωρήσει,  του λέγανε ότι "από ανθρώπινη αδυναμία αμαρτάνουμε και όχι γιατί θέλουμε να πάμε συνειδητά κόντρα στο θέλημά Σου..  

           Ημάρτομεν, ηνομίσαμεν ενώπιόν Σου, Ουδέ συνέτηρήσαμε τας εντολάς Σου" 

        και ζητούσαν, εξομολογούμενοι τας αμαρτίας των,  συγχώρεση. 

        Και η Αγάπη του Θεού ανοίγει πάντα την αγκαλιά Του και μας δέχεται όπως και πριν και καλύτερα. 

      Ας δοξάσουμε το Θεό γι' αυτό το θαύμα, το μεγάλο, που σ' αυτό το Όρος το ζοφώδες και καπνώδες -  και είναι καπνώδες από τους καπνούς των εστιών της φωτιάς - μας αξιώνει ο Θεός να λέμε Ύμνους και Ωδές Πνευματικές για να Τον τιμήσουμε, να δοξάσουμε το Όνομά Του και να ευχαριστήσουμε γι' αυτό το μεγάλο θαύμα,  

  που μέσα από τη λαίλαπα της φωτιάς 

    -βλέπαμε το Μοναστήρι από απέναντι, από το Δρυμώνα, κάνοντας υπακοή στον Επίσκοπό μας να απομακρυνθούμε για λίγο.. Το βλέπαμε να τυλίγεται στις φλόγες της φωτιάς, φλόγες που είχαν ύψος 40-50 μέτρα και πλέον και θεωρούσαμε ότι όταν θα επανέλθουμε, φυσιολογικά και ανθρωπίνως, θα το βρούμε στάχτη.

       Όμως, βέβαια, παρά την αμαρτωλότητά, μας, εμείς τα πάντα , μέσα στην ψυχή μας,  τα είχαμε εναποθέσει στους Αγίους μας και είπαμε: 

         Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ..

       Κι ο Θεός ευδόκησε να ξαναβρεθούμε όλοι εμείς εδώ που είμαστε και διαδικτυακά με τους φίλους της Αγίας Μονής και αυτούς που ευλαβούνται τους Αγίους τους Μονής μας και να δοξάσουμε, όπως είπαμε, τον Θεό. 

      Καλό κι ευλογημένο ξημέρωμα να έχουμε, η Χάρις των Αγίων να μας επισκιάζει, να μας οδηγούν στο δρόμο που η Αγάπη του Θεού θέλει και να μας αξιώσει και της Επουρανίου Του Βασιλείας.Αμήν!》


      (  Κήρυγμα Γέροντος Γαβριήλ , Ηγουμένου Ι.Μ.Οσίου Δαυίδ, κατά τον Εσπερινό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, την 5/8/2021, την επομένη του μεγάλου Θαύματος διασώσεως της Μονής , κατά θαυματουργικόν τρόπον, απο την πύρινη λαίλαπα, την 4η Αυγούστου 2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια: