Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

«Οι Αφρικανοί καθηγητές Λατινικών είναι οι καλύτεροι.»«Οι Αφρικανοί καθηγητές Λατινικών είναι οι καλύτεροι.»

Μια τέτοια φράση πιθανότατα θα ακούγαμε να λέει ένας Ρωμαίος της Ανατολής που επιθυμούσε να μάθει Λατινικά μεταξύ του 4ου και 6ου αιώνα μ.Χ.

👨‍🏫 Όπως διαβάζουμε στο “Staying Roman” του Jonathan Conant, οι Αφρικανοί καθηγητές Λατινικών ήταν περιζήτητοι στην Κωνσταντινούπολη γιατί μιλούσαν τα Λατινικά πιο κομψά από τους Ιταλούς. 

Ας θυμηθούμε εδώ ότι η Ρωμαϊκή επαρχία της Αφρικής ήταν μια περιοχή που καταλάμβανε περίπου τη σημερινή Τυνισία και Αλγερία. Ήταν μια πλούσια περιοχη γνωστή σε όλη την αυτοκρατορία για τα κεραμικά της. Την κατοικούσαν γηγενείς Βέρβεροι, Ρωμαίοι και απόγονοι των Φοινίκων. 

🌾Επίσης, σε σχέση με σήμερα, τότε  ήταν μια εύφορη και πράσινη περιοχή. Μάλιστα η Τυνισία ήταν ο σιτοβολώνας της Ιταλίας, κάτι που σήμερα θα ακουγόταν ως ανέκδοτο δεδομένης της υποχώρησης της εύφορης γης. 

Στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν πολλές πλούσιες Αφρικανικές οικογένειες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο από τους Βάνδαλους. Λέγεται ότι αυτοί έπεισαν τον Ιουστινιανό να εκστρατεύσει στην Καρχηδόνα λέγοντας του ιστορίες πλούτου από την πατρίδα τους. 

Στη φωτό, η παλιότερη αναπαράσταση του πατέρα της δυτικής Θεολογίας και φιλοσοφίας, Αυγουστίνου. Γεννήθηκε στη Νουμιδία (σημ. Αλγερία). Χωρίς υπερβολή τα χρόνια που έζησε ο Αυγουστίνος, η Αφρική ήταν πολύ πιο Ρωμαϊκή ακόμα και από την ίδια την Ρώμη.

Πρόκειται για μια περίεργη περίπτωση Αγίου που κυριολεκτικά έχει απεικονιστεί σε όλες τις  αποχρώσεις του δέρματος αναλόγως την προέλευση και την πρόθεση των καλλιτεχνών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: