Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Εορτή του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού.... Διήγηση θαυμαστού γεγονότος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Με μεγάλη χαρά εορτάζουμε αυτές τις ημέρες τον Άγιο Νικόλαο στην Μεγάρχη Τρικάλων....Ο παππούλης μας ο Άγιος Νικόλαος ο οποίος κρατεί το χωριό μας προστατευμένο εδώ και αιώνες στέκει στο κέντρο του χωριού και αγκαλιάζει ζώντες και κεκοιμημένους.... Σήμερα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας με πλησίασε κάποιος και μου είπε ένα περιστατικό που έγινε επί τουρκοκρατίας στο χωριό της Μεγάρχης.

Στο έτος της επανάστασης μία δύναμη των Τούρκων ξεκίνησε από το χωριό Πρίνος με κατεύθυνση προς τα Τρίκαλα και είχαν βάλει σκοπό με το πέρασμα τους από την Μεγάρχη να μην αφήσουν ούτε μύγα ζωντανή όπως μου το ανέφερε ο γέροντας που μου διηγήθηκε το περιστατικό.... Φθάνοντας όμως έξω από το χωριό τα άλογα των Τούρκων σταμάτησαν και άρχισαν να κάνουν ως τρομαγμένα...Σηκωνόντουσαν στα δύο πόδια τους και χλιμίντριζαν σαν αφηνιασμένα.... Απόρησαν οι Τούρκοι και βλέποντας έναν κάτοικο τον σταμάτησαν με την βία και τον ρώτησαν.....

Τι Άγιο έχετε εδώ βρε γκιαούρη; Εκείνος τους απάντησε τον Άη Νικόλα.

Αμέσως ο αρχηγός του στρατεύματος είπε στους υπόλοιπους.

Για να περάσουμε από εδώ θα πρέπει να ορκιστούμε όλοι ότι δεν θα πειράξουμε ούτε μύγα στο χωριό αυτό... Όντως το έκαναν και έτσι πέρασαν συνεχίζοντας τον δρόμο τους.

Αυτή είναι μια από τις πολλές παρεμβάσεις του Αγίου Νικολάου στο χωριό καθώς συνεχώς ο κόσμος εξιστορεί θαυμαστά γεγονότα.

Έχοντας τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου από τον 16ο Αιώνα σήμερα ευχόμαστε να συνεχίζει ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύει την κώμη ταύτη από πάσα κίνδυνο.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους Μεγαρχιώτες τους πλησίον και μακρινούς, ο Άγιος Νικόλαος να σας φυλάττει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: