Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Το χωριό Αντάτεπε στην Τρωάδα, Βόρεια της Λέσβου, είχε εως το 1922 περίπου 600 Ρωμιούς κατοίκους.Το χωριό Αντάτεπε στην Τρωάδα, Βόρεια της Λέσβου, είχε εως το 1922 περίπου 600 Ρωμιούς κατοίκους. Ολόκληρο το χωριό κηρύχθηκε διατηρητέο και όλα σχεδόν τα σπίτια έχουν ανακαινιστεί. Εκεί υπήρχε και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Κοντά στο χωριό διασώζεται ιερό αφιερωμένο στον Δία. To βουνό δίπλα στο χωριό είναι το ξακουστό όρος Ίδη(σημ Καζ) στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι Θεοί για να παρακολουθήσουν τον Τρωικό πόλεμο. Οι ντόπιοι Τούρκοι του χωριού ισχυρίζονται ότι η παράδοση κατοίκησης τους είναι αδιάκοπη από την εποχή των Σελτζούκων. Ίσως αυτό να μαρτυρά και το έτος δημιουργίας του χωριού. 

Μετά την ανταλλαγή του 1924, στο χωριό εγκαταστάθηκαν Μουσουλμάνοι από την Κρήτη. Το χωριό εγκαταλείφθηκε αλλά στη δεκαετία του 1980 τα σπίτια αποκτήθηκαν από ιδιώτες και ξανάρχισε και η παραγωγή ελαιολάδου που είχε ατονήσει με την φυγή των Ελλήνων. Κάθε χρόνο το χωριό είναι τουριστικός προορισμός 200 χιλιάδων ανθρώπων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: