Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΝΑΟΥΜ (BAIBORODIN).
 ❄🕊❄19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΝΑΟΥΜ (BAIBORODIN).


Μνήμη του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, ο Κύριος έδειξε στον κόσμο το μελλοντικό στάρετς και ομολογητή της Τριάδας-Σεργίου Λαύρας - Αρχιμανδρίτης Ναούμ (Bayborodin).

Ο Αρχιμανδρίτης Ναούμ είναι ένας από τους πιο γνωστούς γέροντες του τέλους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα. Η καρδιά του είχε διακαή αγάπη για τον Θεό και πάντα φλεγόταν για όσους υπέφεραν. Η ουρά στο κελί του γέροντα τις ημέρες επίσκεψης (ο ιερέας λάμβανε από Δευτέρα έως Κυριακή) έφτανε τα 500 άτομα. Και σε κάθε έναν από τους ερωτώντες ο πατέρας Ναούμ έδωσε ό,τι χρειαζόταν. Πολλά πνευματικά τέκνα του π. Ναούμ έγιναν κάτοικοι των περισσότερων από τις υπάρχουσες μονές.

Τα κηρύγματα του πατέρα Ναούμ δεν άφησαν αδιάφορους ενορίτες, προσκυνητές και μοναχούς. Η αγάπη προς τον Κύριό μας και η ταπείνωση ενώπιόν του ήταν η βάση όλων των λόγων του γέροντα.

❄🕊❄
Σύντομη βιογραφία του Γέροντα

Ο Γέροντας Ναούμ (κοσμικό όνομα Νικολάι Αλεξάντροβιτς Μπαϊμποροντίν) γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1927 στο χωριό Σουμπίνκα της Περιφέρειας Νοβοσιμπίρσκ. 25 Δεκεμβρίου 1927 Ο Νικόλαος βαπτίστηκε στην εκκλησία του Αγίου Σεργίου. Τον Οκτώβριο του 1944, ο Νικολάι επιστρατεύτηκε στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού για υπηρεσία σε τεχνικές μονάδες αεροπορίας. Το 1952, ο Νικολάι μετατέθηκε στην εφεδρεία με τον βαθμό του ανώτερου λοχία.

Το 1957 ο Νικολάι εισήλθε στο Θεολογικό Σεμινάριο της Μόσχας και στις 14 Οκτωβρίου 1957 έγινε μέλος των αδελφών της Τριάδας-Σεργίου Λαύρας.

Στις 14 Αυγούστου 1958, ο Νικολάι πήρε μοναχικούς όρκους με το όνομα Ναούμ και στις 8 Οκτωβρίου 1959 ο Ναούμ Μπαϊμποροντίν έλαβε τον βαθμό του ιερομόναχου. Το 1979, ο Αρχιεπίσκοπος Φιλάρετος του Ντμίτροφ ανύψωσε τον Ναούμ στο βαθμό του αρχιμανδρίτη.

Το 1996, ο Αρχιμανδρίτης Naum Baiborodin βοήθησε στην οικοδόμηση της Μονής Mikhailo-Arkhangelsk. Το 2001 έγινε διαχειριστής του ορφανοτροφείου Λαύρας στο Τοπόρκοβο.

Στις 13 Οκτωβρίου 2017, ο Αρχιμανδρίτης Naum Baiborodin πέθανε στο νοσοκομείο λόγω εγκεφαλικού οιδήματος. Η νεκρώσιμος ακολουθία του πρεσβύτερου τελέστηκε στις 15 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Λαύρας Τριάδας-Σεργίου.

Κηδεύτηκε πίσω από το βωμό του Πνευματικού Ναού της Λαύρας, δίπλα στον τάφο του αείμνηστου Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου (Παβλόφ), πρωτοεξομολογητή του Ιεροδιάκονου Ιλιόδωρου.

🕊❄🕊
Η ζωή του Ιεροδιάκονου Ηλιόδωρου για τέσσερα χρόνια ήταν συνεχώς συνδεδεμένη με την Αγία Τριάδα Σέργιο Λαύρα. Έφερε υπακοές στον πατέρα Κύριλλο (Παβλόφ). Επίσης, η ψυχή του δεν στερήθηκε την πνευματική προσοχή του μνημονευόμενου πλέον πατρός Ναούμ.

🙏🏻Αναπαύσου με τους αγίους, Χριστέ, η ψυχή του δούλου Σου, όπου δεν υπάρχει αρρώστια, δεν υπάρχει θλίψη, δεν υπάρχει στεναγμός, αλλά ατελείωτη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: