Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Το Εγιρδίρ, το Βυζαντινό Ακρωτήρι, έχει τεράστια ιστορία που ξεκινά με τους Χετταίους και τους Λυδούς.

Το Εγιρδίρ, το Βυζαντινό Ακρωτήρι, έχει τεράστια ιστορία που ξεκινά με τους Χετταίους και τους Λυδούς. 

Παλιά η πόλη σχημάτιζε ένα ακρωτήρι αλλά σήμερα όπως φαίνεται από την φωτογραφία είναι ενωμένο με δύο νησιά μέσω μιας στενής λωρίδας γης. 

Στο πιο μακρινό από αυτά το νησιά που οι ντόπιοι Έλληνες το ονόμαζαν Νησί ή Πράσινο νησί(Γιεσίλ Αντά) βλέπουμε την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.

Η εκκλησία χρονολογείται στον 19ο αιώνα αλλά εικάζεται ότι παλαιότερα υπήρχε μια Βυζαντινή εκκλησία με πανέμορφα ψηφιδωτά στη θέση της. 

Το Νησί στα Βυζαντινά χρόνια είχε μια ακμάζουσα μοναστική κοινότητα. Στα Οθωμανικά χρόνια σχηματίστηκε Ρωμαίικο χωριό από ανθρώπους που διέφυγαν από άλλες περιοχές. Ανάμεσα στους κατοίκους του υπήρχαν Κώες και Κύπριοι. Στις ετήσιες θρησκευτικές γιορτές το χωριό προσέλκυε Ρωμιούς και Τούρκους από τις γύρω περιοχές. Όμως τα χρόνια μεταξύ του 1914 και 1922 οι κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν διώξεις και συμφορές.

fun fact: Μέχρι το 1980 η πόλη ονομαζόταν Εγριδίρ ως παραφθορά της λέξης Ακρωτήρι, το οποίο όμως στα Τουρκικά σημαίνει στρεβλός. Έτσι γι'αυτό το λόγο μετονομάστηκε σε Εγιρδίρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: