Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Στις 25 Δεκεμβρίου - πριν από 58 χρόνια, ο ηγούμενος Mitrofan (Myakinin) /14.09.1900 - 25.12.1964 / πέθανε στον Κύριο
 Στις 25 Δεκεμβρίου - πριν από 58 χρόνια, ο ηγούμενος Mitrofan (Myakinin) /14.09.1900 - 25.12.1964 / πέθανε στον Κύριο

Οι άνθρωποι που λαχταρούν την παρηγοριά του Χριστού. Εκείνη τη δύσκολη στιγμή υπήρχαν ελάχιστοι τέτοιοι βοσκοί.

Στον τάφο του έρχονται πιστοί καθημερινά, ο καθένας με το δικό του πρόβλημα, ατυχία ή αρρώστια. Ο ηγούμενος Μιτροφανης κατά τη διάρκεια της ζωής του μπορούσε, μόνο αφού έβλεπε ένα άτομο, να απαντήσει στην ερώτηση που βασάνιζε τον επισκέπτη και μετά το θάνατο έρχονται στον τάφο του για απαντήσεις και υποστήριξη.

Γεννήθηκε στην περιοχή Voronezh. Οι γονείς του Μιχαήλ και Ντάρια ήταν βαθιά θρησκευόμενοι και θεοσεβούμενοι άνθρωποι.

Η μητέρα του, Ντάρια, μετέφερε το μωρό Νικήτα στην αγκαλιά της στην εκκλησία του Αγ. Ανδρέα, του δια Χριστόν σαλό που ήταν τέσσερα μίλια μακριά τους, στο χωριό Μιχαήλοβκα. Τότε, όταν μεγάλωσε λίγο, υπακούοντας στο κάλεσμα της καρδιάς του, όρμησε στον Ναό μόνος του, χωρίς γονείς.

Συνέβαινε όταν άκουγε το χτύπημα μιας καμπάνας, να πηδούσε στο Ναό ξυπόλητος και μισοντυμένος. Οι χωρικοί, γνωρίζοντας τα πάντα εκ των προτέρων, ρώτησαν ωστόσο: «Πού τρέχεις, Νικήτα;» Και εκείνος τους απάντησε δυνατά έτσι: «Μπομ-μπομ!».

Αργότερα άρχισε να επισκέπτεται ιερούς τόπους. Η Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ κέρδισε την καρδιά του νεαρού άνδρα για πάντα, προκαλώντας αργότερα βαθιά εγκάρδια συναισθήματα στη μνήμη και μόνο της πνευματικής δύναμης και ομορφιάς της. Εκεί γνώρισε τον μοναχό της Λαύρας Ξενοφώντα, τον μελλοντικό ηγούμενο Κούξα της Οδησσού, έχοντας μάθει πολλά χρήσιμα πράγματα από αυτόν.

Στη Λαύρα επισκεπτόταν συχνά τα σπήλαια και προσευχόταν εκεί στα λείψανα των αγίων των Σπηλαίων, ζητώντας βοήθεια και μεσιτεία στον δύσκολο αγώνα με τους πειρασμούς και τα πάθη. Στο Κίεβο, από τον πνευματικό πατέρα Ανατόλι, ο Νικήτα έλαβε μοναχικό μνημόσυνο με το όνομα Σεραφείμ.

Λίγο καιρό αργότερα, η Vladyka Zachary χειροτόνησε τον μοναχό Σεραφείμ ως ιερέα, αυτό το γεγονός έλαβε χώρα στην εκκλησία Dormition Admiralty στο Voronezh.

Όταν ήταν στο Voronezh, πήγαινε σέ λειτουργίες σε μοναστήρι. Κάποτε, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, τον πλησίασε ένας ευλογημένος (αυτός που το είπε αυτό, τη θυμάται με το όνομα Feoktista), για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά τον χτύπησε δυνατά στον ώμο και τον ρώτησε: «Ειδαι έτοιμος ;" Τότε, η ίδιος μετά από μια μικρή παύση, απάντησε: «Ναι! και του έδωσε τρία κεράκια. Ο Batiushka σκέφτηκε ότι αυτό δεν ήταν τυχαίο, αλλά, φυσικά, δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμη πλήρως την αληθινή σημασία των λέξεων και του "δώρου".

Το ίδιο βράδυ ήρθαν για τον πατέρα. Ήταν 17 Ιουλίου 1934. Η μητέρα του Αρσενιου ομολόγησε με τρόμο ότι ο πατέρας Σεραφείμ κοιμόταν στο καμπαναριό. Στη συνέχεια, ανακαλώντας τη γεροντική της ανοησία, η μητέρα Αρσενία έκλαιγε πικρά για το υπόλοιπο της ζωής της, συνειδητοποιώντας το αμάρτημα της ακούσιας προδοσίας ...

Στις 10 Φεβρουαρίου 1935, εκδόθηκε ψήφισμα από την Ειδική Συνέλευση του NKVD της ΕΣΣΔ: ". .. Myakinin Nikita Mikhailovich ... στείλτε την πρώτη εξερχόμενη σκηνή στην πόλη της Karaganda" KARLAG με την εντολή "να λάβετε έναν ειδικό λογαριασμό."

Το Karlag είναι ένα τεράστιο κομμάτι της σταλινικής GULAG ως προς την επικράτεια, εδώ οι άνθρωποι δούλευαν, όπως λένε, σε σημείο φθοράς, σε απάνθρωπες συνθήκες. Οι στέπες του Καζακστάν ήταν τριγύρω, αλσύλλια από φτελιά και αγκάθι καμήλας συναντήθηκαν από τη βλάστηση - αυτή η φτελιά ήταν ψιλοκομμένη, οι ρίζες ξεριζώθηκαν. Ο Batiushka ήταν πολύ κουρασμένος σε αυτά τα έργα. Επιπλέον, το φαγητό ήταν πολύ φτωχό. Οι κρατούμενοι έσκιζαν άγρια ​​κρεμμύδια στέπας, έριχναν νερό πάνω τους για να φύγει η πικρία και μετά τα έτρωγαν 

Το εξαντλητικό κρύο το χειμώνα και το καλοκαίρι η αφόρητη ζέστη, η αφόρητη πείνα οδήγησαν στο γεγονός ότι η ανθρώπινη δύναμη εξασθενούσε. Αλλά ο ιερέας ενίσχυσε με θάρρος την προσευχή του και ο Κύριος δεν τον άφησε με το έλεός Του, ενισχύοντας και δίνοντας δύναμη να ξεπεράσει τα πάντα, να επιβιώσει από όλα και να μην καταρρεύσει στο στρατόπεδο.

Εδώ είναι δύο θαύματα που συνέβησαν στον ιερέα ενώ ήταν στο στρατόπεδο.

Μια φορά την Κυριακή της Συγχώρεσης, όταν βρισκόταν σε ένα κελί για κάποιο παράπτωμα, εντελώς απροσδόκητα, παραδόθηκαν στο κελί του αυγά και ψωμί αλειμμένα με βούτυρο. Να πώς ο ίδιος ο πατέρας Σεραφείμ θυμάται αυτό το περιστατικό: «Εκτιμούσα ποινή φυλάκισης - ήταν το 1935. Ήρθε η Μασλένιτσα - συνωμοσία για τη Μεγάλη Σαρακοστή. Στο κελί σκέφτηκα: «Έρχεται η Σαρακοστή, τώρα είναι το ξόρκι. Αν ήμουν στο σπίτι, θα τα είχαμε κάνει όλα με τη σειρά, αλλά εδώ που κάθεσαι, χάνεις τις μέρες σου και δεν υπάρχει τίποτα να μιλήσεις - δεν είναι στη θέλησή σου.

Επιπλέον, μέσα στην καρδιά του έλεγε το εξής: «Και λένε επίσης: Ο Άγιος Νικόλαος βοηθά τους κρατούμενους! Αν ήξερε κάποιος ότι ήμουν εδώ, θα με βοηθούσε…». Και τι συνέβη - την τελευταία μέρα του Shrovetide, ο φρουρός ανοίγει την πόρτα στο κελί και λέει: "Έχεις μεταφορά!", Και λαμβάνω ένα δέμα. κοιτάζω: από ποιον δεν είναι γραμμένο. Ρωτώ τον διακομιστή: «Ποιος το παρέδωσε;» Μου απαντά: «Μου είπαν να σου το παραδώσω». Τότε ήταν που κατάλαβα ότι είχα προσβάλει πολύ τον άγιο του Θεού, τον Άγιο Νικόλαο. Για την έλλειψη πίστης μου, μου έστειλε ελεημοσύνη για να μην αμφιβάλλω για τη φροντίδα του για εμάς. Με δάκρυα ευγνωμοσύνης ο πατήρ Σεραφείμ ύμνησε τον Θεό για το φαινομενικό θαύμα και προσευχήθηκε στον άγιο.

Και η δεύτερη περίπτωση εμφανούς ευσπλαχνίας του Θεού προς τον εκλεκτό του.

Μια μέρα ο ιερέας περπατούσε μέσα στο δάσος, βρεγμένος και πεινασμένος, αλλά, παρ' όλα αυτά, ευχαρίστησε τον Κύριο που ήταν ζωντανός και του ζήτησε τρυφερά να του δώσει δύναμη και υπομονή για να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη στιγμή της καταναγκαστικής εργασίας και των απερίγραπτων κακουχιών. Και τώρα - για ένα θαύμα! - Ακριβώς στο μονοπάτι του δάσους βρισκόταν ψωμί - ζεστό, καπνίζοντας ακόμα, με εκείνη την τραγανή κρούστα και τη γλυκιά μυρωδιά που έχει μόνο ένα καρβέλι βγαλμένο από το φούρνο! Με δάκρυα ευγνωμοσύνης το έφαγε ο πατήρ Σεραφείμ και μετά δεν ένιωσε πείνα για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Μαζί με τον ιερέα ήταν εξόριστοι και άλλοι ιερείς. Ο αιδεσιμότατος Σεβαστιανός του Καραγκάντα ​​/†19.04.1966/, πνευματική φιλία με τον οποίο τόσο αγαπούσε ο Σχημονάχος Ioasaph Gryazinsky (†07.04.1976), εξέτιε τη φυλάκισή του εκείνη την εποχή.

Μετά από τριετή εξορία, το 1938, ο π. Σεραφείμ αποφυλακίστηκε. Το 1941 πέθανε ο πατέρας Batiushka. Με κίνδυνο να ξαναπάει φυλακή, ο π. Σεραφείμ ήρθε στην κηδεία του.

Ο Batiushka θυμήθηκε αυτή τη φορά:
«Ήταν η αρχή του πολέμου. Τον Ιούνιο του 1941, δύο σύντροφοι και εγώ πήγαμε να επισκεφτούμε μια γριά καλόγρια και τις αδελφές της. Μετά από λίγες μέρες ξεκινήσαμε για το ταξίδι της επιστροφής. Έχοντας φτάσει σε φίλους, μείναμε για τη νύχτα. Το βράδυ, άρχισα να σκέφτομαι τι να κάνω μετά, τι να κάνω. Και σε ένα ονειρικό όραμα βλέπω μια επιγραφή στον αέρα: «Κατοικείτε κρυφά», αφού ο πατέρας Σεραφείμ αποφάσισε να πάει στην απομόνωση. Από την καλοσύνη της καρδιάς της, η μάνα Ακιλίνα τον στέγασε στο σπιτάκι της στο χωριό Κουρλάκι. Στην καλύβα της είχε μια θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού.

Στην πύλη εμφανίστηκαν οι νεκροί στον ιερέα, δηλαδή οι ψυχές των ανθρώπων που εκείνη την εποχή δεν μεταφέρονταν σε άλλο κόσμο σύμφωνα με την ορθόδοξη ιεροτελεστία, με αίτημα να τους τελεστεί μνημόσυνο και να προσευχηθούν γι 'αυτούς. Κάλεσαν τα ονόματά τους και υπέδειξαν τους τόπους ταφής τους. Εκείνοι για τους οποίους υπηρετούσε δεν του εμφανίζονταν πλέον.

Ο διάβολος ερχόταν συχνά στην πραγματικότητα, κατηγορώντας τον ιερέα ότι προσευχόταν για ανθρώπους που κατά τη διάρκεια της ζωής τους υπηρέτησαν τον Σατανά. Οι δαίμονες απείλησαν τον ιερέα, ήθελαν να τον διώξουν από τη φυλακή, ακόμη και η μητέρα της Ακιλίνα επαναστάτησε εναντίον του ... ο πατέρας Σεραφείμ έπρεπε να μετακομίσει σε άλλο μέρος.

Εκεί ζούσε και υπόγεια. Στη γωνία της καλύβας, όπως γινόταν συχνά στο χωριό, η οικοδέσποινα τοποθέτησε ένα μικρό μοσχάρι - ακριβώς στο σημείο που στο πάτωμα υπήρχε μια πόρτα στο κελάρι, για να μην είναι πολύ εμφανές. Και αν οι συγγενείς ήρθαν στη μητέρα, τότε ο πατέρας δεν είδε το λευκό φως για αρκετές ημέρες και, φυσικά, δεν έτρωγε φαγητό.

Ήρθε η ώρα - ο πατέρας Σεραφείμ βγήκε από την απομόνωση του. Μέσω των προσευχών της Μητέρας Σεραφείμ (Michurinskaya) /†10/05/1966/, για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικότερα εδώ # Schema-nun_Seraphim_Michurinskaya και τον Γέροντα Ιωάννη από το χωριό Σπάσοβο, ο Κύριος έστειλε καλούς ανθρώπους να βοηθήσουν - τους υπηρέτες του Θεού Παρασκευά και του Γαβριήλ από το Βορονέζ, που όλοι αποκαλούσαν απλά Πασά και Γαβριούσα. Έγραψαν τον πατέρα στο σπίτι. Και μετά, με τις προσπάθειες καλών ανθρώπων, δόθηκε στον πατέρα διαβατήριο, ήταν το 1949.

Η ανθρώπινη μνήμη μας έχει διατηρήσει παραδείγματα της ταπεινότητας του πατέρα, που έδειξε σε ένα απλό καθημερινό περιβάλλον. Ο π. Σεραφείμ στην καθημερινή ζωή ήταν πολύ αζήτητος και εξαιρετικά σεμνός. Κράτησε πολλές από τις πράξεις του σε βαθιά μυστικότητα, και ήταν τυχαία που κάποιες από αυτές αποκαλύφθηκαν και γνωστές στα πνευματικά του παιδιά.

Ο π. Σεραφείμ κοιμόταν πολύ λίγο τη νύχτα. Ο Μπατιούσκα ήταν ένας εκτελεστής της νοερής Προσευχής του Ιησού, ήταν εγγενής σε αυτόν, τη ζούσε, σαν να ανέπνεε. Ακόμη και όταν αναπαυόταν στο κελί του, συχνά αναστέναζε και επαναλάμβανε δυνατά σχεδόν κάθε πέντε λεπτά: «Κύριε, Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό».

Η φήμη για τον πατέρα Σεραφείμ εξαπλώθηκε όλο και πιο μακριά. Ο αριθμός των ενοριτών αυξήθηκε. Ήρθαν από τη Σιβηρία, το Τσελιάμπινσκ, τη Μόσχα, το Λένινγκραντ... Πολλοί φιλοδοξούσαν να δουν τον ιερέα, να λάβουν ευλογία, καθοδήγηση, ήρθαν με στενοχώριες, στενοχώριες, και ήρθαν οι ψυχικά άρρωστοι, εμμονικοί.

Πολύς κόσμος συνέρρεε στον πατέρα. Όλοι όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες του παρατήρησαν την παρουσία εξαιρετικής χάρης. Χαρά και τρυφερότητα γέμισαν την ψυχή μου. Και πώς τραγουδούσαν! Ο ιερέας είχε δύο χορωδίες, η αριστερή αποτελούνταν αποκλειστικά από μοναχούς.

Στο κελί του πατέρα Σεραφείμ υπήρχαν πολλές εικόνες, λυχνάρια ημέρας και νύχτας αναμμένα μπροστά τους. Ο Μπατιούσκα ευλόγησε τους συνοδούς του κελιού του να πλένουν τα χέρια τους πριν ανάψουν τη λάμπα. Ήταν απαραίτητο να το ανάψουν με μια προσευχή: διάβασαν «Παναγία, Παναγία, χαίρε». Από το καντήλι πάλι με προσευχή άναψαν τη σόμπα. Ο ιερέας είχε μια μεγάλη εικόνα της Θεοτόκου «Τρυφερότητα» με ένα καντήλι κρεμασμένο μπροστά - συνήθως το άναβαν από αυτό.

Μερικές φορές ο ιερέας έδινε ακατανόητες, εκ πρώτης όψεως, ευλογίες. Το νόημά τους αποκαλύφθηκε αργότερα. Ένας υπηρέτης του Θεού είπε: «Πατέρα, θέλω να παντρευτώ. Αλλά αν με ευλογήσεις, θα φύγω· αν δεν με ευλογήσεις, δεν θα φύγω». Ο πατέρας έμεινε σιωπηλός για λίγο και απάντησε: «Η ευλογία του Θεού δεν είναι για σένα… Αν όμως παντρευτείς, τότε θα ζήσεις καλά και ήρεμα». Πίστευε ότι θα παντρευόταν καλά και θα ζούσε ήσυχη. Παντρεύτηκε - μετά από λίγο χώρισε από τον άντρα της... Και τώρα, όπως λέει και η ίδια, «ζω ήρεμα και καλά».

Κατά τη διάρκεια του διωγμού της Εκκλησίας, ο ιερέας προέβλεψε ότι εκκλησίες και μοναστήρια θα ανοίξουν στη συνέχεια και είπε: «Ναι, ακόμα κι αν έκλεισαν όλες τις εκκλησίες, τότε θα ανοίξουν νωρίτερα».

Πάντα θυμόταν ότι πρέπει να είμαστε απίστευτα ευγνώμονες στον Κύριο που μας έδωσε αυτή την ήσυχη χαρά - να αναπνέουμε και να ζούμε. Για αυτό πρέπει να ευχαριστούμε τον Θεό κάθε μέρα.

«Μη χάνεις το θάρρος σου, να έχεις σταθερή πίστη και να εμπιστεύεσαι συνεχώς την Πρόνοια του Θεού, εμπιστεύσου τον και όλα θα πάνε καλά μαζί σου. Όλα θα πάνε καλά», άρεσε να επαναλαμβάνει ο σοφός γέρος.

Ο Batiushka πήγαινε πολύ συχνά σε trebs - στα δικά του και στα γειτονικά χωριά. Πάντα έπαιρνε μαζί του ένα μουσαμά και έβαζε εκεί, εκτός από τα απαραίτητα, και σκόρδο και κρεμμύδια. Αν κάποιος είχε κάποια στενοχώρια σύντομα, ερχόταν κοντά του, έβαζε σκόρδο και κρεμμύδια στο τραπέζι και συνέχιζε. Οι άνθρωποι, γνωρίζοντας ήδη σε τι χρησιμεύει, του έλεγαν: «Πατέρα, μη, μην το κάνεις». Και απάντησε: «Δεν ζουν χωρίς αυτό». Ή: «Βιταμίνες! Πρέπει επίσης να τρώγονται!

Έτσι, ο πατέρας Σεραφείμ προσπαθούσε συνεχώς να διαφωτίζει και να συνηθίζει τους ανθρώπους στην ιδέα ότι μέσα από τις θλίψεις και τα βάσανα βρίσκεται ο δρόμος για τη σωτηρία της ψυχής μας, ότι μόνο μέσα από τη στενή πύλη πρέπει να εισέλθουμε στη Βασιλεία των Ουρανών, και πρακτικά υπάρχουν δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι σωτηρίας για έναν άνθρωπο.

Ο πατέρας δεν ήθελε ευτυχία ή υλικό πλούτο για τους ανθρώπους, αλλά ότι μέσω της υπομονής των θλίψεων και των κακουχιών, μέσω της αληθινής επίγνωσης της αμαρτωλότητάς τους, μέσω της απερίφρατης μετάνοιας, οι άνθρωποι θα συμφιλιωθούν με τον Θεό.

Όταν ο ιερέας μετατέθηκε από το Κελλί, στη θέση του διορίστηκε νέος ιερέας. Στην εκκλησία τότε στεκόταν η εικόνα της Μητέρας του Θεού "Αναζήτηση των Χαμένων" - αντίγραφο αυτής που βρίσκεται στον Καθεδρικό Ναό των Θεοφανείων της Μόσχας. Η Μητέρα του Θεού απεικονιζόταν πάνω του με ακάλυπτο το κεφάλι, έτσι ο νέος ιερέας σκέπασε την εικόνα με ένα ύφασμα για να την βάλει κάπου αργότερα, λέγοντας ότι ήταν «κάπως λάθος».

Όταν τα πνευματικά παιδιά είπαν στον πατέρα Σεραφείμ ότι ο νέος ιερέας κρέμασε την εικόνα ως περιττή, ο ιερέας είπε: «Αφού σκέπασε το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού, τότε η ίδια η Μητέρα του Θεού θα τον σκεπάσει». Λίγη ώρα αργότερα, αυτός ο ιερέας τράκαρε με μια μοτοσικλέτα.

Όταν ο πατέρας του ανατέθηκε στο χωριό Putyatino, η μητέρα Σεραφείμ προέβλεψε: «Μπάτεκ, αυτή είναι η τελευταία σου επίσκεψη».

Ο ίδιος ο πατέρας Σεραφείμ ήξερε ότι είχε πολύ λίγο χρόνο ζωής - ένα χρόνο πριν από το θάνατό του, περπατούσε στο δρόμο με τον αρχάριο Ιβάν και ξαφνικά, διακόπτοντας τη συνομιλία, έμεινε σιωπηλός για λίγο και είπε: "Vanyushka, Θα φύγω σε ένα χρόνο. Αλλά μην στεναχωριέσαι - θα θυμάμαι και θα προσευχηθώ και για σένα εκεί. Και μετά μοίρασε τα πράγματά μου…». Ο Batiushka πέθανε ακριβώς ένα χρόνο μετά την πρόβλεψή του.

Όταν ο Batiushka αρρώστησε βαριά, πολλοί ήλπιζαν ότι θα αναρρώσει. Αλλά η μητέρα Σεραφείμ έφτασε, πήρε μια σκούπα και άρχισε να εκδικείται με τα λόγια: «Θα σκουπίσω το μονοπάτι για τον Πατέρα! Και το δρεπάνι ήδη κρέμεται!

Όταν ο πατέρας Σεραφείμ, αποχαιρετώντας, ευλόγησε τους πάντες για τελευταία φορά, διέταξε την κελιά του, τη μητέρα Παΐσια, να μοιράσει όλα του τα πράγματα, ό,τι τελευταίο βρήκε, αλλά δεν υπήρχαν σχεδόν τίποτα. Και αυτό που βρήκαν ήταν απλό, σεμνό, δεν βρήκαν καν μάλλινα ρούχα - ένα ράσο με ραβδώσεις και ένα ράσο με ραβδώσεις.

Πριν από το θάνατό του, ο πατέρας Σεραφείμ πήρε το σχήμα με το όνομα Mitrofan προς τιμή του Αγίου Mitrofan του Voronezh.

Ο ιερέας κηδεύτηκε στον Καθεδρικό Ναό Μεσολάβησης στο Voronezh, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται.

Το φέρετρο, ντυμένο με μαύρο υλικό, στεκόταν όλη τη νύχτα στην εκκλησία, όπου κερνούνταν ασταμάτητα τα ρέκβιεμ. Όλη την ώρα υπήρχε μια ζωντανή ουρά για να ανέβουμε στο φέρετρο, να πούμε αντίο. Όσοι δεν γνώριζαν τον ιερέα σάστισαν: «Ναι, αν και παπάς, όλοι πεθαίνουν!.. Γιατί όλοι κλαίνε έτσι; Και υπάρχουν τόσοι άνθρωποι! Τι είδους άνθρωπος ήταν αυτός;
Η νεκρώσιμος ακολουθία συνεχίστηκε όλη τη νύχτα. Τη δεύτερη μέρα, ελήφθη η είδηση ​​ότι ο πατέρας Kuksha Odessa είχε επίσης πεθάνει.

Έθαψαν τον ιερέα σύμφωνα με τη θέλησή του στο χωριό Mikhailovka, όχι μακριά από την εκκλησία. Η μοναχή Yevstratia είπε:

«Ερχόμαστε στη Mikhailovka, περνάμε από το νεκροταφείο, όπου είναι θαμμένος τώρα ο πατέρας. Και λέει στον ανιψιό του: «Βάσια, θα με θάψεις εδώ» και κόλλησε ένα ραβδί, ένα κλαδί, σε εκείνο το μέρος.

Μετά πήγαμε στο χωριό, μείναμε εκεί και στην επιστροφή πήγαμε πάλι στο νεκροταφείο. Ο Μπατιούσκα μας είπε πού ήταν θαμμένοι ο πατέρας και η μητέρα του, πού ήταν οι παππούδες του.

Έπειτα έδειξε: «Και εδώ βρίσκεται η ευλογημένη Βάνια. Από παιδί πήγαινα συχνά κοντά του. Μου είπε: «Nikitushka-Nikitushka, όταν πεθάνουμε εγώ και εσύ, δεν θα υπάρχουν άλλοι»…

Πέρασαν πολλά χρόνια, ο πατέρας πέθανε. Κι όταν ήρθαν στη Μιχαήλοβκα να σκάψουν τάφο, το κλωνάρι που έστησε στεκόταν στο ίδιο μέρος, ανέγγιχτο!

Ο τάφος του πατέρα κατασκευάστηκε σε μορφή κρύπτης, στρωμένος με τούβλα - επίσης σύμφωνα με τη θέλησή του.

Την τεσσαρακοστή ημέρα μετά το θάνατο του ηγουμένου Μιτροφάν, ο Γέροντας Μιχαήλ είχε ένα όραμα: ο ουρανός άνοιξε και ο πατέρας Μιτροφάν και ο πατέρας Κουκσά κατέβηκαν από εκεί.  προσκύνησαν μέχρι το έδαφος: «Μάνα, ήρθαμε να σε επισκεφτούμε. Μας θυμάστε - ήρθαμε. Αλλά δεν θα μείνουμε πολύ, δεν έχουμε χρόνο - πρέπει να επισκεφτούμε διακόσια σπίτια ", αυτό σήμαινε ότι γι' αυτούς γινόταν μια επιμνημόσυνη προσευχή εκείνη την ημέρα σε τουλάχιστον διακόσια σπίτια.

#Schiigumen_Mitrofan_Myakinin

Δεν υπάρχουν σχόλια: