Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Τι θα γινόταν αν ο Μανουήλ Κομνηνός δεν αποκτούσε ποτέ γιό. Θα μπορούσε η πρωτότοκη Μαρία να γίνει αυτοκράτειρα;Τι θα γινόταν αν ο Μανουήλ Κομνηνός δεν αποκτούσε ποτέ γιό. Θα μπορούσε η πρωτότοκη Μαρία να γίνει αυτοκράτειρα;

Ο Ούγγρος πρίγκηπας Μπέλα που ήταν λογοδοσμένος με την Μαρία Κομνηνή, πρωτότοκη κόρη του Μανουήλ, θα γινόταν ο νεός Βυζαντινός αυτοκράτορας. Θα κυβερνούσε ως Βασιλέας Αλέξιος.

Για ποιο λόγο όμως θα γινόταν ο Μπέλα-Αλέξιος αυτοκράτορας και όχι η Μαρία Κομνηνή;  Πέραν από τους προφανείς λόγους διαχωρισμού των δύο φύλων την μεσαιωνική εποχή, το αξίωμα του αυτοκράτορα παραδοσιακά περιείχε στρατιωτικές και θρησκευτικές υποχρεώσεις, και τελετουργίες που ήταν σχεδιασμένες για έναν αρσενικό ηγεμόνα. 

Κάτι παρόμοιο έγινε έναν αιώνα νωρίτερα (11ο) όταν η Ζωή της δυναστείας των Μακεδόνων παντρεύτηκε τον Ρωμανό Αργυρό. Και οι δύο στέφθηκαν, αλλά ο Ρωμανός λογιζόταν ως ο αυτοκράτωρ για τους παραπάνω λόγους. Φυσικά όμως, η Ζωή αλλά και η αδερφή της η Θεοδώρα ήταν οι νόμιμες “αυτοκράτειρες” για τον απλό κόσμο και όταν αργότερα ο Αυτοκράτορας Μιχάηλ Ε’ προσπάθησε να τις παραμερίσει ο λαός της Κωνσταντινούπολης κόντεψε να τον λιντσάρει.

Συνεπώς, με την κόρη του Μανουήλ στο πλευρό του, ο Μπέλα-Αλέξιος θα είχε και τη νομιμότητα να αντιμετωπίσει πιθανούς διεκδικητές του θρόνου που δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι έναν Ούγγρο πρίγκηπα για αυτοκράτορα.

Με βάση την ιστορική του διαδρομή ως βασιλιάς της Ουγγαρίας, μπορούμε να υποθέσουμε  ότι ο Μπέλα-Αλέξιος ως αυτοκράτορας, θα είχε αρκετές πιθανότητες να αποτρέψει την κατρακύλα του Βυζαντινού κράτους που οδήγησε στην άλωση του 1204. 

Πιθανότατα, θα κληρονομούσε και τον θρόνο του Βασιλείου της Ουγγαρίας, όπως έγινε ιστορικά, και θα δημιουργούσε ένα τεράστιο υπερβασίλειο από τα Καρπάθια μέχρι τη Μικρά Ασία όπως αυτό στην φωτογραφία.

Ιστορικά, ο Μανουήλ Κομνηνός απέκτησε έναν πολυπόθητο γιό το 1169 αλλά πέθανε όταν αυτός ήταν ακόμα ανήλικος και έτσι την κυβέρνηση ανέλαβε de facto η γυναίκα του Ξένη(Μαρία της Αντιόχειας) που ήταν "Γαλλίδα" άρα και απίστευτα αντιπαθητική στον κόσμο που μισούσε όλους τους Λατίνους. Ο Μπέλα-Αλέξιος δεν παντρεύτηκε την Μαρία Κομνηνή και υποβιβάστηκε στη διαδοχή. Αργότερα, έγινε ένας πετυχημένος βασιλιάς της Ουγγαρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: