Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΤΕΛΙΚΉ ΚΡΊΣΗ ΠΑΤΉΡ ΉΛΙΕ ΚΛΕΟΠΑ.


«Αυτό πιστεύουμε, αυτό μαρτυρεί η Εκκλησία, και έτσι ελπίζουμε ότι στην Εσχάτη Κρίση θα δούμε την ομίχλη των αρχαρίων, όπως λένε οι θεϊκοί Πατέρες, και θα ηχήσουν οι σάλπιγγες των αγγέλων.

 Ότι ο θεοσεβής Ιωάννης Χρυσόστομος λέει: «Αν ακούσατε τον απόστολο ότι ο Κύριος θα έρθει με τον ήχο της τελευταίας σάλπιγγας, μη νομίζετε ότι ένας θα είναι η σάλπιγγα!».  Ότι ακούς τι λέει στο Ευαγγέλιο: Θα στείλει τους αγγέλους Του με σάλπιγγες και θα ηχήσουν, για να ξυπνήσουν τους νεκρούς από την αρχή του κόσμου μέχρι εκείνη την ημέρα.  Αυτό λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Πολλοί θα είναι οι άγγελοι, χωρίς αριθμό, αναρίθμητοι οι χρυσές σάλπιγγες που θα ηχήσουν».

 Αλλά πού θα καλέσουν;  Ακούστε τι λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Κάθε άγγελος θα κουδουνίσει στον τόπο που τον φύλαγε στη γη».  Τι λέει ο Προφήτης Μωυσής στο δεύτερο τραγούδι;  Και όρισε τον αριθμό των συνόρων, τις γλώσσες, σύμφωνα με τον αριθμό των αγγέλων του Θεού.  Ακουσες?

 Έτσι, κάθε χώρα σύνορα, κάθε επαρχία, περιοχή, σύνορα χωριού, κάθε πόλη, κάθε μοναστήρι, όλα έχουν τους αγγέλους τους.  Και κάθε άγγελος θα ηχεί πάνω από το μέρος που του έχει ανατεθεί να φυλάει σε αυτήν την εποχή σε αυτή τη γη.

 Και οι άγγελοι αυτοί είναι από τη συντροφιά αρχαρίων ή αρχηγών, που είναι η πρώτη παρέα της πρώτης ιεραρχίας, κατά τον άγιο και θείο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, τον οποίο ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αποκαλεί «το πουλί του ουρανού».

 Όταν λοιπόν θα ηχήσουν οι σάλπιγγες των αγγέλων, ακούστε τι λέει ο θείος Γρηγόριος: «Τι σάλπιγγες θα είναι αυτές που θα ηχήσουν εκατομμύρια αγγέλοι;  Που θα χωρίσει τους ουρανούς!  Ποιος θα χωρίσει τους τάφους!  Ποιος θα ξυπνήσει τους νεκρούς από τους αιώνες!  Εν ριπή οφθαλμού θα τους ενσαρκώσουν, από τα τέσσερα στοιχεία από τα οποία ήταν το ανθρώπινο σώμα: νερό, γη, φωτιά και αέρας.

 Τι σάλπιγγες θα είναι αυτές που θα διασχίσουν τη γη και θα φτάσουν στον πάτο της κόλασης για να καλέσουν όλα τα πνεύματα, όλους τους διαβόλους και όλους τους αμαρτωλούς;  Τι σάλπιγγες θα είναι αυτές, που θα ηχήσουν και ψηλά, θα ανοίξουν τους ουρανούς, και πάνω απ' όλα τους ουρανούς θα φτάσει η φωνή τους για να καλέσει όλους τους αγγέλους χωρίς αριθμό και όλες τις ομάδες των δικαίων σε κρίση;»

 Τότε θα εκπληρωθεί ο λόγος του μεγάλου προφήτη Δαβίδ, που ειπώθηκε από το Άγιο Πνεύμα: Θα καλέσει τους ουρανούς επάνω και τη γη κάτω, για να διαλέξει τον λαό Του.  Όταν ακούς ότι θα καλέσει τον ουρανό, σημαίνει όλες τις αγγελικές δυνάμεις.  όλοι οι άγγελοι στον ουρανό θα κατέβουν στο άκουσμα της σάλπιγγας.

 Και όταν μιλάει για την κάτω γη, εννοεί όλους τους ανθρώπους από την ίδρυση του κόσμου και όλα τα πνεύματα της κακίας, που βρίσκονται στον αέρα, στη γη και στην κόλαση.  Ότι λέει: Καλέστε τους ουρανούς πάνω και τη γη κάτω.  Για τι?  Να διαλέξει τον λαό Του.

 Τότε θα χωρίσει τους δίκαιους από τους αμαρτωλούς, όπως λέει η Γραφή, όπως ο βοσκός χωρίζει τα πρόβατα από τα κατσίκια.  Και όσοι έκαναν καλό θα πάνε σε αιώνια ανάπαυση και απόλαυση, και όσοι έκαναν κακό και δεν μετάνιωσαν, σε αιώνιο μόχθο και καταδίκη.

 Επομένως, ας μας αξίζει το έλεος και το έλεος του Θεού, ας μοιραστούμε με τη συντροφιά των αγγέλων, μαζί με όλους τους αγίους που ευαρέστησαν τον Χριστό Θεό, την απέραντη ευτυχία, τη χαρά και την αγαλλίαση στο Άγιο Πνεύμα, στον μέλλοντα αιώνα. .  Αμήν."

 𝐶𝑙𝑒𝑜𝑝𝑎 𝐼𝑙𝑖𝑒, 𝑁𝑒 𝑣𝑜𝑟𝑏𝑒𝑠̦𝑡𝑒 𝑝𝑎̆𝑟𝑖𝑛𝑡𝑒𝑙𝑒 𝐶𝑙𝑒𝑜𝑝𝑎 𝑣𝑜𝑙.  6

Δεν υπάρχουν σχόλια: