Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Η παλαιότερη απεικόνιση του Εωσφόρου στην τέχνη χρονολογείται στην Βυζαντινή εποχή.Η παλαιότερη απεικόνιση του Εωσφόρου στην τέχνη χρονολογείται στην Βυζαντινή εποχή.

Στον ναό του Αγίου Απολλινάριου στη Ραβέννα υπάρχει ένα Βυζαντινό ψηφιδωτό του 520 μ.Χ. που απεικονίζει την παραβολή με τα πρόβατα και τα κατσίκια από το ευαγγέλιο του Ματθαίου. 

Το ψηφιδωτό απεικονίζει τον Ιησού χωρίς γένια, όπως συνηθιζόταν στα παλαιοχριστιανικά χρόνια. 

Στα δεξιά του βρίσκεται ένας άγγελος με κόκκινα φτερά και κόκκινη αμφίεση. Πιθανότατα είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Κάτω βλέπουμε τα πρόβατα, που σύμφωνα με την παραβολή, θα μπουν στο βασίλειο των ουρανών. 

Στα αριστερά του βρίσκεται ένας άγγελος ντυμένος στα μπλε. Από κάτω του βρίσκονται τα κατσίκια που αποτελούν τους καταραμένους που θα θα πάνε στον Άδη 

Σύμφωνα με τον ιστορικό Jeffrey Burton Russel στο βιβλίο Lucifer: The devil in the Middle Ages αναφέρει ότι ο μπλε Άγγελος είναι στην πραγματικότητα ο Εωσφόρος. Η απεικόνιση του Σατανά ως τραγόμορφου ξεκίνησε πολύ αργότερα στα μεσαιωνικά χρόνια και πιθανόν επηρεάστηκε από τις απεικονίσεις του αρχαίου  θεού Πάνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: