Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 14 Απριλίου 2018

Σε τεντωμένο σχοινίΤη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό κάποιες στιγμές χαρακτηρίζουν τρία στάδια: αυτά της δυσπιστίας, της ολιγοπιστίας και της απιστίας

Του π. 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ*

Ο Απόστολος Θωμάς λίγες ημέρες μετά την Ανάσταση του Χριστού έδειξε μια παράξενη συμπεριφορά για τη συγκεκριμένη στιγμή, μα πολύ συνηθισμένη για τους καιρούς μας. Τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό κάποιες στιγμές, λίγες ή πολλές, τη χαρακτηρίζουν τρία στάδια: της δυσπιστίας, της ολιγοπιστίας και της απιστίας. Είναι το τεντωμένο σχοινί πορείας του πλάσματος προς τον Δημιουργό του. 

Ο Θωμάς, έστω προς στιγμήν, κινήθηκε στα πρώτα δύο στάδια, οκτώ ημέρες μετά τη λαμπροφόρο Ανάσταση του Ιησού. Το τρίτο στάδιο το παραχώρησε στους αιώνες, για τους εφευρέτες ιδεολογημάτων και συστημάτων που επιθυμούν να επιβάλουν την περί Θεού απιστία τους και σε άλλους, με τον καλό ή τον κακό τρόπο. Ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα και, όταν η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη, τότε αποδεικνύονται η πενιχρότητά τους και η επιπολαιότητά τους. Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει αμέτρητα παραδείγματα. 

Οταν είναι άδειος ο Τάφος του Κυρίου, είναι η ζωή μας γεμάτη. Οταν θέλουμε να είναι γεμάτος, έχοντάς Τον αφήσει θαμμένο, τότε προσπαθούμε να Τον βρούμε σε ψεύτικα είδωλα και αργά ή γρήγορα οδηγούμαστε στην απογοήτευση. Φιλόσοφοι όλων των χώρων και εποχών προσπάθησαν να Τον θάψουν σε συνειδήσεις οπαδών, ακροατών και αναγνωστών τους. Απέτυχαν παταγωδώς. Εκείνοι κρημνίσθηκαν στο βάραθρο της λήθης και της απέχθειας, του τρόμου και της καταδίκης. Εκείνος, ο Χριστός, παραμένει Ιδιος, υπάρχει στην Εκκλησία Του, έτοιμος να αναπτερώσει το πεσμένο ηθικό μας. Να μας λυτρώσει από ασθένειες ψυχών και σωμάτων.

Η ομολογία του Θωμά δεν ήταν λόγια ανάγκης, αλλά ελεύθερη παραδοχή πως συνέβη ό,τι είχε προειπεί ο Κύριος και Θεός Του, και Θεός μας. Δεν Τον ακούμπησε, η συνάντηση με Εκείνον ήταν αρκετή. Δεν χρειάζονταν άλλη απόδειξη, η παρουσία Του και μόνο διέλυσε κάθε σύννεφο αμφισβήτησης.

Κινούμαστε και εμείς στο δικό μας τεντωμένο σχοινί: της ολιγοπιστίας, όταν υπάρχουν τα πολλών μορφών και προέλευσης προβλήματα στη ζωή μας∙ της δυσπιστίας ότι δεν θα λυθούν όπως και όποτε θα θέλαμε εμείς και τα συμφέροντά μας και, τελικά, της απιστίας ότι μόνο ο Τριαδικός Θεός θα μας τα λύσει με τη δική μας -πάντα- συνέργεια και την αποδοχή. 
Βέβαια, δεν πρέπει να είμαστε ευκολόπιστοι. Γιατί πολλοί ψευδοπροφήτες θα υπάρξουν στη ζωή μας -οι αιρετικοί- που θα εκμεταλλευτούν τις πνευματικές αναζητήσεις μας ή τον θολό νου μας. Θα εμφανιστούν οι ποικιλόμορφοι μάγοι που θα θελήσουν να μας «σώσουν», χωρίς να έχουν σωθεί πρώτα εκείνοι, άνθρωποι του κόσμου και εκείνοι ουσιαστικά, πεπερασμένοι και πλανεμένοι ταυτόχρονα. 

Ο Χριστός, όντως, δεν υπέστη κανενός είδους φθορά ούτε και τον έλεγχο από τον ίδιο τον μαθητή Του, τον Απόστολο Θωμά. Η ολιγοπιστία του και η δυσπιστία του ήταν ολιγοήμερες, οι δικές μας είναι μακροχρόνιες, ακόμα και παντοτινές. Το ίδιο άφθαρτες παραμένουν η πορεία Του, η διδασκαλία Του, η θυσία Του και η Ανάστασή Του. Ο Θωμάς είναι ο καλύτερος μάρτυρας και, ταυτόχρονα, ο κήρυκας ότι ο Χριστός ζει στους αιώνες. 
Αν ο Χριστός δεν ήταν να αναστηθεί, δεν θα ερχόταν και δεν θα σταυρωνόταν. Εγιναν όλα αυτά για να ταυτίσουμε την πορεία μας με τη δική Του, με κυριότερο σταθμό την Ανάστασή Του. Αν το κάνουμε βίωμα καρδιάς και πίστη ψυχής, τότε δεν θα υπάρχει τεντωμένο σχοινί για να ακροβατούμε, αλλά δρόμος προς τον δικό Του κόσμο, για να περπατούμε. 

*Θεολόγος, διδάσκων Πανεπιστημίου Πειραιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια: