Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

ΔΩΔΕΚΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ .Όι άγιοι μάρτυρες Ανίκητος και Φώτιος. «Αισχύνη σ’ εσένα ειδωλολάτρη! Οι θεοί σου είναι ένα τίποτα!»





Όι άγιοι μάρτυρες Ανίκητος και Φώτιος


Ό αυτοκράτορας Διοκλητιανός επισκέφτηκε κάποτε την πόλη της Νικομήδειας με τη. δόλια πρόθεση να εξαλείψει τούς χριστιανούς. Όταν άρχισε τον ανηλεή διωγμό των χριστιανών, ένας από τούς επιφανέστερους άρχοντες της πόλεως, ό Ανίκητος, ομολόγησε ευθαρσώς την πίστη του στον Χριστό και Κύριο, ενώπιων τού αυτοκράτορα και αποκήρυξε τα είδωλα ώς άψυχες πέτρες, ή λατρεία των όποιων δεν αρμόζει σε λογικό άνθρωπο.


Ό αυτοκράτορας διέταξε σκληρά βασανιστήρια: τού έκοψαν τη γλώσσα και, εντούτοις, με θαύμα τού Θεού, ό Ανίκητος συνέχισε να μιλάει. Τότε άφησαν ένα λιοντάρι ελεύθερο για να τον κατασπαράξει, άλλα εκείνο ευθύς ημέρεψε και ήλθε κοντά του . Την ίδια στιγμή κατέρρευσε ό ειδωλικός βωμός προς τιμήν τού Ηρακλή. 


Κάποιος συγγενής του Ανίκητου, ό Φώτιος, βλέποντας τα τραύματα και την αγόγγυστη καρτεροψυχία του τον ασπάσθηκε και δήλωσε ότι είναι χριστιανός, φωνάζοντας στον αυτοκράτορα: «Αισχύνη σ’ εσένα ειδωλολάτρη! Οι θεοί σου είναι ένα τίποτα!»


Ό αυτοκράτορας διέταξε να αποκεφαλιστεί αμέσως ό Ανίκητος. Αλλά, μόλις ό δήμιος σήκωσε το χέρι του εναντίον του αγίου Φωτίου, αυτοτραυματίστηκε με το σπαθί και εξέπνευσε. Ο Ανίκητος και ό Φώτιος, ύστερα από παρατεταμένα βασανιστήρια οδηγήθηκαν στη φυλακή, υπομένοντας εγκλεισμό για τρία χρόνια. Ύστερα οι άπιστοι άναψαν φωτιά σε μια τεράστια κάμινο και έριξαν εκεί τούς χριστιανούς. Πολλοί άλλοι χριστιανοί - άνδρες, γυναίκες και παιδιά -τούς ακολουθησαν μέσα στις φλόγες. Ή προσευχή των χριστιανών, δοξολογούσαν τον Θεό για το μαρτύριό τους μέσα στις φλόγες, ανέβαινε ώς θυμίαμα από την κάμινο.

Όλοι μαρτύρησαν περί το έτος 305. Τούς αγίους Ανίκητο και Φώτιο επικαλούμαστε στις προσευχές των Μυστηρίων του Ιερού Ευχελαίου και του Αγιασμού των Υδάτων.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: