Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΕΥΘΑΛΗΣ ΒΛΑΣΤΟΣ - ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ 14Θα είναι υγιές.Ό Γέροντας υπήρξε ευφυέστατος. Πολλές προβλέψεις πού έκανε ήταν συχνά καταπληκτικές. Δεν είναι δυνατόν εύκολα να εντοπίσουμε ποιες από αυτές γίνονταν από ένα έξυπνο άνθρωπο πού ξέρει να συνδυάζει τα πράγματα καί ποιες απέρρεαν από το γεγονός ότι ήταν ιερεύς με χαρίσματα πού του έδωσε ό Θεός.Θα μνημονεύσουμε μια περίπτωση πού δεν θα μπορούσε να είναι πρόβλεψη γνωσιολογική, αλλά πνευματική. Μία γυναίκα από την επαρχία κατέφυγε στο Γέροντα για να τον ρωτήσει για ένα μεγάλο της πρόβλημα. Βρισκόταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης καί χρειάσθηκε για λόγους υγείας να γίνουν κάποιες ακτινογραφίες. Μετά από αυτό το συμβάν οί γιατροί της ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να κάνει έκτρωση δηλαδή να σκοτώσει το παιδί πού έφερε στα σπλάχνα της, διότι καιά πάσα πιθανότητα θα είναι άτομο με προβλήματα μεγάλα τα οποία ακόμη βέβαια δεν έγνώριζαν. Ή μητέρα φοβήθηκε καί πήγε στο Γέροντα Από το ένα μέρος δεν ήθελε να κάνει φόνο το ίδιο της το παιδί καί από το άλλο δεν θα της ήταν ευχάριστο να σηκώσει ένα σταυρό ισοβίως με ένα παιδί διανοητικώς καθυστερημένο η παράλυτο.


- Κυρία μου, της είπε ό Γέροντας, πρόσεξε καλά αυτά πού θα σου πω:Πρώτον δεν έχεις κανένα δικαίωμα από το Θεό να σκοτώσεις ένα δημιούργημα δικό του, έστω καί αν πράγματι υπάρξουν τα προβλήματα πού αναφέρουν οί γιατροί. Όπως δεν θα μπορούσες να σκοτώσεις ένα από τα παιδιά σου, αν σε ηλικία δέκα ετών το κτυπούσε ένα αυτοκίνητο καί ιό αφήνε παράλυτο για δλη του τη ζωή, το ίδιο ακριβώς δεν μπορείς να κάνεις καί τώρα με το παιδί πού βρίσκεται μέσα σου.


Δεύτερον, συνέχισε, δεν είναι καθόλου βέβαιο αυτό πού λένε οι γιατροί, διότι πολλές φορές υπερβάλουν από φόβο, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα βεβαιωτικά στοιχεία.Καί τρίτον να κάνεις προσευχή πολλή στο Θεό να σε ελεήσει καί να φέρεις στον κόσμο ένα υγιή άνθρωπο. Πιστεύω ότι δεν θα έχει κανένα πρόβλημα το παιδί σου, είπε για να ολοκληρωθεί η συνάντηση εκείνη.Πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα καί μια ήμερα έλαβε ένα χαρούμενο τηλεφώνημα από την επαρχία. Ήταν ή μητέρα εκείνη πού ανακοίνωνε με αγαλλίαση το γεγονός:- Πάτερ Έπιφάνιε, να σας έχει καλά ό Θεός. Απέκτησα ένα υγιέστατο αγοράκι χάρις στη δική σας συμβουλή καί παρέμβαση. Σάς ευχαριστώ πολύ πού δεν με αφήσατε να γίνω φόνισσα του ίδιου του παιδιού
μου. Σάς ευχαριστώ για αυτό το πλάσμα πού μου χάρισε ό Κύριος μας.Πράγματι συγκινητική καταξίωση του έργου καί των προσευχών του Γέροντα.


Να μην φύγεις απο την θέση σου.


Σέ μια περίπτωση επισκέφθηκε τον Γέροντα κάποιος κληρικός πού είχε σοβαρότατα προβλήματα. Του γινόταν κάποια αναίτια επίθεση από τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, για πράγματα πού δεν είχε κάνει. Ό Μητροπολίτης του, παρασυρθείς από τους δημοσιογράφους, άρχισε να τον πιέζει ποικιλοτρόπως. Μέσα στην απελπισία του καί τις δυσκολίες του, επισκέφθηκε τον Γέροντα καί ζήτησε τη βοήθεια καί τη συμπαράσταση του.- Πάτερ Έπιφάνιε, έχω το λογισμό να εγκαταλείψω την περιοχή που τώρα έχω τη βάση μου καί να φύγω. Μάλιστα σκέπτομαι μήπως θα μπορούσα να έλθω στη Μητρόπολη πού είναι το Μοναστήρι σας.Ό Γέροντας ήταν κατηγορηματικός, ότι δεν έπρεπε να κάνει μια τέτοια κίνηση, διότι αποτελούσε λάθος.- Πάτερ, του είπε επί λέξει, πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή. «Νεφύδριον εστί καί θαττον παρελεύσεται» όπως έλεγε ό Αγιος Αθανάσιος.
Μη στεναχωριέστε. Πολύ γρήγορα θα τελειώσει αυτή ή περιπέτεια καί θα ησυχάσουν τα πράγματα.Ό κληρικός εκείνος ακούσε τη συμβουλή του Γέροντα καί παρέμεινε στη θέση του. Τα πράγματα έγιναν όπως είχε προβλέψει εκείνος. Όλα ηρέμησαν καί σταμάτησε ό πόλεμος.Πρέπει να πούμε ότι ή συμβουλή του Γέροντος είχε δύο τουλάχιστον πτυχές:Πρώτον, διότι ήθελε να τηρείται ή αρχή κάθε κληρικός να μη φεύγει από τον τόπο της διακονίας του χωρίς να έχει ανυπέρβλητες δυσκολίες.Δεύτερον, παρά το γεγονός οτι ό κληρικός είχε αρίστη φήμη, ό Γέροντας έβλεπε πίσω από τα φαινόμενα Έβλεπε μακριά καί γνώριζε τα πράγματα σε βάθος. Τα ακτινογραφούσε. Πέρασε αρκετός χρόνος καί μάθαμε ότι πράγματι ό άνθρωπος αυτός είχε σοβαρή ευθύνη για διάφορα θέματα καί ευτυχώς πού δεν μετακινήθηκε καί άριστα πού δεν ήλθε κοντά στο μοναστήρι της Κεχαριτωμένης. Το βλέμμα του Γέροντος, το χάρισμα του, απομάκρυνε ένα μεγάλο πρόβλημα από κοντά μας.


ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΝα μου λέτε τα σφάλματα μου. Ενα σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα πού έθεταν οί αρχαίοι Έλληνες ήταν καί το ζήτημα της αυτογνωσίας. «Το γνώθι σαυτον» είναι μεγάλο αίτημα, διότι ο άνθρωπος δύσκολα αποδέχεται τα ελαττώματα καί τα αρνητικά του χαρακτήρας του. Δύσκολα λέγομεν ότι δεν έχουμε κανένα ελάττωμα Όμως στην πράξη λίγο απέχουμε από το να πιστεύουμε ακριβώς αυτό το πράγμα.Τρία πράγματα είναι συνήθως πολύ λιγότερα από αυτό πού πιστεύουμε: οί αρετές μας, ή εξυπνάδα μας καί οί ειλικρινείς μας φίλοι.Χαρακτηριστικό είναι το έξης περιστατικό: Δύο φίλοι συζητούν και φυσικά κατακρίνουν κάποιον άλλο. Τότε ό ένας διακόπτει τη συζήτηση καί λέγει στον άλλο.— Αδελφέ μου, καλά κάνουμε καί κατακρίνουμε αυτό το πρόσωπο.
Διότι, εντελώς μεταξύ μας, εκτός από σένα καί από μένα πού είμεθα τέλειοι, όλοι οι υπόλοιποι έχουν τα ελαττώματα τους!Ό Γέροντας γνώριζε πολύ καλά οτι πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί από την βαρεία ασθένεια του εγωϊσμού. Φρόντιζε με κάθε τρόπο να εξουδετερώσει αυτό τον μηχανισμό της ανθρωπινής ψυχολογίας. Μερικά από τά πνευματικά τέκνα του στενού περιβάλλοντος του απορρήτως άκουγαν ένα παράδοξο αίτημαΠαιδάκι μου, έλεγε, ξέρεις πολύ καλά ότι όλοι οί άνθρωποι έχουμε ελαττώματα Θα σε παρακαλούσα πολύ ο,τι λάθος διαπιστώσεις στό χαρακτήρα μου, πράξη η παράλειψη, πού μπορεί να τακτοποιηθή, να με ενημερώνεις.Πρέπει να σου πω, συνέχισε, ότι ακόμη καί να με πικράνει αυτό πού θα μου πείς, εσύ να μη διστάσεις. Εάν δεν μιλήσεις για κάτι πού το θεωρείς λάθος τότε την παράλειψη αυτή να τη θεωρείς αμαρτία σου θα είναι παρακοή προς τον Γέροντα σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: