Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ.

Το σπίτι του Παπαδιαμάντη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρα από την ανατολική παραλία της πόλης, σε ένα μικρό αδιέξοδο δρομάκι, πάροδο της οδού Παπαδιαμάντη, και είναι ένα σύγχρονο μουσείο με ενθυμήματα από την ζωή του μεγάλου συγγραφέα. Πρόκειται για πολύ απλό και λιτό σπίτι, χαρακτηριστικό νησιώτικο της εποχής. Η δυτική παλιά είσοδος του σπιτιού είναι κλειστή και σήμερα το κοινό που επισκέπτεται τον χώρο χρησιμοποιεί την ανατολική είσοδο από μια εξωτερική ξύλινη σκάλα. Το σπίτι αυτό είναι το σπίτι που έζησε ο Παπαδιαμάντης από το 1860 και μέχρι που έφυγε από το νησί. Το σπίτι αυτό το έκτισε ο πατέρας του το 1860. Το σπίτι που γεννήθηκε δεν υπάρχει σήμερα γιατί κατεδαφίστηκε από τους τελευταίους ιδιοκτήτες του. Στο καινούριο σπίτι του Παπαδιαμάντη υπάρχει μια εντοιχισμένη πλάκα που αναφέρει ότι εδώ μεγάλωσε και πέθανε ο συγγραφέας.

Το σπίτι είναι διώροφο, έχει δηλαδή κατώι κα ανώι, όπως λέγονται στην γλώσσα του νησιού οι δυο όροφοι ενός δίπατου σπιτιού. Το κατώι είναι ένας ανοιχτός χώρος με το πηγάδι του σπιτιού στη μέση του, ενώ το ανώι αποτελείται από 3 δωμάτια και ένα στενόμακρο διάδρομο που οδηγεί σε αυτά και που χρησιμοποιείται επίσης ως κουζίνα.

Στα αριστερά μας, όπως μπαίνουμε από την είσοδο βρίσκεται το δωμάτιο με το τζάκι όπου περνούσε τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες του η οικογένεια του παπα-Διαμάντη. Εκεί πέρασε και τελευταίες στιγμές του ο Παπαδιαμάντης τον χειμώνα του 1911 λίγο πριν πεθάνει. Παντού στον χώρο βρίσκονται αντικείμενα και σκεύη που χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας.

Στα δεξιά της εισόδου υπάρχει το μικρότερο από τα άλλα δυο δωμάτια που στην αρχική του χρήση ήταν το δωμάτιο του πατέρα με τα βιβλία του και τα άμφιά του. Αργότερα το χρησιμοποίησε ο Αλέξανδρος για προσωπικό του υπνοδωμάτιο και γραφείο. Έμοιαζε με καλογερίστικο κελί με ένα μικρό παράθυρο, ένα εντοιχισμένο μικρό ντουλάπι και ένα μικρό στενό κρεβάτι. Και στο βάθος της εισόδου βρίσκεται το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού, ή σάλα που για μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο είχε έναν έγχρωμο ρόμβο στο ταβάνι.

Το σπίτι σήμερα με διάφορα ενθυμήματα του συγγραφέα προσελκύει πολλούς επισκέπτες που έρχονται να δουν το χώρο που μεγάλωσε και πέθανε ο Παπαδιαμάντης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: