Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ήχησαν από τη Μόσχα οι καμπάνες μιας νέας σελίδας για την Ορθοδοξία.

Αγαστή εν Χριστώ συνεργασία και στο βάθος.... Κοινοπολιτεία.


Τη θεμέλιο λίθο μιας μελλοντικής Ορθόδοξης Κοινοπολιτείας έβαλαν στη Μόσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος με τη συμβολή της εκεί πολιτικής ηγεσίας. Είναι αλήθεια ότι οι εν Χριστώ αδελφικές συναντήσεις των Ορθοδόξων θρησκευτικών ηγετών μας όταν δεν υποκρύπτουν ιδιοτέλειες και μικρότητες και γίνονται μέσα στο ευαγγελικό πνεύμα αγάπης τότε αποτελούν ύμνο και δοξολογία προς τον τριαδικό Θεό. Τότε ο ίδιος ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός προσφέρει την ευλογία Του. Και αυτή ερμηνεύεται ως ελπίδα, ως αναγέννηση, ως χαρμόσυνη είδηση, ως πλήρης ανανέωση.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν θέλουμε να πιστεύουμε ότι εξελίχθηκε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Πατριαρχείο Μόσχας. Άλλωστε και οι προετοιμασίες της εν λόγω σπουδαίας αυτής επισκέψεως συνέβαλαν σημαντικά στον παραμερισμό του κλίματος της καχυποψίας και των εγωισμών που ουσιαστικά στερούσαν την ειρηνική συμπόρευση των δύο αδελφών Εκκλησιών. Βέβαια τις βάσεις για την επιτυχή έκβαση του ταξιδιού αυτού του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ρωσία έθεσε η ταπείνωση ενός πραγματικού αληθινού ορθοδόξου ηγέτη του μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου. Γιατί εκείνος κώφευσε στις φωνές αντιπαράθεσης και αιχμαλώτισε στην Ουκρανία με την ανιδιοτελή αγάπη του τους τότε αμφισβητίες, δηλαδή τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους δύο Αρχιεπισκόπους Αθηνών Ιερώνυμο και Τιράνων Αναστάσιο.

Με τον τρόπο του έστρωσε τον δρόμο του προς τον Παράδεισο με ροδοπέταλα και συνάμα δίδαξε ως πραγματικός πλέον θρησκευτικός ορθόδοξος ηγέτης πως η δύναμη της ανιδιοτελούς και ειλικρινούς αγάπης διαλύει αμφιβολίες, γκρεμίζει τα τείχη του εγωισμού και συντρίβει τις παγίδες που εντέχνως στήνει ο μιαρός Σατάν.

Στην οδό λοιπόν της εν Χριστώ αγάπης που χάραξε ο Πατριάρχης Αλέξιος από την Ουκρανία στο τέλος της εφήμερης ζωής του βαδίζουν σήμερα σταθερά και σίγουρα οι δύο αδελφοί Προκαθήμενοι Βαρθολομαίος και Κύριλλος. Τώρα λοιπόν είναι στο χέρι τους οι δύο Προκαθήμενοι να εγγυηθούν την αγαπητική σχέση της αγαστής συνεργασίας. Τώρα μπορούν, και η πρόσφατη επίσκεψη το απέδειξε, να θέσουν το θεμέλιο λίθο της εκκλησιαστικής πρωτίστως συνεργασίας των Ορθοδόξων κρατών. Τώρα δύνανται και είναι μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ευλογημένη μελλοντική κοινοπολιτεία των Ορθοδόξων χωρών, που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε ολάκερη την οικουμένη και θα φέρει νέες προοπτικές προόδου σε όλους ανεξαιρέτως τους λαούς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε για την ανάγκη καταπολέμησης των εγωκεντρικών συμπεριφορών. Η παρουσία του στη Ρωσία έδωσε το στίγμα της ολικής επαναφοράς στις χρυσές εκείνες εποχές της ανιδιοτελούς συμπόρευσης των ορθοδόξων Εκκλησιών. Και μια τέτοια συμπόρευση ιδιαίτερα σήμερα σε περίοδο μεγάλης πνευματικής κυρίως κρίσεως της ανθρωπότητας θα προσδώσει μια δυναμική ελπίδας που θα επαναφέρει ως επίκεντρο τη λυτρωτική σχέση του Θεού με τον άνθρωπο. Θα επαναφέρει τον καταστατικό χάρτη λειτουργίας του τριαδικού Θεού στην κλονισθείσα από τη γενική αποστασία γη. Θα αποδείξει ακόμη περίτρανα ότι μεγάλες ηγετικές μορφές στην ιστορία αναδεικνύονται εκείνοι που πορεύονται με ανιδιοτελή εν Χριστώ αγάπη και έχουν ως κινητήριο μοχλό την ταπείνωση.

Ως φαίνεται το αξίωμα αυτό του ουρανού έχουν συνειδητοποιήσει εκτός των συγκεκριμένων θρησκευτικών ηγετών μας Βαρθολομαίου και Κυρίλλου και η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας. Ο πρόεδρος της χώρας Δημήτριος Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαδίμηρος Πούτιν φαίνεται εκ της όλης δραστηριότητας τους πως έχουν κατανοήσει τη δυναμική που δίνει ο ουρανός στις περιπτώσεις αποδοχής του νόμου του τριαδικού Θεού. Βλέπουν τις πολλαπλές ευλογίες και τα ευεργετικά αποτελέσματα για το πιστό λαό τους που προκαλεί η στροφή τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Γιατί είναι αληθινό μεγάλο θαύμα για τη Ρωσία η τάχιστη υπέρβαση των πολλαπλών προβλημάτων τους και η ανάδειξή της και πάλι σε υπερδύναμη... Και στο θαύμα τούτο το σπουδαιότερο ρόλο διαδραμάτισε η αγαστή ειλικρινής συμπόρευση Πολιτείας και Εκκλησίας και η ανάπτυξη της αγαπητικής σχέσης με τον τριαδικό Θεό.

Μακάρι λοιπόν το αίμα των νεομαρτύρων Ρώσων που χύθηκε σε χρόνια διωγμού και σκλαβιάς όχι μόνο να δώσει νέους καρπούς αγιότητας στην μεγάλη αυτή χώρα αλλά να βοηθήσει, ώστε να θεμελιωθεί η θεάρεστη προοπτική ιδρύσεως μιας κοινοπολιτείας Ορθοδόξων κρατών στο άμεσο μέλλον. Μια κοινοπολιτεία που θα βγάλει τον ταραγμένο κόσμο από τα αδιέξοδα που ο μιαρός Σατάν δημιούργησε και θα συντρίψει τις στοές της ανομίας που αποτελούν σήμερα την αληθινή μάστιγα σε ολάκερο τον πλανήτη.-


Συντάκτης: Δ.ΜΑΚΡΗΣ
Πηγή: ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΪΟΣ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: