Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Καπετάν Κώττας, Ο πρώτος Μακεδονομάχος.

Σλαβόφωνος οπλαρχηγός, ο οποίος γεννήθηκε το 1863 στη Ρούλια, σημερινό χωριό Κώττα της Φλώρινας.Από το 1898 οργάνωσε ανταρτικό σώμα. Αρχικά συνεργάστηκε με τους Βούλγαρους της ΕΜΕΟ εναντίον των Τούρκων, αργότερα όμως κατόρθωσε ο Μητροπολίτης Καστοριάς, Γερμανός Καραβαγγέλης να τον μεταπείσει με αποτέλεσμα να γίνει φανατικός βουλγαρομάχος. Συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Στρεμπενιώτη, τον Γερμανό Καραβαγγέλη και τον Παύλο Μελά.Συνελήφθη από τους Τούρκους και απαγχονίστηκε στο Ατ Παζάρ του Μοναστηρίου το 1905.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑ

Πάνω στην Εθνική Οδό που συνδέει τη Φλώρινα με την Κορυτσά της Αλβανίας και σε απόσταση 45 χλμ. από την πρώτη βρίσκεται το χωριό Κώττας, πατρίδα του ντόπιου ομώνυμου Μακεδονομάχου. Ο Κώττας σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη αγωνίστηκε με το σώμα του κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων ήδη πριν το 1904, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελληνική ανταρτική δράση στην περιοχή Κορεστίων μέχρι να έλθει ο Μελάς και οι άλλοι Έλληνες οπλαρχηγοί από το ελληνικό κράτος και την Κρήτη.

Το σπίτι του Κώττα ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το 1995 με τη βοήθεια του σωματείου «Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και με τα συνεργαζόμενα γυναικεία σωματεία. Στο μουσείο υπάρχουν και εκτίθενται φορεσιές της οικογένειας Κώττα, οικιακά σκεύη και εργαλεία. Επίσης εκτίθενται όπλα της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα και φωτογραφίες των Μακεδονομάχων οπλαρχηγών της περιοχής Φλώρινας.

Διεύθυνση:Κώττας, 53100, νομός Φλώρινας
Mέρες-Ώρες λειτουργίας:Καθημερινά ύστερα από συνεννόηση
Τιμή εισιτηρίου:Δωρεάν
Τηλ.:2385045875

Δεν υπάρχουν σχόλια: