Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ - Ένας άθεος.

Της Μαρίκας Κατσιρντάκη


“Μεγάλα τα έργα του Κυρίου, εξηκριβωμένα υπό πάντων των ηδυνομένων εις αυτά” (Ψαλ. ρια’ 2)

Ήταν άνθρωπος άθεος και έψαχνε στην κυριολεξία μανιασμένα να βρει κάτι εναντίον του Θεού. Μια μέρα που έκανε τον περίπατό του στο πάρκο εντυπωσιάστηκε από τη σκιά των δέντρων, με το πλούσιο και θαλερό φύλλωμα. “Τι θαυμάσια δέντρα” σκέφτηκε “μα παράξενο, τόσο μεγάλο να έχει για καρπό αυτό το μικρό βελανιδάκι”. Προχωρώντας παρακάτω βλέπει σ’ ένα φράχτη μια νεροκολοκυθιά, να βαστάει από ένα λεπτό κλωναράκι ένα τεράστιο νεροκολόκυθο. “Άλλο και τούτο, ένα τόσο καχεχτικό φυτό να κάνει τόσο μεγάλο καρπό και να αντέχει να σηκώνει τόσο βάρος. Ε. λοιπόν, εγώ αν ήμουν ο Θεός που λένε, θα τα έφτιαχνα αντίθετα. Θα ταίριαζα το μεγάλο καρπό στο μεγάλο δέντρο και το μικρό καρπό στο μικρό δέντρο και το μικρό καρπό στο μικρό φυτό”. Με τη ζέστη της ημέρας νύσταξε και έγειρε σε ένα παγκάκι κάτω από μια τεράστια βελανιδιά.

Σε λίγο του ’ρθε κατακούτελα ένα ώριμο βελανιδάκι και τον ξύπνησε. Όταν κατάλαβε τί συνέβει, κατέβασε το κεφάλι με ντροπή, στη σκέψη του τί θα πάθαινε αν του ερχόταν στο μέτωπο το νεροκολόκυθο.

Η απιστία κάνει τον άνθρωπο γελοίο, τον εξευτελίζει μπροστά στον εαυτό του, γιατί σίγουρα η εξυπνάδα μας δεν είναι μεγαλύτερη από τη σοφία του Θεού.

Αντί να καμωνόμαστε πως τα γνωρίζομε όλα, καλύτερα να ταπεινωθούμε με συναίσθηση ότι ο Θεός τα έφτιαξε όλα αυτά τα θαυμάσια για να μας προκαλέσει να τον αναγνωρίσουμε να ζητήσουμε να τον απολαύσουμε. Μα και σαν πιστά παιδιά του Θεού, μήπως κάποιες φορές δυσανασχετούμε με κάποια πρόσωπα ή γεγονότα και νομίζουμε πως θα ’ταν καλύτερα αλλιώς; Ενώ θα ’πρεπε να τα δεχτούμε όπως είναι με ευχαριστία, εμπιστευόμενοι στη σοφία και αγάπη του Πατέρα μας.

Κύριέ μου, πόσο τέλεια τα έφτιαξες όλα Εσύ και πόσο η δική μας αφροσύνη τα καταστρέφει.

Σ’ ευχαριστώ για το τέλειο έργο της λύτρωσής μου στο Σταυρό. Είναι το πιο θαυμαστό από όσα έκανες για μένα.

Ο άθεος ψάχνει να βρει κατηγορίες εναντίον του Θεού. Όλα του φταίνε, όλα είναι άσχημα. Αισθάνεται ενοχές και προσπαθεί να βρει κάτι να κρατηθεί και να ειρηνεύσει. Ο Κύριος όμως που θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν, του δίνει ευκαιρίες να συνέλθει και να πλησιάσει τον Θεό με μετάνοια και συντριβή καρδιάς. Τότε θα τα δει όλα καλά και η ευτυχία θα τον κάμει να δοξάζει τον Θεό ημέρα και νύχτα.

Την σωτηρίαν σου ευθύς

νυν ζήτησον, θνητέ

και ότι οντως θα σωθείς

μη δίσταζε ποτέ.

Αλλ’ έστω

πρώτη σου φροντίς

και μέλημα το σον

ενθέρμως να εγκολπωθείς

τον Ιησούν Χριστόν.

Ο Ιησούς σε προσκαλεί

ίνα σε κάμει ευτυχή

υπάκουσον θείας φωνής

και σπεύσον ευθύς.

http://www.patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: