Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

2012. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;
Ένα ανορθολογικό-άποκρυφιστικό σενάριο τρόμου

Του Πρωτ. Βασιλείου Ά. Γεωργοπούλου, Λέκτωρος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ

Στις επισημάνσεις του Θεανθρώπου πριν το εκούσιο και σωτηριώδες πάθος Του ανήκει και ό λόγος Του: «βλέπετε μη τις υμάς πλανήση» (Ματθ. 24, 4). Λόγος, όπως όλο το ιερό Ευαγγέλιο, διαχρονικά επίκαιρος και ιδιαιτέρως στις ήμερες μας, πού ή πνευματική σύγχυση και ακαταστασία δεν έχει προηγούμενο στην παγκοσμία ιστορία.

Κεφάλαιο και έκφραση αυτής της σύγχυσης αποτελεί και το ευρύτατα διαδεδομένο σενάριο για την καταστροφή του κόσμου στις 21-12-2012 με παραλλαγές ως προς τις ημερομηνίες μεταξύ 21-24 /12/2012. Από που όμως προέρχεται το εν λόγω σενάριο;
Σε αντίθεση με το παρελθόν, πού ό καθορισμός ημερομηνιών για το τέλος του κόσμου, προέρχονταν από αιρετικές ομάδες (λ.χ. Αντβεντιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Πεντηκοστιανούς), αυτή τη φορά ό χώρος προέλευσης του νέου σεναρίου τρόμου περί της επικείμενης καταστροφής του κόσμου, είναι ό ευρύτερος χώρος του αποκρυφισμού.

Αφετηρία εκκίνησης και υπόβαθρο πάνω στο όποιο δομήθηκε, είναι το γεγονός ότι το ημερολόγιο των Μάγιας, ενός αρχαίου λαού της Λατινικής Αμερικής τελειώνει στις 21-12-2012. Είναι ή ημερομηνία, σύμφωνα με τούς θιασώτες και διακινητές του σεναρίου, κατά την οποία τελειώνει ή ιστορία του κόσμου.

(Έδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ημερολόγιο των Μάγιας έχει χρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φορά από το κίνημα της Νέας Εποχής στις 16-8-1987, για να γιορταστεί παγκοσμίως ή λεγόμενη μεγάλη αρμονική σύγκλιση).
Το συγκεκριμένο καταστροφολογικό σενάριο έτυχε τεράστιας διάδοσης από Μ.Μ.Ε, το διαδίκτυο, όπως και από σχετικό, αμερικανικής προέλευσης φιλμ, κόστους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με θέμα το 2012 και με περιεχόμενο, πού συνδυάζει θέσεις των Μάγιας, αρχαίων Αιγυπτίων, Ινδιάνων Τσερόκι κ.ά.

Στο εν λόγω φιλμ όλα αυτά είναι εντεταγμένα στα πλαίσια ενός μυστικού -εσωτερικού συστήματος πίστης με παράλληλη αναφορά ψευδοεπιστημονικών και άκρως ανορθολογικών δεδομένων (λ.χ. θεωρία μετατόπισης των πόλων της γης, αντίστροφη περιστροφή της γης, άλλου σύγκρουση της γής με κάποιο πλανήτη nibiry x) στην προσπάθεια να καταστεί πιο πειστικό. Πρόκειται για φιλμ, πού καλλιεργεί ένα είδος φόβου και ανασφάλειας σε πολύ μεγάλα ανθρώπινα σύνολα μπροστά στο επικείμενο τέλος.
(Στο παρελθόν ανάλογα καταστροφολογικά σενάρια, πού προβάλουν το φόβο από μία κοσμική καταστροφή περιείχαν οι ταινίες INDEPENDENCE  (1996) και THE DAY AFTER TOMORROW
(2004).
Στη διάδοση του εν λόγω σεναρίου συνέβαλαν και συμβάλλουν και αρκετά βιβλία με θέμα το ημερολόγιο των Μάγιας και το 2012. Στις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ανήκει αυτό του αμερικανού BRIAN D AMATO ένα ογκώδες βιβλίο με τη σύνθεση των πλέον απίθανων δεδομένων και με ψευδεπιστημονικο προσωπείο.
Στα ίδια πλαίσια κινείται και σχετικό έργο του Άγγλου  A GILBERT πού ασχολείται με αρχαία μυστήρια.' Αν και το βιβλίο του γράφτηκε αρχικά το 1995 σχετικά με το ημερολόγιο των Μάγιας, επανεκδόθηκε το 2008 (γ*, έκδ) προσαρμοσμένο καταλλήλως και με τίτλο πού έχει άμεση αναφορά με το σενάριο του 2012. Στο εν λόγω βιβλίο, στην προσπάθεια του να γίνει πειστικό, έκτος από την αληθοφάνεια των εντυπώσεων, μεταξύ των άλλων, γίνεται χρήση στοιχείων ούφολογίας, όπως και θέσεων του γνωστού αμερικανού MEDIUM και άποκρυφιστή EDGAR CAYCE (1877-1945).

Το σενάριο πού προβλέπει το
2012 το τέλος του κόσμου έγινε αφορμή για τη συγγραφή σχετικών βιβλίων:

α) από νεοεποχίτες -έσωτεριστές συγγραφείς όπως τούς T. ZEILIKOVICS, A KILIZKE, J HOLLEY , και

β) από ΜEDIUM , πού αύτοπροσδιορίζονται ως πνευματικοί δάσκαλοι αλλά και εκπροσώπους του σύγχρονου CHANNELIHG όπως τους PATRIZIA ALEXANDRA PRISTER , PETER RUPPEL, DIANNA COOPER, GRESS BRADES, UTE KRETZSCHMAR PHYLIIS M.H. ATWATER.

Επιπλέον, το θέμα, τέλος του κόσμου το 2012 υιοθετήθηκε από νεοεποχίτικα περιοδικά έσωτεριστικού χαρακτήρα και συνδυάστηκε με τις άποκρυφιστικές πρακτικές της αριθμολογίας και της αστρολογίας.
Στα ίδια έντυπα στη σχετική περί του 2012 σεναριολογία συναντά κάποιος, ανορθολογικά, ψευδοεπιστημονικά και έσωτεριστικά στοιχεία να συνυφαίνονται άριστα με όρους κλειδιά του νεοεποχίτικου λεξιλογίου, όπως κοσμικοί κύκλοι, ενέργεια, συνειδητότητα, αύρα, μεταμόρφωση, αρμονία, φώς κλ.π.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, την πηγή προέλευσης του σεναρίου περί του τέλους του κόσμου σας 21-12 -2012, από ποιους προωθείται, τί καρπούς παράγει, πώς διαδίδεται, ποιοι το υποστηρίζουν και το εκπροσωπούν και, επιπλέον, συνεκτιμώντας τις ανακοινώσεις κορυφαίων επιστημονικών κέντρων (πχ. ΝΑSΑ) για την παρουσία ψευδοεπιστημονικών στοιχείων, πού πλαισιώνουν το εν λόγω καταστροφολογικό σενάριο επί εδάφους ανορθολογικής τεκμηρίωσης, οι ορθόδοξοι χριστιανοί ούτε ασχολούνται με αυτό, ούτε τρομάζουν.
Αντιθέτως, και σ' αυτή την περίπτωση, ειρηνεύουν, ενθυμούμενοι τα λόγια του Θεανθρώπου, του μοναδικού Κυρίου της ιστορίας, «βλέπετε μη τις υμάς πλανήση» (Ματθ. 24,4).

Δεν υπάρχουν σχόλια: