Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΠΑΤΗΡ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΠΑΠΑΤΣΙΩΚ "Πώς βλέπετε την πρόοδο του πολιτισμού μας σήμερα;"
Πώς βλέπετε την πρόοδο του πολιτισμού μας σήμερα;Άλλο πράγμα είναι πολιτισμός και άλλο πράγμα είναι χριστιανικό βίωμα. Όμως, ένας πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί ευκολότερα να προσαρμόζεται στην χριστιανική διδασκαλία, ή όποια είναι τόσο δεδικαιωμένη, έχει μια μεγάλη αρμονία και τόσα επιχειρήματα, ώστε δεν μπορείς να μην την πιστεύσης.Πρόσεξε, λέγεται ότι ό ρωμαϊκός λαός ήτο πολύ δίκαιος, δημιουργικός, κατακτητικός και πολιτισμένος. Πριν από την έλευση του Σωτήρος είχαν νίκες αυτοί οι Ρωμαίοι, να ειπώ έτσι, για να προετοιμαστεί όλος σχεδόν ό τότε κόσμος να δεχθή την εξαιρετική χριστιανική διδασκαλία, διότι αυτοί ήσαν πιο πολιτισμένοι από τούς άλλους λαούς.
Συνεπώς, ό πολιτισμός παίζει ένα θετικό ρόλο, αλλά όχι σωτήριο. Και αυτός διδάσκει να μή κλέπτη κάποιος, να μην είναι... παρ’ όλα αυτά όμως οι αμαρτίες έφθασαν στο ακρότατο σημείο τους μέσα σ’ αυτό τον πολιτισμό, διότι
δεν υπήρχε ή χριστιανική εγκράτεια.


Ό πολιτισμός πρέπει να είναι βοηθητικό, διότι υπήρξαν λαοί δίκαιοι, αλλά όχι και δυνάμενοι να σώσουν άλλους ή να σωθούν οι ίδιοι από την αμαρτία και το κακό πού τούς βασάνιζε. Μου αρέσει να περπατώ στον δρόμο με σένα, διότι ξέρω ότι δεν θα με κλέψεις, δεν θα με εγκατάλειψης, διότι ξέρω ότι είσαι άνθρωπος πολιτισμένος.


Βλέπετε κι εσείς ότι ή Χριστιανική Εκκλησία δεν διδάσκει μόνο, αλλά και αγιάζει! Διότι σέ προτρέπει όχι μόνο να κατάκτησης την γη, αλλά την Βασιλεία των ουρανών.


Ό εκσυγχρονισμός δεν είναι ένοχος, διότι εσύ είσαι τεμπέλης και δεν ξέρω τί άλλο μπορεί να είσαι με τά πούπουλα στο κρεβάτι και να προσεύχεσαι στον Χριστό και είσαι το ίδιο μ αυτόν πού κοιμάται στην σανίδα.


Δεν συστήνω τον υπερβολικό εκσυγχρονισμό, διότι μπορεί να σέ οδηγήσει στην ραθυμία, την οκνηρία και στα ελαττώματα.
Να γνωρίζεις ότι οι πόνοι σέ λεπτύνουν περισσότερο και σέ κάνουν άξιο του χριστιανικού σου ονόματος. Τελικά σέ κάνουν άνθρωπο αιώνιο και άξιο σωτηρίας.ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΨΥΧΩΦΕΛΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΥΜΑΝΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΡΣΕΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: