Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Στις 23 Ιανουαρίου, πριν από 55 χρόνια, ο μακαριστός Αντρέι Τσαριτσίνσκι πέθανε στον Κύριο /10.01.1888 - 23.01.1967/ Η ζωή του ευλογημένου Ανδρέα.Στις 23 Ιανουαρίου, πριν από 55 χρόνια, ο μακαριστός Αντρέι Τσαριτσίνσκι πέθανε στον Κύριο /10.01.1888 - 23.01.1967/ Ο μακαρίτης  Αντρέι ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος: δεν είχε ούτε σπίτι ούτε μέσα επιβίωσης, παρόλα αυτά βοήθησε πολλούς ανθρώπους.


Είναι γνωστό ότι περιπλανήθηκε πολύ. Για τη μεγάλη πίστη, την ταπεινοφροσύνη, την παραιτηματική φόρτωση θλίψεων και κακίας, ο ασκητής ανταμείφθηκε με το χάρισμα της διόρασης και το χάρισμα της θεραπείας.

Βοηθούσε με προσευχές και συμβουλές, μερικές φορές προφήτευε ανοιχτά για το μέλλον και πάντα έβλεπε εκπληκτικά με ακρίβεια τα εσωτερικά πνευματικά και σωματικά προβλήματα οποιουδήποτε ερχόταν σε αυτόν.

Ήταν βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος και τρεφόταν πνευματικά από την περίφημη μακαριστή Μάρθα της Tsaritsynskaya /†1925/, την πνευματική κόρη του δίκαιου Ιωάννη της Κρονστάνδης, η οποία με τη σειρά της τον ευλόγησε για το κατόρθωμα της ανοησίας και το χάρισμα της διόρασης.

Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια ήξερε να παρηγορεί τα δεινά: είναι γνωστό ότι ότι καί ο  τελευταίος με τις προσευχές του ασκητή λάμβανε θεραπεία. Ο μακαριστός γέροντας βοηθούσε τους ανθρώπους με πνευματικές συμβουλές, μπορούσε να προειδοποιήσει εγκαίρως για λανθασμένες, ασύνετες ενέργειες.

Ήταν πολύ ευγενικός και τα παιδιά πάντα το ενοιωθαν . Τα παιδιά αγαπούσαν να κάθονται στην αγκαλιά του. Και όταν περπατούσε στην αυλή, τα μικρά παιδιά έτρεχαν πάντα κοντά του. (Ήθελαν να αγκαλιαστούν, αλλά ήταν μικρού μεγέθους, οπότε αγκάλιασαν τα πόδια του).

Σύμφωνα με τις ιστορίες των συγχρόνων, στη μεταπολεμική περίοδο, μια πιστή άκουσε από έναν πρεσβύτερο μια ερώτηση: γιατί ξεκίνησε ένα τόσο μακρύ ταξίδι, επειδή ο οξυδερκής γέροντας Αντρέι ζει στην πόλη τους, θα έπρεπε να είχαν γυρίσει σε αυτόν για πνευματική βοήθεια. Όταν ο γέροντας άρχισε να ζητά από τη γυναίκα να παραδώσει το βιβλίο στον ασκητή, εκείνη ντράπηκε, διαμαρτυρόμενη ότι δεν ήξερε πού να το ψάξει.

Σε απάντηση, άκουσε ότι ο ευλογημένος Αντρέι θα την έβρισκε ο ίδιος. Και έτσι έγινε - όταν επέστρεψε στην πόλη, ένας γέρος την πλησίασε στο σταθμό. Φανταστείτε την έκπληξή της όταν ο ίδιος άπλωσε τα χέρια του και ζήτησε να του δώσει το βιβλίο που του έφερνε δώρο.

Ο μακαριστός Ανδρέας προείπε γεγονότα που θα συνέβαιναν στο μακρινό μέλλον.

Ο κόσμος τον μίλησε ως προφήτη, κάποιοι τον αποκαλούσαν ακόμη και άγιο, γιατί όλα έγιναν πραγματικότητα.  Φαινόταν  συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά όταν μιλούσε σε έναν, μετά μπορούσε  να γυρίσει και να πει στον άλλον για το παρελθόν του και να κοιτάξει το μέλλον.

Μια γυναίκα του εξήγησε ότι ήθελε να πάει στην κόρη της, δεν την είχε δει για πολύ καιρό, στην οποία ο Αντρέι του είπε: «Μην πας!» Η γυναίκα άρχισε να εξηγεί πόσο σημαντικό ήταν αυτό το ταξίδι για εκείνη, αλλά εκείνος επανέλαβε: «Μην πας, σου είπα!» Δεν άκουσε και έφυγε, με αποτέλεσμα να έχει ένα ατύχημα και να πεθάνει.

Πολλοί στράφηκαν σε αυτόν τον εκκεντρικό γέρο με διάφορα αιτήματα, και εκείνος είπε έξυπνα στους ανθρώπους πώς να βρουν μια διέξοδο από τις πιο απελπιστικές καταστάσεις. Και μέσω των προσευχών του, η ζωή των πιστών βελτιώθηκε, πολλοί βρήκαν καλές δουλειές.

Εκτός από το προφητικό δώρο, ο Αντρέι Ιβάνοβιτς είχε το χάρισμα της θεραπείας. Στην οικογένεια όσων γνώριζαν τον μακαριστό Ανδρέα, τρία παιδιά αρρώστησαν βαριά από ελονοσία. Όπως είναι γνωστό εκείνη την εποχή, η ελονοσία θεωρούνταν θανατηφόρα ασθένεια. Και αποφασίστηκε να καλέσει τον Αντρέι Ιβάνοβιτς στο σπίτι του.

Ο πολυαναμενόμενος καλεσμένος δεν άργησε να εμφανιστεί στο κατώφλι του σπιτιού τους με ένα καρπούζι στα χέρια. Όλη του η «θεραπεία» ήταν κομμένο καρπούζι, το οποίο έφερε στο άρρωστο κορίτσι. Και τα λόγια του: «Φάε! Ολα θα πάνε καλά".
Την επόμενη κιόλας μέρα, το κορίτσι άρχισε να βελτιώνεται και σύντομα ανάρρωσε πλήρως. Στην οικογένεια, αυτό το γεγονός έγινε αντιληπτό ως πραγματικό θαύμα.

Για πολλά χρόνια, ο ευλογημένος Αντρέι καθόταν στη βεράντα του καθεδρικού ναού του Καζάν στην πόλη του Βόλγκογκραντ, εκλιπαρώντας για ελεημοσύνη. Οι τοίχοι αυτού του ναού θυμούνται τις προσευχές του γέροντα.

Φορούσε ένα ελαφρύ λινό πουκάμισο, ζωσμένο με σπάγκο. Το πρόσωπό του ήταν πολύ ευγενικό, προσέλκυε ακούσια τους ανθρώπους σε αυτόν. Ο μακάριος μίλησε πολύ για τον Θεό, παρότρυνε τον κόσμο να πιστέψει.

Ο υπηρέτης του Θεού Μιχαήλ εργάστηκε στον καθεδρικό ναό του Καζάν. Μετά τη λειτουργία, του δόθηκε, ως εργάτης, λίγο φαγητό και τάισε τον μακαριστό Αντρέι, που συχνά καθόταν κοντά στο ναό. Ο μακαρίτης δεν είχε δικό του σπίτι, διανυκτέρευε όπου μπορούσε. Και στα χρόνια της παρακμής του, ο Γέροντας Αντρέι εγκαταστάθηκε με τον Μιχαήλ.

Οι άνθρωποι είπαν ότι ο Μιχαήλ, μέσω των προσευχών του μακαριστού, έλαβε θεραπεία από μια σοβαρή ασθένεια. Φρόντιζε τον αδύναμο γέροντα τις τελευταίες μέρες της επίγειας ζωής του. Και μετά τον θάνατο του γέροντα τον έθαψε.

Ο Μιχαήλ κληροδότησε να ταφεί δίπλα στον τόπο ταφής του μακαριστού Αντρέι. Ο τάφος του βρίσκεται δίπλα στον τάφο του ασκητή.

Λέγεται ότι σε μεγάλη ηλικία έμοιαζε με μωρό. Και προφητικά λόγια ακούγονταν συχνά από το στόμα του. Επιπλέον, συχνά έλεγε προφητείες σε απλό κείμενο, χωρίς αλληγορίες.

Ο μακαριστός Ανδρέας πέθανε τον χειμώνα της 23ης Ιανουαρίου 1967, ως αποτέλεσμα εκτεταμένου εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αυτό συνέβη μετά τη Θεία Λειτουργία, όταν επέστρεφε στο σπίτι του.

Στο δρόμο, συχνά σταματούσε και κρατούσε το χέρι στην καρδιά του. Έχοντας φτάσει στην πύλη του σπιτιού, κάθισε σε μια χιονοστιβάδα και απομακρύνθηκε ήσυχα προς τον Θεό.

Κηδεύτηκε στον καθεδρικό ναό του Καζάν με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου. Ο μακαριστός Αντρέι θάφτηκε όχι μακριά από τον πνευματικό του μέντορα, την ευλογημένη Μάρθα του Τσάριτσιν.

Ο λιτός τάφος του βρίσκεται στο κεντρικό νεκροταφείο (Dimitrievsky) στο Βόλγκογκραντ, όχι μακριά από την είσοδο, στην αριστερή πλευρά του κεντρικού στενού.

Μέχρι σήμερα, το μονοπάτι για τον τάφο του  είναι κατάφυτο από γρασίδι το καλοκαίρι και καθαρό από το χιόνι το χειμώνα, γιατί πολύς κόσμος έρχεται καθημερινά κοντά του ζητώντας από τον διορατικό γέροντα τις ευλογίες και τις ιερές προσευχές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: