Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Πώς προσπάθησαν να εκδιώξουν την Ορθοδοξία από τη Βολινία και ποιος την υπερασπίστηκε . Μαρίνα Μπορίσοβα

 


Πώς προσπάθησαν να εκδιώξουν την Ορθοδοξία από τη Βολινία και ποιος την υπερασπίστηκε

Μαρίνα Μπορίσοβα

 

 

Η ιστορία της Ορθοδοξίας, στη Βολινία, είναι πλούσια σε ονόματα αγίων — αρχιερέων, ευσεβών πριγκίπων, οσίων και δικαίων. Αλλά, μάλλον ο πρώτος, που έρχεται στο μυαλό είναι ο άγιος, του οποίου το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Λαύρα Ποτσάεβ, η οποία για αιώνες υπηρετούσε ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Ορθοδοξίας, μέσα σε ένα εχθρικό και μερικές φορές άκρως επιθετικό περιβάλλον.

 

Η Ορθόδοξη Ρωσία σε πολιορκία

 

Ο όσιος Ιώβ του Ποτσάεβ, γιος του ορθόδοξου ευγενή, Ιβάν Ζελέζο (σημ. μεταφρ. “που σημαίνει Σίδηρος”) , μέλλων βαφτισθείς Ιωάννης, γεννήθηκε στα βόρεια της περιοχής Τερνόπιλ, γύρω στο 1551, σε χαλεπούς καιρούς για την ορθόδοξη δυτική Ρωσία.

 


Μόλις, το 1458, υπό τον Πολωνό βασιλιά και Μεγάλο Δούκα της Λιθουανίας, Κάζιμιρ Δ΄ και παρά τις διαμαρτυρίες του μητροπολίτη Ιωνά της Μόσχας, σχηματίστηκε μια μητρόπολη στο Κίεβο ως μέρος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και οι Ορθόδοξοι άρχισαν να πασχίζουν προς τον καθολικισμό. Όμως, οι μητροπολίτες «Κιέβου, Γαλικίας και πάσης Ρωσίας» ήταν πλούσιοι άνθρωποι (μερικές φορές ακόμη και με οικογένεια) που δεν νοιάζονταν για τη χριστιανική διαφώτιση του ποιμνίου τους και την τήρηση των εκκλησιαστικών κανόνων, παρά για την ευημερία των περιουσιών τους. Τις περισσότερες φορές, οι επίσκοποι, ήταν άνθρωποι που απείχαν πολύ από τη μοναστική ευθυγράμμιση και την αμφισβητούμενη ηθική, είτε χωρίς θεολογική εκπαίδευση, είτε αυτήν, που έλαβαν σε σχολεία Ιησουιτών.

 

Αυτό το επισκοπάτο, οδήγησε ανοιχτά την υπόθεση στην Ουνία. Και το 1595, μετά από διαπραγματεύσεις με τον Πολωνό βασιλιά, οι επίσκοποι του Λούτσκ και του Βλαντίμιρ-Βολίνσκι στάλθηκαν στη Ρώμη, στον Πάπα. Εκείνος, έδωσε εντολή να συγκληθεί μια Σύνοδος και το 1596, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μπρεστ, οι περισσότεροι ορθόδοξοι επίσκοποι της Δυτικής Ρωσίας, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό την εξουσία της Πολωνικής-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας, δέχτηκαν την Ουνία. Μόνο δύο παρέμειναν πιστοί στην ορθοδοξία — ο επίσκοπος Γεδεών του Λβιβ και ο επίσκοπος Μιχαήλ του Περεμίσλ.

 

«Αδύνατοι και άδοξοι» υπερασπιστές της πίστης

 

Οι Πολωνοί — ήταν συνήθειό τους — άρχισαν αμέσως να επιβάλλουν την Ουνία με βία. Εκείνη την εποχή, στο πλαίσιο της αναταραχής που μαίνεται στη Ρωσία, την οποία κατέλαβαν, ήταν γενικά πολύ εμπόλεμοι.

 

Και να, πού οδήγησε αυτό. Το 1632, ο μητροπολίτης Ησαΐας του Κοπίνσκι, έγραψε στον Πατριάρχη της Μόσχας: «Δεν υπάρχουν ευσεβείς πρίγκιπες, οι ευγενείς είναι πολύ σπάνιοι, όλοι έχουν παρεκκλίνει από την Ανατολική Ορθοδοξία προς τη Δύση, σχεδόν όλοι κατέστησαν αδύνατοι και άδοξοι υπερασπιστές της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης». Μόνο μερικοί μεγιστάνες, όπως ο πρίγκιπας Οστρόγκσκι παρέμειναν πιστοί στην Ορθοδοξία. Αλλά και απλοί ιερείς, τεχνίτες της πόλης με τις αδελφότητες τους, Κοζάκοι και αγρότες.

 

Αυτή ήταν και η εποχή, που στον όσιο Ιώβ, έμεινε το παρατσούκλι Ζελέζο.

 

Στα έργα των δικαίων

 

Ίσως να ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των διωγμών της ορθοδοξίας, που ώθησε ένα δεκάχρονο αγόρι μιας ευσεβούς οικογένειας, να ικετεύσει τον ηγούμενο της Μονής Μεταμόρφωσης του Ουγκόρνιτσκι στα Καρπάθια, να τον κρατήσει στο μοναστήρι. Εκεί, τελικά, έλαβε την κουρά με το όνομα Ιώβ, και κατόπιν την ιεροσύνη.

 

Από την παιδική ηλικία, έχοντας περάσει από τη σχολή πνευματικής μοναστικής εργασίας, αποκτώντας τη δική του εμπειρία, σύντομα έγινε πνευματική αυθεντία για πολλούς: ακόμη και ευγενείς έρχονταν σε αυτόν για συμβουλές. Και ο πρίγκιπας Κωνσταντίν Οστρόγκσκι, ζήτησε ακόμη και από τον ηγούμενο, να ελευθερώσει τον ιερομόναχο Ιώβ στη Μονή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού του Ντούμπνο. Ο ηγούμενος συμφώνησε και ο Ιώβ, για περισσότερα από 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής της Αδελφότητας Ντούμπνο, βοήθησε τον πρίγκιπα στο διαφωτιστικό του έργο: μαζί με τον Ιβάν Φεντόροφ, ετοίμασε τη Βίβλο του Οστρόγκ για εκτύπωση — την πρώτη πλήρη σλαβική μετάφραση.

 

Ο πρίγκιπας Κωνσταντίν, υπό την προστασία του οποίου, ήταν ο όσιος Ιώβ, είχε τεράστια επιρροή στην Βολινία και απολάμβανε το σεβασμό του Πολωνού βασιλιά Σιγισμούνδου Γ΄ και του Πάπα Κλήμη Η΄. Ως εκ τούτου, οι Ουνίτες και οι Ιησουίτες δεν τολμούσαν να «συναντήσουν» τον ηγούμενο του Ντούμπνο.

 

Αλλά, όλη αυτή η έντονη δραστηριότητα, δεν τα πήγαινε καλά με τα ασκητικά κατορθώματα, για τα οποία ο Ιώβ εγκατέλειψε την οικογένειά του ως έφηβος. Και έτσι, το 1604, πήγε να αναζητήσει μοναξιά στην αρχαία Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου κοντά στο βουνό Ποτσάεβ, όπου οι ζηλωτές της σιωπής είχαν εγκατασταθεί εδώ, πολύ καιρό πριν.

 

«Καθοδηγητή μοναχών και συνομιλητή αγγέλων»

 

Αλλά, αμέσως μετά την άφιξή του, το μοναστήρι, με την έγκριση της ευεργέτιδός του, Άννας Γκόισκαγια, μετατράπηκε σε κοινοβιακό και οι μοναχοί επέλεξαν τον Ιώβ ως ηγούμενο. Με την καθοδήγησή του, ξεκίνησε η άνθηση της Μονής Ποτσάεβ.

 


Ακόμη νωρίτερα, η Άννα Γκόισκαγια, είχε δημιουργήσει ένα τυπογραφείο στο μοναστήρι και ο Ιώβ ανέλαβε με ενθουσιασμό τη δημοσίευση ορθόδοξων βιβλίων — εν τέλει, αυτός ήταν ένας από τους λίγους νόμιμους τρόπους για την καταπολέμηση της Ουνίας. Ο Ιώβ το έγραψε ο ίδιος. Είναι γνωστό το χειρόγραφο «βιβλίο του Ιώβ Ζελέζο, ηγούμενου του Ποτσάεβ, γραμμένο από το ίδιο το χέρι του», το οποίο φυλάχθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Λαύρα Ποτσάεβ (το 1884 εκδόθηκε με τον τίτλο «Η Μέλισσα Ποτσάεβ»), το οποίο περιείχε 80 συνομιλίες, διδασκαλίες, κηρύγματα, καθώς και αποσπάσματα από πατερικά ασκητικά και πολεμικά συγγραφικά έργα (το 1932 — υπό σοβιετική κυριαρχία — το χειρόγραφο εξαφανίστηκε).

 

Μέσα από τις κόπους και τις εργασίες του ηγούμενου, το μοναστήρι όχι μόνο ενίσχυσε τη θέση του, αλλά άρχισε επίσης να απολαμβάνει την υποστήριξη των ντόπιων ευγενών, οι οποίοι είχαν απορρίψει την Ουνία. Έτσι, το 1649, με δωρεά των γαιοκτημόνων Θεόδωρου και Εύας Ντομασέβσκι, χτίστηκε μια πέτρινη εκκλησία στο μοναστήρι, αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα, στην οποία μετέπειτα μεταφέρθηκε η πέτρα με την πατημασιά της Θεομήτορος καθώς και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Ποτσάεβ.

 

«Δεν έχουμε τίποτα, αλλά απολαμβάνουμε τα πάντα»

 

Όμως, ακολούθησαν και αρκετές δοκιμασίες. Το 1607, το μοναστήρι ληστεύτηκε από τους επιτιθέμενους Τατάρους. Ενώ, το 1620, ο κληρονόμος της Άννας Γκόισκαγια και εγγονός της, προτεστάντης Αντρέι Φίρλεϊ, βάλθηκε να διώξει τους μοναχούς από το βουνό του Ποτσάεφ.

 

Η Γκόισκαγια παρείχε τη γη της στο μοναστήρι για δωρεάν χρήση. Φυσικά, ο Φίρλεϊ δεν μπορούσε να «χωνέψει», ότι η γιαγιά του είχε αφήσει τόση γη και εισόδημα στο μοναστήρι. Αρχικά, κατάσχεσε τα χωράφια, τα δάση και τα λιβάδια των μοναχών. Στη συνέχεια οικειοποιήθηκε τους αγρότες του μοναστηριού, χάλασε τα σύνορα και οι μοναχοί, οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, παραβίαζαν τα όρια του κτήματος, έπεφταν σε ενέδρα και ξυλοκοπούνταν βάναυσα από τους υπηρέτες του αφεντικού.

 

Οι μοναχοί τα κατάφεραν όλα με μακροθυμία. Τότε, ο Φίρλεϊ τους απαγόρευσε να αντλούν νερό από τα γύρω πηγάδια. Δεν είχε δικό του πηγάδι το μοναστήρι — η γη εκεί θεωρούνταν άνυδρη. Αλλά, ο ηγούμενος συνέχισε να προσεύχεται και να γυροφέρνει πεισματικά γύρω από την αυλή του μοναστηριού, επιλέγοντας ένα οικόπεδο. Τελικά, αφού επεσήμανε τον τόπο, για αρκετές ημέρες οι εργάτες έσκαψαν εκεί το έδαφος και ξάφνου ... νερό άρχισε να αναβλύζει από το έδαφος! (Αυτό το πηγάδι δεν έχει στεγνώσει μέχρι σήμερα).

 

Εξοργισμένος ο Φίρλεϊ και σε αντίποινα, εισέβαλε στο μοναστήρι με τους υπηρέτες του και άρπαξε τη θαυματουργή εικόνα. Ωστόσο, μετά από αυτό, άρχισαν καταστροφές και ασθένειες στην οικογένειά του, οι οποίες δεν κόπασαν μέχρι να επιστραφεί η εικόνα στο μοναστήρι.

 

«Το φως του Χριστού φωτίζει τα πάντα»

 


Ποτσάεβσκαγια Λάβρα, 1800


Όλα αυτά τα συμβάντα, βύθισαν τον όσιο Ιώβ στη ματαιοδοξία, που ήταν τόσο μισητή γι' αυτόν. Για αρκετά χρόνια αναγκάστηκε να τρέχει στα δικαστήρια και σε διάφορα γραφεία, μέχρι που, τελικά, η αγωγή με τον Φίρλεϊ κατέληξε με απόφαση υπέρ της Μονής.

 

Παράλληλα όμως με τους ορατούς κόπους συνεχίστηκε και η αόρατη ζωή προσευχής του αγίου. Ο μοναχός βρήκε μοναξιά, τόσο αγαπημένη από αυτόν, σε μια σπηλιά στο βουνό Ποτσάεβ, όπου μερικές φορές περνούσε μια ολόκληρη εβδομάδα. Τι συνέβαινε εκεί, κανένας από τους θνητούς δεν μπορούσε να ξέρει. Αλλά μια μέρα, καθώς ο Ιώβ προσευχόταν εκεί, «ένα εξαιρετικά ασύνηθες φως άρχισε να φωτίζει ξαφνικά τη σπηλιά του και για δύο ώρες αντανακλάτο από τα βάθη της στην απέναντι εκκλησία».

 

Ακόμα, στον Ιώβ, άρεσε, επίσης, να εργάζεται στον κήπο του μοναστηριού, να βοηθάει στο σκάψιμο μικρών λιμνών κοντά στο μοναστήρι, στην κατασκευή φραγμάτων…

 

Θαύματα, αυτό είναι όλο!

 

Μέχρι το 1649, ο όσιος Ιώβ ήταν ηγούμενος στο Ποτσάεβ, ενώ όρισε τον διάδοχό του μόνο σε ηλικία 98 ετών. Αλλά, ακόμα και μετά από αυτό, συμμετείχε στις πιο σημαντικές υποθέσεις του μοναστηριού.

 

Στις 9 Νοεμβρίου 1651, ο όσιος Ιώβ εκοιμήθη και θάφτηκε κοντά στο σπήλαιο όπου ασκήτευε, ενώ, το 1659, βρέθηκαν άφθαρτα τα άγια λείψανά του, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

 

Και το 1675, σύμφωνα με την παράδοση, μέσω των προσευχών του οσίου, η Μητέρα του Θεού έσωσε τη Μονή Ποτσάεβ από τους Τάταρους και τους Τούρκους που την πολιορκούσαν. Η Άγια Θεοτόκος εμφανίστηκε πάνω από το βουνό Ποτσάεβ μαζί με τον Άγιο Ιώβ και τα βέλη που εκτοξεύτηκαν από τους εχθρούς καταπάνω Της, επέστρεψαν πίσω και χτύπησαν εκείνους που τους τα έριξαν. Εξαιτίας του τρόμου εκ του θαύματος, οι επιτιθέμενοι αναγκάστηκαν σε άτακτη φυγή.

 

Στις αρχές του 18ου αιώνα, η Μονή Ποτσάεβ πέρασε στους Ουνίτες. Αλλά τα θαύματα και οι θεραπείες από τα λείψανα του Αγίου Ιώβ δεν σταμάτησαν. Και οι νέοι ιδιοκτήτες του μοναστηριού, πιστεύοντας στην αγιότητα του οσίου, του αφιέρωσαν λειτουργία με έναν ακάθιστο και άρχισαν να ζητούν από τον Πάπα να αγιοποιήσει τον Ιώβ. Αλλά το Βατικανό, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον ζηλωτή και υπερασπιστή της ορθοδοξίας, ως Άγιο.

 

Οι Ουνίτες απαγόρευσαν την πρόσβαση στα λείψανα του οσίου για τους πιστούς. Μόνο, όταν η Μονή Ποτσάεβ, επέστρεψε στο ομοφόριο της Ρωσικής Εκκλησίας, το 1831, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να τα ανοίξει ξανά, γεγονός το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου (10 Σεπτεμβρίου, νέο ημερολόγιο) του 1833 — την ίδια ημέρα κατά σύμπτωση, όπως βρέθηκαν την πρώτη φορά το 1659. Και αυτή η ημερομηνία άρχισε να εορτάζεται ως κοινή σε όλη την Εκκλησία.

 

***

 

«Όσοι περιπλανώνται στη θάλασσα αυτής της ζωής, φθάνοντας με ασφάλεια στην αποβάθρα της βασιλείας των ουρανών, δεν είναι αυτοί που παρατηρούν κάποιο αστέρι, αλλά εκείνοι που σταθερά εστιάζουν το βλέμμα του μυαλού τους, στους πατέρες και ακολουθούν πιστά τα βήματά τους. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο ο Κύριός μας, κήρυξε τη ζωή τους στα άγια βιβλία, ώστε, όχι μόνο όταν την ακούσουμε, να τους επαινέσουμε, αλλά και έχοντας αγαπήσει μια τέτοια ζωή, να την μιμηθούμε, αγαπώντας την ανθρώπινη ψυχή», έγραψε ο όσιος Ιώβ του Ποτσάεβ στις διδασκαλίες του. Έγραψε για τους άλλους. Αλλά αυτό, το απέδειξε με τη δική του ζωή.

 

Μαρίνα Μπορίσοβα

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Κωνσταντίνος Θώδης

 

foma.ru

 

10/25/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια: