Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

25 Μαρτίου - Πριν από 47 χρόνια, ο μακαριστός μοναχός Νικολάι Ερεμίνσκι (Τιχομίροφ) /1900 - 25/03/1977/πέθανε στον Κύριο ο μακάριος Κολένκα. Μοιάζει με μικρό γέρο, με ένα λιπαρό, σκισμένο φούτερ και με μια τσάντα στο χέρι, που ποτέ δεν άφησε τα χέρια του. Δεν είχε στέγη, περνούσε τη νύχτα μετακομίζοντας από το ένα σπίτι στο άλλο.


 


25 Μαρτίου - Πριν από 47 χρόνια, ο μακαριστός μοναχός Νικολάι Ερεμίνσκι (Τιχομίροφ) /1900 - 25/03/1977/
πέθανε στον Κύριο ο μακάριος Κολένκα. Μοιάζει με μικρό γέρο, με ένα λιπαρό, σκισμένο φούτερ και με μια τσάντα στο χέρι, που ποτέ δεν 
άφησε τα χέρια του. Δεν είχε στέγη, περνούσε τη νύχτα μετακομίζοντας από το ένα σπίτι στο άλλο.

Η επιλογή του καταφυγίου δεν ήταν επίσης τυχαία - ήρθε μόνο σε καλές χριστιανικές οικογένειες. Όλοι ήξεραν ότι αν έρθει η Νικολαος στο σπίτι σας, σημαίνει ότι θα υπάρχει χαρά και ευημερία. Γι' αυτό πολλοί κάτοικοι σχεδόν με το ζόρι τον έφεραν στον τόπο τους, αλλά ο μακαρίτης πάντα έτρεχε από τέτοιο σπίτι.

Οι άνθρωποι τον σεβάστηκαν όπως τον αποκαλούσαν ευλογημένο και με στοργή Kolenka. Πολύς κόσμος, μερικές φορές μέχρι και πενήντα άτομα, ερχόταν καθημερινά κοντά του για πνευματική παρηγοριά. Και αυτό ήταν εκείνα τα άθεα χρόνια!

Γεννήθηκε στην περιοχή Kostroma στην πόλη Tekun, κοντά στην πόλη Kologriv. Το φθινόπωρο, όταν είχε παγωνιά, η Kolenka έτρεξε ξυπόλητη πίσω από τις αγελάδες. Το κρύο του προκάλεσε επιπλοκές στα μάτια και άρχισε να τυφλώνεται.

Οι γονείς του πέθαναν σύντομα και στην ηλικία των εννέα ετών το αγόρι έμεινε ορφανό. Η τύφλωση προχώρησε. Στο γειτονικό χωριό Ερέμινο ζούσαν άτεκνοι ο Ντμίτρι και η Ζηνόβια· με τη συμβουλή του ιερέα, πήραν το αγόρι στη θέση τους. Ο Ηγουμέν Τζόναθαν, ο οποίος υπηρετούσε στην τοπική εκκλησία, είπε στους θετούς του γονείς: «Κρατήστε το αγόρι μαζί σας, είναι ο τροφοδότης σας στα γεράματα».

Ακολούθως, ο ηγούμενος Ioanafan ανύψωσε την Kolenka στο μοναστικό βαθμό και ο μακαριστός επισκέφτηκε την εκκλησία Soldog μέχρι να κλείσει. Οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται ότι έψελνε ακόμη και στη χορωδία και διάβαζε, και πιθανώς υπηρετούσε στο βωμό.

Μετά το θάνατο του ηγουμένου, παραβιάστηκε ο τάφος του, και το φέρετρο βγήκε και άνοιξε. Την ίδια στιγμή, όλοι έμειναν έκπληκτοι που το σώμα του πατέρα Ιωνάθαν αποδείχτηκε άφθαρτο, ακόμη και τα άμφια πάνω του ήταν καινούργια, σαν να είχαν μόλις φορεθεί.

Σε ηλικία 12 ετών, ο Νικολάι τυφλώθηκε εντελώς. Έγινε έτσι. Στο σπίτι τους ήρθαν κλέφτες για να ληστέψουν τους ήδη φτωχούς, τους θετούς γονείς του. Όταν μπήκαν, κοιμόταν στο στήθος. Το αν ξύπνησε και τους είδε ή όχι είναι άγνωστο. Απλώς τον χτύπησαν στο κεφάλι με ένα μαχαίρι και έπεσε πίσω από το στήθος.

Νομίζοντας ότι μάλλον τον σκότωσαν, αφού το χτύπημα ήταν δυνατό, και ήταν ακόμη παιδί, οι κλέφτες πήραν ότι ήθελαν και έφυγαν. Ήταν μετά από αυτό το περιστατικό που σταμάτησε εντελώς να βλέπει και πολλά χρόνια αργότερα είχε σημάδια στο κεφάλι του στο σημείο του χτυπήματος.

Το τυφλό αγόρι άρχισε να αναπτύσσει την ικανότητα να θεραπεύει την ψυχή και το σώμα των ανθρώπων. Του αποκαλύφθηκαν τα πεπρωμένα και οι ψυχές των ανθρώπων. Περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στη δουλειά και στην προσευχή. Έκανε μόνος του τα μαθήματά του και πήγε στην πηγή να φέρει νερό. Πολλοί αμφισβήτησαν ακόμη και την τύφλωσή του.

Μια μέρα τα αγόρια, έχοντας αποφασίσει να του κάνουν ένα κόλπο και να ελέγξουν αν ήταν πραγματικά τυφλός, τράβηξαν ένα σχοινί στο μονοπάτι κατά μήκος του οποίου περπάτησε μέχρι την πηγή, κρύφτηκαν και άρχισαν να περιμένουν. Έχοντας φτάσει σχεδόν κοντά στο σχοινί, το αγόρι σταμάτησε ξαφνικά και άφησε κάτω τον κουβά.

Στάθηκε ώσπου εκείνοι, μη αντέχοντας άλλο, βγήκαν από την ενέδρα τους και άρχισαν να του φωνάζουν γιατί δεν πάει παρακάτω. Από τις εξηγήσεις του, κατάλαβαν ότι υπήρχε πάντα ένα είδος μπάλας που κυλούσε μπροστά του, σαν μια μπάλα φωτιάς, και αν σταματούσε, τότε δεν μπορούσαν να προχωρήσουν παρακάτω.

Ο θετός πατέρας του Κολένκα Δημήτρης δεν έζησε πολύ και πέθανε. Και άρχισε να ζει με τη μητέρα του, τη θεία Ζηνοβία, όπως την έλεγαν όλοι.

Ζούσαν σε ένα χωριό στην άκρη ενός μικρού σπιτιού. Με την πρόνοια του Θεού αυτό το σπίτι έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Εδώ, περνώντας τον περισσότερο χρόνο του στη δουλειά και στην προσευχή, πολλαπλασίασε το ταλέντο που του έδωσε ο Θεός, ευλογημένο.

Προσευχόταν, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, για πολύ καιρό, το καλοκαίρι στον κήπο κάτω από μια φλαμουριά, το χειμώνα σε μια μικρή, κρύα, σκοτεινή ντουλάπα με ένα στενό παράθυρο. Προσευχόταν, ανεξάρτητα από το κρύο. Προσευχόμουν περισσότερο τη νύχτα, αφού τη μέρα οι άνθρωποι περπατούσαν με τα δεινά τους όλη την ώρα.

Με το πέρασμα των χρόνων, ο αριθμός των ανθρώπων που κατέφευγαν σε αυτόν για βοήθεια και ο χρόνος της προσευχής του αυξήθηκε, ώστε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη μαρτυρία του τελευταίου κελλιού Παρασκευά, «δεν κοιμήθηκε ούτε μια νύχτα. », λέγοντας: «Όποιος προσεύχεται τη νύχτα, ακούει κουδούνισμα στον ουρανό».

Ο καρπός αυτών των προσευχών ήταν το δώρο της ενόρασης, που αναπτύχθηκε μέσα του ασυνήθιστα ακόμη και στην παιδική του ηλικία. Όσοι τον επισκέπτονταν λένε συνεχώς ότι ήταν αδύνατο να κρυφτεί ή να κρυφτεί, έβλεπε και ήξερε τα πάντα, μικρά και μεγάλα, κοντά και μακριά, ακόμα και ποιος ντύθηκε πώς.

Ένας υπηρέτης του Θεού που ζούσε στο Kineshma, ο οποίος πήγε να δει τον ασκητή Ereminsky τα τελευταία 9 χρόνια της ζωής του, θυμήθηκε την πρώτη φορά που αγόρασε κολάν σε ένα κατάστημα, τότε είχαν μόλις εμφανιστεί σε προσφορά, τα φόρεσαν και ήρθαν κοντά του . Και τη χτύπησε στο κεφάλι και της είπε: «Zinushka, μη φοράς παντελόνι, είσαι κορίτσι».

Οι άνθρωποι που ζούσαν γύρω του ήταν κυρίως απλοί και τους μεγάλωσε με απλά πράγματα. Μια γυναίκα, για παράδειγμα, του έφερε μια ντουζίνα αυγά ως δώρο, αλλά το μετάνιωσε και τα άφησε κοντά στο χωριό σε ένα μικρό δάσος, σκεπτόμενη: Θα γυρίσω να τα πάρω. Ήρθε στην Κολένκα, μίλησε μαζί του, έλαβε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις της και άρχισε να φεύγει, και εκείνος την ακολούθησε και είπε: «Μην ξεχνάς τα αβγα».

Η ψάλτης από την εκκλησία του Ναβολόβο πήγαινε στην Κολένκα, είπε, πήρε αυτό και εκείνο. Ήθελα να πάρω λίγη ζάχαρη, αλλά κοίταξα στην τσάντα μου και σκέφτηκα: ω, καλά, υπάρχουν ήδη πολλά από όλα, είναι αρκετά. Ήρθε και η Κολένκα της είπε: «Ήρθα, εντάξει, κάτσε να πιεις ένα τσάι, έχουμε πολλά από όλα, αλλά δεν έχουμε ζάχαρη». Κατάλαβε αμέσως τα πάντα: «Κόλια, λυπάμαι, δεν θα το μετανιώσω άλλο».

Το 1941, ο Βίκτορ Μπέλοφ, ο συνομήλικός του και φίλος από το Μιλιτίνο, επιστρατεύτηκε στο στρατό. Στις τρεις τα ξημερώματα πέρασε από το Ερεμίνο για να περάσει τον Βόλγα. Το χωριό κοιμόταν.

Και ξαφνικά ο Βίκτορ άκουσε την Κολένκα να φωνάζει: «Βίτια, Βίτια, έλα πίσω!» Γύρισα στο σπίτι: πράγματι, Κολένκα. Πώς το ήξερε; «Τι», λέει, «θέλεις να μην επιστρέψεις;» Τον σταύρωσε, «Τώρα πήγαινε». Είπαν επίσης ότι προέβλεψε τον ίδιο τον πόλεμο πολύ πριν ξεκινήσει.

Όταν έκανε πρόβλεψη, δεν μίλησε ποτέ ευθέως, αλλά υπαινίχθηκε ή έδωσε κάτι. Ο μακαρίτης προειδοποίησε εκ των προτέρων για το τι επρόκειτο να συμβεί σε αυτό ή εκείνο το άτομο.

Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις που αποδείχθηκαν ακριβείς ήταν η έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το έτος του θανάτου του.

Η Avdotya, η πωλήτρια του καταστήματος του χωριού Militinsky, δεν ήταν ακριβώς μια άπληστη γυναίκα, αλλά μάλλον μια οικονομική. Έκανα οικονομία κυριολεκτικά σε όλα.
Μερικές φορές, για να εξοικονομήσει χρήματα, έπαιρνε «ό,τι χρειαζόταν» από το μαγαζί που έκανε εμπόριο.

Μια μέρα πήγαινε να δει τον Κόλια στο Ερεμίνο. Ήθελε να μάθει για τον πόνο στα πόδια της που την βασάνιζε αρκετά χρόνια τώρα, έτσι που ακόμη και το βάδισμά της είχε γίνει κάπως αναπηδώντας.

Ανάμεσα στα δώρα, συνηθισμένα τενεκεδάκια, ήταν πέντε πορτοκάλια. Τα φρούτα ήταν αρκετά σπάνια εκείνη την εποχή, και δεν ήταν φθηνά.
Η πωλήτρια αγόρασε τρία από αυτά και πήρε δύο από το κατάστημα «της» χωρίς χρήματα, για να εξοικονομήσει χρήματα. Αργότερα, επιστρέφοντας στο σπίτι, δεν μπορούσε να μην πει στους φίλους της τι συνέβη στην Ερεμίνα.

Και ήταν έτσι. Η θεία Ζηνόβια έβγαλε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που είχε φέρει η Αβντότια και άπλωσε τα πορτοκάλια στο τραπέζι μπροστά στον ευλογημένο. Θέλοντας να τον περιποιηθεί. Ο Κόλια πήρε τα πορτοκάλια και άρχισε να τα ξεχωρίζει. Έσπρωξε τρία στην άκρη και της έδωσε δύο, λέγοντας: «Πάρε τα γρήγορα, δεν είναι δικά σου». Ως αποτέλεσμα, τα πορτοκάλια επέστρεψαν στον πάγκο και ο πόνος στα πόδια μου, έστω και αργά, άρχισε να υποχωρεί.

Τέτοιες περιπτώσεις ήταν πολλές, και η φήμη του μακαριστού μεγάλωνε.
Όλο και περισσότεροι έρχονταν κοντά του με τις ανάγκες τους. Έχοντας επισκεφθεί μια φορά, ένα άτομο επιδίωξε να το επισκεφθεί ξανά. Συχνά έφερναν συγγενείς, παιδιά και γνωστούς τους. Πολλοί πήγαιναν να τον δουν με όλη τους την οικογένεια συνεχώς. Ήρθαμε από όλη τη Σοβιετική Ένωση.

Ένας υπηρέτης του Θεού που τον επισκέφτηκε τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του θυμήθηκε πώς, απαντώντας στην κρυφή της σκέψη ότι έπρεπε να πηγαίνει πιο συχνά κοντά του, είπε: «Ναι, Zinushka, όλα θα γραφτούν, ποιος πήγε στο αυτό το κελί». Και τα τελευταία χρόνια υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που περπατούσαν που κάποτε είπε: «Δεν ξέρω αν υπάρχει αρκετός εξοπλισμός για να τραβήξω τους πάντες έξω».

Αν και δεν δεχόταν τους πάντες, βλέποντας με τι του έρχονταν οι άνθρωποι, από ανάγκη ή απλά από περιέργεια. Στην τελευταία περίπτωση είπε: «Είμαι άρρωστος» ή «Δεν ξέρω τίποτα». Ή ακόμα και έκλεισε την πόρτα μπροστά σε κάποιους ανθρώπους: «Πανούσκα, κλείσε την, κλείσε την, μην την ανοίξεις».

Ο τελευταίος υπάλληλος του κελιού του μακαρίτη Κολένκα, ο Παρασκευάς, έζησε μαζί του μέχρι το θάνατό του το 1977.

Σε μια από τις συνομιλίες, είπε κάποτε: «Έχουμε μέχρι το εβδομήντα έβδομο έτος να ζήσουμε». Δεν κατάλαβαν αμέσως για ποιον μιλούσε. Και μόνο όταν πέθανε έγινε σαφές ότι αυτό ειπώθηκε για τον εαυτό του.

Και πέθανε έτσι: μια μέρα στο τέλος του χειμώνα γύρισε σπίτι από το δρόμο, προφανώς παγωμένος, ανέβηκε στη σόμπα για να ζεσταθεί, αποκοιμήθηκε και έπεσε από τη σόμπα και έχασε το νεφρό του. Ήμουν άρρωστος για έναν ολόκληρο μήνα, ο πόνος ήταν πολύ δυνατός - αναπτύχθηκε υδρωπικία. Ένας γιατρός από το Vozdvizhenye ήρθε, έβαλε έναν καθετήρα και έβγαλε το υγρό ακριβώς πάνω στο τραπέζι.

Πέθανε στις 25 Μαρτίου που ήταν Πάσχα. Κηδεύτηκε στο μοναστήρι. Σχεδόν κανένας δεν ήξερε ότι ήταν μοναχός. Το είπε λίγο πριν από το θάνατό του: «Όταν πεθάνω, θα μάθετε ποιος είμαι». Όταν έθαψαν, το φέρετρο το κουβάλησαν στην αγκαλιά τους μέχρι την Ύψωση, ο καιρός ήταν θλιβερός και όταν πλησίασαν το χωριό είδαν δύο ηλιαχτίδες πάνω από το ναό.»

Την τεσσαρακοστή μέρα, μια γυναίκα, η πνευματική του κόρη, είδε ένα όνειρο: "Βλέπω έναν κύκλο φωτός σαν τον ήλιο, και οι μοναχοί περπατούν μέσα του, και ο Κόλια είναι μαζί τους, πιο κοντά μου. Τέτοια πρασινάδα, ομορφιά, όπου περπατούν, και όλοι είναι ντυμένοι σαν μοναχοί. Και λέει: " Ζήσαμε όσο ένας αγκώνας και μόνο ένα νύχι έχει μείνει, τουλάχιστον μέχρι το θάνατό μας.» Ξαπλώστε εν ειρήνη στη μικρή χώρα.»

Η εικόνα της Μητέρας του Θεού «Τρία Χέρια» διατηρήθηκε χάρη σε αυτόν. Μια φορά κι έναν καιρό βρισκόταν στην εκκλησία του Πανάγαθου Σωτήρος στο χωριό Έσιπλοβο. Το 1936 ο ναός αυτός καταστράφηκε. Ένας από τους ενορίτες πήρε την εικόνα της Θεοτόκου και την πήγε στο σπίτι της.

Την ίδια στιγμή, μια αδύναμη γυναίκα ήρθε στην Kolenka με αίτημα να προσευχηθεί γι 'αυτήν, και είπε: «Πήγαινε στο Esiplovo, σώσε την εικόνα!» Υπάκουσε, πήγε και στο δρόμο συνάντησε έναν ενορίτη της Εκκλησίας του Σωτήρος με ένα Η γυναίκα ζήτησε να δώσει την εικόνα που έφερε το ιερό στην Κολένκα και είπε: «Αυτή η εικόνα δεν είναι εύκολη. Κρατήστε το και πείτε στα παιδιά σας ότι μετά τον θάνατό σας θα το παραδώσουν στο βωμό της Εκκλησίας της Εξύψωσης».

Αυτή η εικόνα στέκεται στην εκκλησία Vozdvizhenskaya εδώ και τριάντα χρόνια. Υπάρχουν στοιχεία για θεραπείες και βοήθεια γεμάτη χάρη που δίνει η Μητέρα του Θεού μέσω προσευχών μπροστά σε αυτήν την εικόνα.

Ο Επίσκοπος Ιωσήφ του Ιβάνοβο και της Κινεσμά προσευχήθηκε ενώπιόν του όταν ήρθε πρόσφατα στην πατρονική του εορτή. Ο Βλαδύκα πήγε επίσης στο διατηρητέο ​​σπίτι της Κολένκα, όπου τέλεσε νεκρώσιμη λιτανεία για τον μοναχό Νικόλαο και επισκέφτηκε την ιερή πηγή δίπλα στο σπίτι. Αυτή η πηγή - και ονομάζεται άνοιξη του Kolenkin - ο ασκητής πήγαινε συχνά να προσευχηθεί.

Ο τάφος του Kolenka βρίσκεται στο χωριό Vozdvizhenye, στην περιοχή Zavolzhsky, στην περιοχή Ivanovo, όπου ο ίδιος κληροδότησε να ταφεί. Μαζί του, οι θετοί γονείς του, Δημήτρης και Ζηνόβια, βρίσκονται στον ίδιο φράχτη.

Η επιτύμβια στήλη είναι επενδεδυμένη με πέτρα ποταμού, την οποία έφεραν από το Βόλγα μαθητές του Ορθόδοξου Γυμνασίου Kineshma.

Από πάνω υψώνεται ένας ξύλινος σταυρός με ένα άσβεστο λυχνάρι και την επιγραφή: «Μακάριοι οι πτωχοί στο πνεύμα».

Ο Ορθόδοξος λαός τον σέβεται ως άγιο του Θεού όχι μόνο στην περιοχή του Ιβάνοβο, αλλά και πέρα ​​από τα σύνορά της. Αυτή τη στιγμή, υλικά για τη δοξολογία του μακαριστού ασκητή ως αγίου βρίσκονται στην επισκοπική επιτροπή Κινεσμά για αγιοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: