Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Το εδαφικό ζενίθ της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών το 620 μ.Χ. τρομάζει και προκαλεί ερωτήματα:🗺️ Το εδαφικό ζενίθ της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών το 620 μ.Χ. τρομάζει και προκαλεί ερωτήματα: 

❓Πως γίνεται ο αυτοκράτορας Ηράκλειος να νίκησε αυτόν τον εδαφικό γίγαντα; Και πως γίνεται να επιβίωσαν οι Ρωμαίοι την επέλαση των Αράβων και οι Πέρσες να μην τα κατάφεραν με τόσο μεγάλη ενδοχώρα; 

🔸Μια από τις πολλές απαντήσεις κρύβεται στο πολιτικό σύστημα των δυο κρατών. 

🦅Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε ένα ενιαίο φορολογικό και νομικό σύστημα για όλα τα εδάφη της και κυρίως μια συγκεκριμένη πολιτική και θρησκευτική ταυτότητα για όλους τους κατοίκους της και ένα πανίσχυρο πολιτικό κέντρο (Νέα Ρώμη). Πρόκειται για πρωτοποριακά, στην ανθρώπινη ιστορία, συνεκτικά στοιχεία που βοήθησαν το ρωμαϊκό κράτος να διατηρηθεί αλώβητο μέχρι τον ύστερο μεσαίωνα.

🔥Από την άλλη πλευρά, η Περσία είχε διοικητές περιοχών που λειτουργούσαν αυτόνομα σαν βασιλιάδες και υπάγονταν στον βασιλέα των βασιλέων που είχε ως έδρα την Κτησιφών. Το συνεκτικό στοιχείο ήταν μονάχα η θρησκεία του ζωροαστρισμού και η Περσική γραφειοκρατία. Οι νόμοι δεν ήταν παντού οι ίδιοι και το φορολογικό σύστημα δεν ήταν πλήρως νομισματικό. 

👩‍⚖️Από τη μια αυτή η αποκέντρωση βοηθούσε στη δημιουργία τεράστιων στρατών που πρόσφεραν οι εκάστοτε διοικητές στον βασιλέα των βασιλέων αλλά από την άλλη δημιουργούσε επικίνδυνες τάσεις ανεξαρτητοποίησης αλλά και αδυναμία του κεντρικού κράτους να έχει πλήρη πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους των αχανών εδαφών του.

🇮🇷Η Περσία το πλήρωσε αυτό όταν κατά την Αραβική εισβολή πολλοί ευγενείς της αυτοκρατορίας αποφάσισαν να συνταχθούν με τους Άραβες αφού ο αδύναμος βασιλέας των βασιλέων δεν μπορούσε να τους επιβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: