Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ....Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ

 Το άπειρο μέσα μας, το πραγματικό, όχι φανταστικό

 
    Ο πατέρας Ρομάν Μπράγκα φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού για 10 χρόνια για «επανεκπαίδευση».  Ο πατέρας είπε:

   «Στο «Κανάλ» (το στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στο κανάλι Δούναβης-Ευξείνου Πόντου, ν.ρ.), είχα ιερέα τον πατέρα Ευγένη, έναν απλό άνθρωπο.  Με έκανε μοναχό...
    Αλλά τι είδους απλός άνθρωπος;
    Γνώριζε απέξω τη «Κλιμακα» του Αγίου Ιωάννη του Σιναιτου.  Και ήρθαν κοντά του και καθολικοί ιερείς και μοναχοί.  Όλοι τον θαύμασαν.  Δεν είχε διαβάσματα, αλλά απήγγειλε τους Αγίους Πατέρες.  Είχε μια εξαιρετική μνήμη.  Με επηρέασε περισσότερο.  Κάποια στιγμή μου είπε:
  «Να ξέρεις ότι ο Θεός σε έφερε στη φυλακή για συγκεκριμένο σκοπό».
    Όπως κάθε άλλος, όταν έφτασα στη φυλακή, αναρωτήθηκα κι εγώ, σε ορισμένες δύσκολες στιγμές:
  "Γιατί Θεέ?  Γιατί εγώ?".
    Ήμουν κι εγώ σαν τον ληστή στα αριστερά του Σταυρού, που ρώτησε: «Γιατί να υποφέρω εγώ και οι άλλοι όχι;  Αν είσαι ο Υιός του Θεού, κάνε κάτι!».
    Αλλά ο Θεός έβαλε μερικούς ανθρώπους στο δρόμο μου που μου ξεκαθάρισαν ότι ο Θεός με έφερε εκεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό.  Και αυτό το ξεκαθάρισα κατά τη δεύτερη φυλάκισή μου (με φυλάκισαν δύο φορές).  Μετά απομονώθηκα.  Οι παπάδες περνούσαν απομόνωση για ένα ή δύο χρόνια, μόνοι στα κελιά, γιατί ήθελαν να γίνουν θηρία, σαν ζώα.  Δεν σας λέω ότι στα 11 χρόνια φυλακής κανένας πολιτικός κρατούμενος δεν είδε χαρτί, μολύβι ή βιβλίο.  Αυτή ήταν η «μεταχείριση των διανοουμένων»...
    Εκπαίδευαν τους ανθρώπους του κοινού δικαίου για να δώσουν πίσω στην κομμουνιστική κοινωνία, αλλά μας αφαίρεσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης και δεν είδαμε εφημερίδα, μολύβι, χαρτί, τίποτα!  Τελικά, αυτό ήταν πολύ καλό, γιατί αντί να μας κάνουν ζώα, όπως μάλλον ήθελαν, μας γύρισαν πίσω στον εαυτό μας, για να κάνουν την ερώτηση:
  "Τι είμαστε?".
    Γιατί σου λέω: όταν στέκεσαι ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του κελιού και δεν έχεις ούτε ορίζοντα, ούτε προοπτική να κοιτάξεις, στρέφεσαι στον εαυτό σου.  Πρέπει να γυρίσεις πίσω, να πας κάπου!
    Εκεί ανακάλυψα το άπειρο μέσα μας... Ανακάλυψα ότι το ανθρώπινο πρόσωπο είναι άπειρο, ότι έτσι τον έφτιαξε ο Θεός - του ανέπνευσε και του έδωσε από μέσα κάτι που δεν πεθαίνει ποτέ.  Ότι το βάθος μας, που είναι -κατά τους Αγίους Πατέρες- και ο τόπος προσευχής, όπου ζει ο Θεός, είναι ένα μέρος που δεν μπορείς να σταματήσεις.  Βαθιά μέσα μας είναι ο Ναός του Ζώντος Θεού, όπως λέει ο Άγιος Απόστολος Παύλος.
    Έπειτα, σε αυτή την κατάσταση της απομόνωσης, για σχεδόν δύο χρόνια, μόνος, τότε κατάλαβα τα λόγια της Γραφής, που κάποτε είχα απομνημονεύσει:
  «Εσείς είστε η εκκλησία του ζώντος Θεού και το Πνεύμα του Θεού κατοικεί μέσα σας».  Τότε κατάλαβα γιατί ο Σωτήρας είπε:
  «Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας».
    Ο Θεός δεν είναι υλικός ή χωρικός, για να Τον τοποθετήσει σε μια γωνιά, κάπου.  Για να Τον βρούμε, πρέπει να στραφούμε μέσα μας, να εξερευνήσουμε το σύμπαν μέσα μας.  Αυτή είναι μια εμπειρία που πρέπει να γίνει.  Υπάρχει λόγος του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ που λέει: «Η έξοδος από σένα είναι η έξοδος από τον Παράδεισο».  Είναι μια μεγάλη και μοναχική περιπέτεια στη ζωή του ανθρώπου.  Υπάρχει κάτι εξαιρετικό μέσα μας, ο Θεός είναι εκεί!».

    Ο πατέρας Ρομάν Μπράγκα, ένας από τους μεγαλύτερους Ρουμάνους ιερείς.
 Ο πατέρας γεννήθηκε στη Βεσσαραβία, στην Κοντρίτσα, στις 2 Απριλίου 1922, όντας το έβδομο παιδί του Κοσμά και της Μαρίας.  Έκανε την πνευματική του εκπαίδευση στα σεμινάρια της Cernica, του Βουκουρεστίου και του Κισινάου, ήταν μοναχός στο μοναστήρι Căldăruşani.
  Ο μοναχός Πατέρας Ρομάν Μπράγκα πέρασε στον Κύριο στις 29 Απριλίου 2015 και κηδεύτηκε στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως στο Μίσιγκαν όπου υπηρέτησε το τελευταίο μέρος της ζωής του.

 Ο Θεός να τον αναπαύσει εν ειρήνη

 Πατέρας Ρομάν Μπράγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: