Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές . Αγιογραφίες.Στη κεντρική πλατεία στις Μηλιές Πηλίου βρίσκεται ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ένα δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ιδιάζοντα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, αξιόλογες τοιχογραφίες αλλά και ένα ενδιαφέρον ιστορικό.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες αλλά και στους Αγίους Πάντες. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από το 1741 έως το 1774, χωρίς καμπαναριό και με εξωτερική όψη που να μην προδίδει τον πραγματικό σκοπό του κτιρίου.

Από την είσοδο στον πρόναο του ναού παρατηρεί κανείς τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες. Ο Άγιος Σισώης - των Χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου μπροστά στο λείψανο του Αγίου Αλεξάνδρου, ο Άγιος Χριστόφορος με τη μορφή προβάτου, ο Ζυγός της Δικαιοσύνης, ο Βελζεβουήλ στις Πύλες της Κολάσεως αλλά και ο Ζωδιακός Κύκλος.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι καλυμμένο με φύλλο χρυσού και απεικονίζει ζώα λουλούδια και φυτά, όσο για τις κινητές εικόνες, είναι αγιογραφημένες από διάφορους αγιογράφους και με διάφορες τεχνοτροπίες.

Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο σημαντικές κατασκευαστικές καινοτομίες. Κάτω από το δάπεδο του ναού, ένα σύστημα από κανάλια και πηγάδια εξασφαλίζει τη στεγανότητα του δαπέδου αλλά και την ενίσχυση των μπάσων ήχων. Αντίστοιχα, στις βάσεις των θόλων, ενσωματωμένα πήλινα πιθάρια ενισχύουν τους πρίμους ήχους και καθιστούν την όλη κατασκευή της οροφής πιο ελαφριά. Αποτέλεσμα αυτών των κατασκευών αυτών είναι η τέλεια ακουστική του χώρου. Το 2000 μάλιστα και με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού έγινε στο εσωτερικό του φεστιβάλ Μπαχ, όπου παρουσιάστηκαν φωνητικά έργα θρησκευτικής μουσικής.

O ναός των Ταξιαρχών έχει και ένα σημαντικό ιστορικό παρελθόν αφού εδώ, στις 8 Μαΐου του 1821, ο Άνθιμος Γαζής ύψωσε τη σημαία της επανάστασης και σήμανε την εξέγερση κατά του Τουρκικού ζυγού. Η σημαία σώζεται μέχρι και σήμερα και βρίσκεται στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών, ακριβώς πάνω από την πλατεία. Πιστό αντίγραφο της σημαίας θα δείτε στο Λαογραφικό Μουσείο Μηλεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: