Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

I. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου. ΑΙΓΙΝΑ . Η προφορική παράδοση διασώζει ότι ο νέος αυτός Ναός της Παναγίτσας εγκαινιάσθηκε από τον Άγιο Νεκτάριο.

ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ
ΟΣΙΟΣ ΔΑΥΒΙΔ ΣΤΙΣ ΡΟΒΙΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ


Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ
Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ
Σύντομο Ιστορικό - Εφημέριοι

Στον ίδιο ακριβώς τόπο , όπου βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Αιγίνης, σύμφωνα με την διακεκριμένη ιστορικό του νησιού μακαριστή Γεωργία Κουλικούρδη, υπήρχε παλαιοχριστιανική Βασιλική των μέσων του 5ου μ.Χ. αιώνα. Πρόσφατα, κατά την επισκευή της οδού όπισθεν του Ιερού Ναού αποκαλύφθηκε οκτάγωνο το βαπτιστήριο της παλαιάς Βασιλικής με τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου. Οι ανάγκες όμως της οδοποιίας επέβαλαν να παραμείνει στο υπέδαφος. Η παλαιά Βασιλική καταστράφηκε από Αραβικές επιδρομές κατά τον 9ο μ.Χ. αιώνα, όταν εγκατέλειψαν το νησί και οι πρόγονοι του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω μαζί με άλλους Αιγινήτες πρόσφυγες.
Στη θέση της Βασιλικής έκτισαν μικρό Ναό της Παναγίας. Αναφέρεται σε κείμενο το Γάλλου Πρόξενου Ζαν Ζιρώ του έτους 1674 (όπως το ενοριακό παρεκκλήσιο του Αγίου Βασιλείου). Σε έγγραφα « εμβατοικίων» του έτους 1833 αναφέρεται ως « παραθαλάσσια Παναγιά» . Κατά τους χρόνους της Επαναστάσεως και τα Καποδιστριακά έτη χρησίμευσε ως ενορία των προσφύγων από τά νησιά του Αιγαίου Χίο, Ψαρά αλλά και από στερεά Ελλάδα κ. ά. Αναφέρονται οι αντιδράσεις του εφημερίου Γρηγορίου Μοίρα. Έπειτα εγκαταλείφθηκε και άρχισε να λειτουργεί πάλι κανονικά από το έτος 1884 με πρώτο εφημέριο τον Αγκιστριώτη π. Ιωάννη Βελούδη ως το 1908, ενώ το 1905 θεμελιώθηκε ο σημερινός νεώτερος Ναός ο οποίος λειτούργησε το 1914 με προσωρινό εφημέριο τον π. Παναγιώτη Εμμανουήλ. Το 1916 τοποθετήθηκε ο Υδραίος π. Στυλιανός Καριντζής που έλαβε οφίκιο Οικονόμου και Πνευματικού από τα χέρια του Αγίου Νεκταρίου. Η προφορική παράδοση διασώζει ότι ο νέος αυτός Ναός της Παναγίτσας εγκαινιάσθηκε από τον Άγιο Νεκτάριο. Στα 1922 ήρθαν δύο ακόμη εφημέριοι, πρόσφυγες εκ Σμύρνης ο π. Αναστάσιος Γεωργιάδης και ο π. Λάσκαρης Βερδελής. Το 1930 εκοιμήθη ο π. Στυλιανός ενώ ο π. Λάσκαρης μετέβη εις Κόρινθο. Ο π. Αναστάσιος παρέμεινε μέχρι της κοιμήσεως του το 1942. Για ένα μόνον έτος ο τότε Αρχιερ. Επίτροπος π. Στυλιανός Λιάτσος (1943) και το 1944 (έως το 1957 που εκοιμήθη) ο π. Ιωάννης Χαρτοφύλακας. Από το 1956 έως το 1969 ο π. Γεώργιος Παπαθεοδώρου και ο Αρχιμ. π. Πολύευκτος Χατζίνας. Κατά τα έτη 1970 – 1974 ο π. Χαράλαμπος Ντερέκης. Κατόπιν 1975- 1980 ο π. Χρήστος Παπαγεωργίου. Από το 1981 έως το 2001 ο Αρχιμ. π. Εφραίμ Στενάκης αναδειχθείς εις Μητροπολίτην Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης. Συνεφημέριος αυτού ως το 1993 ο π. Μιχαήλ Τζίτζης. Από το 2001 έως σήμερα διακόνησαν στον Ι. Ναό ο π. Νικόλαος Γαρυφάλλου, ο π. Νικόλαος Σαββόπουλος και ο Αρχιμ. π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης.
Ο Ι. Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Αιγίνης είναι επίσημα καταγεγραμμένος ως τρίτη κατά σειρά ενορία Αιγίνης στο υπ’ αρίθ. 26/ 26-06-1856 Φ.Ε.Κ. Η ενορία της Παναγίτσας αποτελείται από 443 οικογένειες και αριθμοί περίπου 1700 πρόσωπα.
Ρυθμός –Τεχνοτροπία-Κειμήλια
Από αρχιτεκτονικής απόψεως, ο Ι. Ναός είναι σταυροειδής μετά τρούλλου, μετά δύο μικροτέρων τρουλλίσκων εκατέρωθεν και πίσω από τον κεντρικό και με πύργο καμπαναριού ενσωματωμένο στη βορειοδυτική γωνιά του. Είναι ολόκληρος δομημένος από αιγινίτικη λαξευτή πέτρα( πωρόλιθο) με θαυμάσια τέχνη κατά τα σχέδια του Αρχιτέκτονα Δημητρίου Χρυσαΐτου.Το τέμπλο, ο άμβωνας και μερικά προσκυνητάρια είναι έργα του Υδραίου Νικολάου Βότση, και είναι στολισμένα με εικόνες Ναζαρινής τέχνης.
Από τις ιερές εικόνες που φυλάσσονται στον Ι. Ναό αναφέρουμε τη μεγάλη εικόνα της ένθρονης βρεφοκρατούσης Παναγίας, τις δύο μεγάλες εικόνες Αγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου Νικολάου με υπογραφή του Οσιωτάτου Γέροντος Δανιήλ Κατουνακιώτου (1918),την εικόνα του Αγίου Σώζοντος με υπογραφή του Αγίου Σάββα του έν Καλύμνο (1921) και του Αγίου Νικολάου που ως εκ θαύματος σώθηκε από πυρκαΐα σε Εκκλησία Αιγινήτικης κοινότητας στο Τάρπον Φλόριντας της Αμερικής (περ. 1916).
Επίσης φυλάσσονται σμικρότατα τεμάχια ιερών Λειψάνων Αγ. Ιουλίου και Ιουλιανού των αυταδέλφων και Αιγινητών Αγίων.
Εξωκκλήσια-Πανηγύρεις
Τα ενοριακά εξωκκλήσια είναι του Αγ.Βασιλείου, του Αγ. Φανουρίου, των Ταξιαρχών ("Βωβού") των Αγίων Θεοδώρων και της Αποτομής του Αγ. Ιωάννου ("Νηστικού").
Υπάρχουν και μερικοί ιδιωτικοί Ναΐσκοι: Αγ. Κων/νου , Αγ. Μηνά (Γούναρη), Αγ. Πέτρου Κάσση, Αγ. Γεωργίου (Τσούρη), Αγ. Ισιδώρου (Σκαρπαλέζου), Αγ. Γεωργίου (Μαγηλή).
Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει λαμπρώς κατά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, με την παρουσία του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. κ. Εφραίμ, των εφημερίων, ευεργετών και κατοίκων της νήσου. Την επομένη τελείται μνημόσυνο των κτητόρων του Ι. Ναού.
Οι πανηγύρεις του Αγ. Φανουρίου και της Αποτομής του Τ. Προδρόμου στα ομώνυμα εκκλησάκια τελούνται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε καλοκαίρι.
Θεία Λατρεία-Ενοριακές Δραστηριότητες
Η Θεία Λειτουργία, κάθε Κυριακή αλλά και κατά τις μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές και τις μνήμες μεγάλων Αγίων, αρχίζει στις 7.00π.μ. και τελειώνει στις 10.00π.μ. Κατά τις Εθνικές επετείους 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου τελείται ιερά αγρυπνία. Επίσης αγρυπνίες τελούνται κατά την Απόδοση του Πάσχα, παραμονές του 15 Αυγούστου στο παρεκκλήσιο των Αγ. Θεοδώρων και κατά το μήνα Ιούλιο στον Αγ. Βασίλειο. Επίσης τελείται αγρυπνία στο παρεκκλήσιο της Αγ. Μακρίνης Κ.Υ. Αιγίνης καθ’ όσον οι κτήτορες αυτού (Κατρίδη) είναι ενορίτες Παναγίτσας.
Το μυστήριον της Ι. Εξομολογήσεως διακονεί ο Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, κάθε Πέμπτη 4.00 – 6.00 μ.μ. και ο π. Νικόλαος Γαρυφάλλου κάθε Σάββατο μετά τον Εσπερινό.
Το ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο του Ι. Ναού είναι μία συντροφιά ευσεβών κυριών, που παρίστανται αμέσως αρωγοί σε κάθε δύσκολη περίπτωση περίσταση και ανάγκη ενοριτών και συνανθρώπων και δίδουν την καλή μαρτυρία της εν Χριστώ αγάπης. Σημαντική είναι και η συνεργασία για το συσσίτιο γερόντων και απόρων του Εκκλησιαστικού Λεουσείου Ιδρύματος.
Κάθε Παρασκευή απόγευμα στον Ι.Ναό τελείται Κατήχηση ενηλίκων προς Βάπτισμα και φώτισμα ευτρεπιζομένων. Κάθε Σάββατο πριν τον Εσπερινό λειτουργεί Κατώτερο Κατηχητικό Σχολείο για παιδιά και κατόπιν στην αίθουσα παραπλεύρως του Ι. Ναού η παιδική χορωδία υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Ελένης Αθανασοπούλου. Κάθε Κυριακή μετά την Θ.Λειτουργία παρατίθεται κέρασμα στα παιδιά του Ιερού, στην αίθουσα του Ι. Ναού, όπου αναπτύσσεται συζήτηση περί της Θ. Λατρείας κ.λ.π.
Οι προσκυνηματικές επισκέψεις είναι αγαπητές στους ενορίτες κάθε φορά που έχει κανείς την ευλογημένη ευκαιρία να βρεθεί σε τόπους Αγίων , ηρώων και μαρτύρων της Πίστεως και της Πατρίδος και να αντλήση μηνύματα ζωής.
Η συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές είναι ικανοποιητική. Κυρίως στην προσπάθεια του Δήμου Αιγίνης για δημιουργία Τράπεζας Αίματος η ενορία συμβάλλει για την θερμή αποστολή προσώπων για τον ιερό αυτό σκοπό.
Η ενορία Παναγίτσας από την αρχή της ποιμαντορίας του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Εφραίμ φιλοξενεί την Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση όπου σε κοινή εορταστική σύναξη όλων των Εκκλησιαστικών φορέων και προσώπων της Αίγινας ευλογείται και μοιράζεται η Βασιλόπιττα από τον Σεβασμιώτατο και με τον εμπνευσμένο κάθε φορά λόγο Του προωθείται καλώς το Εκκλησιαστικό έργο.
Τέλος ο Ι. Ναός, λόγω της κεντρικής θέσεως του στο λιμάνι της Αίγινας λειτουργεί και ως τόπος – γραφείο εκδόσεως Αδειών Γάμου και Εκκλησιαστικών πιστοποιητικών και διενεργείται εύκολα η εγγραφή των παιδιών στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ι. Μητροπόλεως μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: