Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ανακαλύφθηκαν στη Ρώμη οι αρχαιότερες απεικονίσεις Αποστόλων


Οι αρχαιότερες απεικονίσεις των Αγίων Αποστόλων ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας στη Ρώμη. Οι νωπογραφίες των Αποστόλων Πέτρου, Παύλου, Ανδρέα και Ιωάννη χρονολογούνται από τα τέλη του 4ου αιώνα.

Οι τέσσερις Απόστολοι, στις νωπογραφίες, απεικονίζονται σε χρωματικούς τόνους του κόκκινου και της ώχρας, και βρίσκονταν στο ταβάνι ενός μικρού νεκρικού θαλάμου στις κατακόμβες της Αγίας Θέκλας, σε απόσταση 500 μ από τη βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των τειχών, μίας από τις τέσσερις μεγάλες βασιλικές της Αιώνιας Πόλεως, όπου βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου Παύλου.

«Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει την εισαγωγή και τη διάδοση της πίστεως των Αποστόλων στις απαρχές του Χριστιανισμού», εξήγησε στους δημοσιογράφους η Μπάρμπαρα Ματσέι, διευθύντρια των αναστηλωτικών εργασιών στον νεκρικό θάλαμο, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που διοργάνωσε το Βατικανό.

«Όσον αφορά τον Ανδρέα και τον Ιωάννη, πρόκειται για τις αρχαιότερες απεικονίσεις τους», ενώ για τον Απόστολο Πέτρο ήσαν γνωστές ήδη προγενέστερες απεικονίσεις του, οι οποίες χρονολογούνται από τα μέσα του 4ου αιώνα, αλλά «ποτέ μόνος του σε μία εικόνα», υπογράμμισε ο επικεφαλής των ανασκαφών Φαμπρίτσιο Βισκόντι.

Σημειώνεται ότι οι ανακαλύψεις κατέστησαν δυνατές χάρις στην εφαρμογή μίας τεχνικής λέιζερ, η οποία επιτρέπει τον καθαρισμό από τα στρώματα επιχρισμάτων ασβέστου, που κάλυπταν τις νωπογραφίες.

Οι κατακόμβες κατασκευάσθηκαν επί παραγγελία μίας nobildonna (γυναίκας που ανήκει σε ευγενή οικογένεια, αλλά δίχως τίτλο ευγενείας η ίδια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: