Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ

Κάθε αγρυπνία, κάθε θεία λειτουργία είναι μια αφορμή για όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς, για ουσιαστικότερη συμμετοχή στην κοινή λατρεία του Θεού.
Μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι μας. Πολλοί οι τρόποι συμμεοτχής, που συνηθίζει να προβάλλει η παράδοση της εκκλησίας μας:
-προσερχόμαστε και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε το νου μας στα νοήματα των λειτουργικών κειμένων και ύμνων,
- έχουμε προετοιμαστεί (εξομολόγηση, νηστεία, ευλογία από τον πνευματικό μας) και συμμετέχουμε στη θεία μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού,
-προετοιμάζουμε (μακάρι να μάθουμε και οι νεότεροι να ζυμώνουμε...) ένα πρόσφορο(έστω και από το φούρνο της γειτονιάς) και το φέρνουμε στο ναό. Μαζί με αυτό δίνουμε και τα ονόματα των προσφιλών μας προσώπων ( καθαρογραμμένα, σε ξεχωριστό χαρτάκι τα ονόματα των ζωντανών με την επιγραφή "Υπέρ υγείας" και σε άλλο χαρτάκι τα ονόματα των κεκοιμημένων με τον τίτλο "Υπέρ αναπαύσεως"),
-μπορούμε αντί του πρόσφορου να φέρουμε λίγα καρβουνάκια, λίγο μοσχοθυμίαμα (προσεκτικά επιλεγμένο), λίγο λάδι για τα καντήλια, και μαζί με αυτά και τα ονόματα των προσφιλών μας προσώπων.
(Έτσι μαθαίνουμε στην πράξη ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά συνδεδεμένοι με τους άλλους αδελφούς μας χριστιανούς, που ζουν ή που έχουν απέλθει).
-Προετοιμάζουμε άρτους για την αρτοκλασία που θα πραγματοποιηθεί στον εσπερινό της αγρυπνίας. Μαζί τους δίνουμε και καθαρογραμμένο σημείωμα με τα ονόματα των συγγενών και οικείων μας.
- Και όσοι γνωρίζουν ή μαθαίνουν να ψάλλουν, ευπρόσδεκτοι στο ψαλτήρι, για να διακονήσουν με ταπείνωση και προσευχή.
Βλέπετε πόσους τρόπους ουσιαστικής συμμετοχής έχουμε. Ας μην παραμένουμε λοιπόν απλοί θεατές. Ας γίνουμε μέτοχοι της θείας λατρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: