Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ο Στάρετς Σέργιος ένα ακόμη διαμάντι της Ρωσικής διασποράς στη Γαλλία.


Ο Στάρετς Σέργιος ένα ακόμη διαμάντι της Ρωσικής διασποράς στη Γαλλία. Mία μορφή της Ορθόδοξου κόσμου που έζησε τις αναταράξεις του 20ου αιώνα, κάνοντας μια μεγάλη και επώδυνη διαδρομή από την τσαρική αυλή στην εξορία και από την αγκαλιά των Ρώσων της Διασποράς, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του B΄ παγκοσμίου πολέμου. H διδασκαλία του έχει την απλότητα του ευαγγελικού λόγου και την αμεσότητα του πραγματικού πατέρα. Στα λόγια του βρίσκουμε την αλήθεια του Xριστού, που είναι άμεση και απλή, χωρίς ανώφελα φτιασίδια.

H AΣKHΣH Ο αγώνας κατά των παθών διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο της ασκήσεως, την οποία άσκηση ο στάρετς Σέργιος αντιλαμβάνεται κυρίως ως μια εσωτερική πειθαρχία εγκρατείας προς τους λογισμούς. Σε ότι αφορά την άσκηση με τη στενή έννοια του όρου, που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους όπως τη νηστεία, τις αγρυπνίες και την επίπονη εργασία, ο Γέροντας που τρεφόταν ιδιαιτέρως λιτά, περιορίζοντας τον ύπνο του και υπομένοντας σιωπηλά μεγάλους κόπους φρόντιζε να προφυλάγει τους μαθητές του από κάθε υπερβολή και κάθε φορμαλισμό. Κατά τον Γέροντα, στην πνευματική ζωή καλύτερα είναι να προχωρούμε με σύνεση. «Ο άνθρωπος», λέει, «να μην κάνει άλματα». Η πρόοδος στην πνευματική ζωή να είναι σταδιακή. Ο Γέροντας είναι εντελώς αντίθετος στους ασκητικούς «άθλους». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είναι περισσότερο επιζήμιο παρά ωφέλιμο να κάνουμε εφήμερες προσπάθειες και εν συνεχεία, πράγμα αναπόφευκτο, να χαλαρώνουμε. Αυτό που πάνω απ’ όλα έχει σημασία, είναι η ομαλή και σταθερή προσπάθεια.

ΛOΓOI ΣΩTHPIAΣ

Λέμε: «Θα αγαπάς τον Θεό με όλη τη διάνοιά σου» και όχι: «Θα γνωρίσεις και θα καταλάβεις τον Θεό με όλη τη διάνοιά σου». Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αγάπη, όπως λέγει και ο απόστολος Παύλος: «αν δεν έχω αγάπη, δεν είμαι τίποτε, ακόμη και αν κάνω θαύματα» (Α΄ Κορ. 13, 4).Και οι ίδιοι οι δαίμονες γνωρίζουν και είναι ικανοί να καταλάβουν τα πάντα, το ίδιο καλά όπως κι εμείς, αλλά δεν αγαπούν. Η αληθινή γνώση δεν αποκτάται με διανοητική προσπάθεια, ή με κάποια διανοητική πράξη. Η αληθινή γνώση αποκτάται μόνο με την ταπείνωση. Να είσαι συνέχεια σαν αυτόν που περιμένει το τρένο: ξέρει ότι φτάνει από στιγμή σε στιγμή και για αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα να ανεβεί αμέσως μόλις φτάσει.Δεν υπάρχουν σχόλια: