Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Το κοιμητήρι


Ύστερα  από πολύχρονη απουσία, επισκέφτηκα το γραφικό χωριό, όπου γεννήθηκα. Ανήκει στην οικογένεια μας από πολύ παλιά.
Εκεί υπάρχει ένα μεγαλόπρεπο κοιμητήρι, πού το σκιάζουν αιωνόβια δένδρα. Κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές των δένδρων αναπαύονται τα λείψανα εκείνων πού τα φύτεψαν.
Ήρθα στο κοιμητήρι. Πάνω στους τάφους ακούστηκαν οι πένθιμοι αλλά συνάμα και παρηγορητικοί ύμνοι του Μνημόσυνου. Ό αέρας σάλευε τις δεντροκορφές. Τα φύλλα, με το θρόισμα τους, λες και πάσχιζαν να σκεπάσουν τις φωνές των Ιερέων, πού έψαλλαν κατανυκτικά. Άκουσα να μνημονεύουν τα ονόματα των νεκρών -ζωντανών μέσα στην καρδιά μου: της μητέρας μου, των αδελφών μου, των παππούδων μου, των προπαππούδων μου.
Τί μόνωση στο κοιμητήρι! Τί θαυμαστή, ιερή ησυχία! Τί αναμνήσεις! Τί παράξενη, πολυχρόνια ζωή! Πρόσεχα τούς ωραίους ύμνους του Μνημόσυνου. Στην αρχή με κυρίεψε ένα αίσθημα λύπης, αλλά έπειτα σιγά-σιγά διαλύθηκε. Καθώς το Μνημόσυνο τελείωνε, μια απαλή παρηγοριά πήρε τη θέση της λύπης. ΟΊ εκκλησιαστικοί ύμνοι, με την πνευματική τους τερπνότητα, απομάκρυναν τη ζωντανή θύμηση των «κεκοιμημένων», αναγγέλλοντας την ανάσταση, πού τούς περίμενε, περιγράφοντας τη μακάρια ζωή τους και προσκαλώντας Όλους σ' αυτή τη ζωή.
Αιωνόβια δένδρα τριγύριζαν τούς τάφους των προ-παππούδων μου. Τα τεράστια και πυκνόφυλλα κλαδιά έριχναν την παχιά σκιά τους πάνω στα μνήματα, όπου αναπαυόταν ή πολυμελής οικογένεια. Πολλών γενιών τα λείψανα ήταν εκεί. Γή! Γή! Οι ανθρώπινες γενιές εναλλάσσονται στην επιφάνεια σου όπως τα φύλλα στα δένδρα. Ευχάριστα πρασινίζουν, παρηγορητικά κι αθώα θροΐζουν αυτά τα φυλλαράκια, πού άλαφροσαλεύουν με την απαλή ανάσα του ανοιξιάτικου αέρα. Μα σαν έρθει το φθινόπωρο, θα κιτρινίσουν, θα πέσουν από τα δένδρα πάνω στους τάφους και θα σαπίσουν εκεί! Την άνοιξη, πάλι, άλλα φυλλαράκια θα εμφανιστούν στα κλαδιά, για να ζήσουν κι αυτά λίγο μόνο, πριν κιτρινίσουν, πέσουν και σαπίσουν...
Τί είναι ή ζωή μας; Σχεδόν ότι και ή ζωή ενός φύλλου στο δένδρο.

Χωριό Ποκρόφσκογιε επαρχίας Βολόγκντα
20 Μαΐου 1848


ΒΙΒΛ. ΑΣΚΗΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ . Α  ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΠΡΙΑΝΤΣΑΝΙΝΩΦ. Ι.Μ. ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: