Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ.Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Θεός εκπλήρωσε την επιθυμία να συναντήσω τον Γέροντα Αγάθωνα και να λάβω την ευχή του!


Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Θεός εκπλήρωσε την επιθυμία να συναντήσω τον Γέροντα Αγάθωνα και να λάβω την ευχή του! 
Ο Γέρων Αγάθων είχε παραιτηθεί για λόγους υγείας από Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου Αγίου Όρους το 2018 και το τελευταίο χρονικό διάστημα εγκαταβιούσε στο Μετόχι της Μονής που τιμά τον Πρωτομάρτυρα  Άγιο Στέφανο και βρίσκεται στην Περαία Θεσσαλονίκης. 
Ο μακαριστός Γέροντας ήταν πνευματικό παιδί του Γέροντα Εφραίμ του Φιλοθεΐτη και Αριζονίτη, του θεμελιωτή του Αγιορείτικου Μοναχισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο οποίος μάλιστα το 1979 τον έστειλε μαζί με άλλους Φιλοθεΐτες Πατέρες να επανδρώσουν την Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου (η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την ημέρα αναχώρησης των πατέρων από την Ιερά Μονή Φιλοθέου προς την Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου).
Ο Γέροντας είχε την ευλογημένη συνήθεια τις μέρες που ένιωθε καλά στην υγεία του, να πηγαίνει βόλτα με το αυτοκίνητο με τα αγαπημένα του πνευματικά παιδιά και στη διαδρομή να ευλογεί τους ανθρώπους και τους τόπους απ΄ όπου περνούσαν. 
Μια τέτοια μέρα, αγαπητός αδελφός που γνώριζε τον πόθο μου να συναντήσω τον Γέροντα πήρε ευλογία και με κάλεσε να τον συνοδέψω στην βόλτα με το αυτοκίνητο. Η χαρά μου ήταν μεγάλη! Φτάσαμε στο Μετόχι την ώρα του Εσπερινού, προσκυνήσαμε τον Άγιο Πρωτομάρτυρα Στέφανο και συνομιλήσαμε με την ευλογημένη Γερόντισσα Αγάθη! Όλα στο Μετόχι είναι γαλήνια, όμορφα και μου φαίνονταν πολύ οικεία. Αφού μας κέρασαν καφέ οι εγκάρδιες μοναχές, περιμέναμε υπομονετικά να μας κατεβάσουν τον Γέροντα από το κελάκι του. 
Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο Γέροντας και έσπευσα να λάβω την ευχή του. Τότε αφού ο Γέροντας κυριολεκτικά με έβαλε στην αγκαλιά του, άρχισε να μου δίνει για αρκετά λεπτά ευλογημένο ξύλο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μοναζουσών και των λιγοστών ευλαβών προσκυνητών.  Πραγματικά από το καλωσόρισμα του Γέροντα ένιωθα ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος πάνω στη γη. 

Επιβιβαστήκαμε στο αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε το ταξίδι. Ο Γέροντας που είχε αυστηρό τυπικό σε όλη του τη ζωή, είχε τυπικό ακόμα και σ΄αυτή την βόλτα με το αυτοκίνητο, η οποία στην πραγματικότητα ήταν μια μυσταγωγία! Από το Μετόχι η πρώτη στάση ήταν στην Παναγία τη Μηχανιώτισσα, στην Μανούλα όπως την έλεγε ο Γέροντας. Στη συνέχεια περνώντας από  άλλα μέρη και χωριά το τέλος της διαδρομής ήταν ο Άγιος Πρόδρομος στη Χαλκιδική και απ΄εκεί και πάλι επιστροφή στο Μετόχι. Αυτή την διαδρομή ακούραστα παρά τα προβλήματα της υγείας του, ο Γέροντας μπορούσε να την κάνει όχι μόνο μια, αλλά δυο και τρεις φορές συνεχόμενα, όπου αενάως ευλογούσε τους ανθρώπους αλλά και τους τόπους. 

Ο αδελφός ξεκίνησε να συνομιλεί με τον Γέροντα, θέτοντας του τα θέματα και τα ερωτήματα που τον απασχολούσαν για να λάβει απαντήσεις. Αφού τελείωσε αυτή την ιδιότυπη εξομολόγηση, γύρισε προς τα εμένα που καθόμουν στο πίσω κάθισμα, λέγοντας μου επίμονα, αν έχω κάτι να  ρωτήσω τον Γέροντα! Τότε ο Γέροντας είπε: Τι να πει, αφού τα είπε όλα!!! Μπορεί ο αδελφός να μην κατάλαβε, αλλά προσωπικά ένιωσα  το διορατικό χάρισμα του Γέροντα Αγάθωνα, ο οποίος είδε, πως ακριβώς δυο ημέρες πριν, ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, είχα εξομολογηθεί στον Πνευματικό μου Πατέρα Κωνσταντίνο! 

Σε όλη τη διαδρομή ήταν διάχυτη η χάρη αυτού του ευλογημένου ανθρώπου του Θεού. Μια μεθυστική διάθεση να νιώθεις τις ευλογίες του Θεού και να αισθάνεσαι την επιθυμία της συνεχούς δοξολογίας. Μετά από δυο περίπου ώρες επιστρέψαμε στο Ιερό Μετόχι, όπου ήδη κάποιο άλλο πνευματικό τέκνο του Γέροντα περίμενε να τον παραλάβει για να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι γεμάτο ευλογίες!

Εμείς έπρεπε να τον αποχαιρετήσουμε. Έσπευσα στην αγκαλιά του να λάβω την ευχή του και τον ρώτησα αυτό που χρόνια με απασχολούσε. Γέροντα, θα εξομολογηθεί και θα κοινωνήσει ο πατέρας μου πριν φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο; Ο Γέροντας με διαβεβαίωσε πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει και αυτό με γέμισε με χαρά και αγαλλίαση! 

Ο Γέροντας Αγάθωνας ζήτησε τον Νοέμβριο να μπει στο Άγιο Όρος για να πάει στη Μονή του. Αφού επισκέφτηκε τους μοναχούς της Κωνσταμονίτου, αλλά και άλλους μοναχούς, όπως και τον Γέροντα Γαβριήλ τον Κουτλουμουσιανού, τους αποχαιρέτησε με αγάπη. 

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2020 εκοιμήθη την ίδια ημέρα ακριβώς έναν χρόνο μετά την οσιακή κοίμηση του πνευματικού του Γέροντος Εφραίμ της Αριζόνας (Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου) ο οποίος κοιμήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2019. Ο Άγιος Γέροντας Εφραίμ πήρε κοντά του το αγαπημένο του πνευματικό τέκνο τον Γέροντα Αγάθωνα, καθώς όπως λένε οι Πατέρες, τους ανθρώπους του Θεού τους υποδέχονται στον Παράδεισο οι Άγιοι που εκείνη την ημέρα εορτάζουν! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: