Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Αρίστος Δωρίτης: Ο Άνθρωπος. Ο επιχειρηματίας. Ο Μαχητής της Κύπρου. Ο Πιστός…


 

Ο Κύπριος Άριστος Δωρίτης, είναι από εκείνους τους Κύπριους που χωρίς υπερβολή κάνει την Μεγαλόνησο υπερήφανη μαζί και τον Μαρτυρικό Λαό της. Την Κύπρο μας.  Αν και εκ των πλέον πετυχημένων εν τούτοις σπανίως τον συναντά κανείς είτε στο δημόσιο βίο της χώρας είτε σε κοσμικές εκδηλώσεις. Συνομιλητής ισχυρών προσώπων και τότε που έρδασε για την Κύπρο μας και σήμερα. Αθόρυβος. Ήπιος. Σεμνός. Μειλίχιος. Ταπεινός. Μαχητής. Αληθινός. Ανυπόκριτος.   Η ιστορία του άνετα αποτελεί ένα σενάριο για μια σύγχρονη ταινία αφήγησης όσων δραματικών  έχει βιώσει η Κύπρος μας τα τελευταία 70 χρόνια. Παράλληλοι βίοι. Πόνος. Πίκρα. Πίκρα… Σπανίως τον συναντά κανείς αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Δεν δίνει σχεδόν ποτέ συνεντεύξεις ειδικά τώρα που η μια εκ των δυο θυγατέρων του βρίσκεται ως σύζυγος στο πλευρό ισχυρού στελέχους της κυβερνώσας παράταξης και εκ των πλέον επιφανών Υπουργών της. 


Του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος είναι νυμφευμένος με την Αφροδίτη Δωρίτη. Ο Αρίστος Δωρίτης από μικρό παιδί στον αγώνα και την βιοπάλη της ζωής. Η ζωή δεν του χαρίστηκε. Πολέμησε με τις αντάρες της ζωής και τις φουρτούνες της  και κατέκτησε την ευημερία. Την οικογενειακή γαλήνη και οικογενειακή ευτυχία.    Από πολύ νωρίς βρέθηκε και εκείνος όπως  οι περισσότεροι στην πλειοψηφία τους Κύπριοι στο Λονδίνο και παρά τα όποια προβλήματα θα μπορούσε να έχει με το καθεστώς της Μεγάλης βρετανίας καθώς υπήρξε δραστήριο στέλεχος εναντίον της Βρετανικής κατοχής και στη  συνέχεια ανέλαβε δράση εναντίον του Τουρκικού Αττίλα ( Ι και ΙΙ ) εν τούτοις γρήγορα διακρίθηκε.  Πολέμησε για την Κύπρο και την ανεξαρτησία της στο μέτωπο, αλλά ακόμα και τώρα σε μια ηλικία που κάποιοι άλλοι στην ηλικία του απολαμβάνουν τους καρπούς της εργασίας  τους πολλών ετών εκείνος καθημερινά βρίσκεται στο γραφείο του. Συνεχίζει αθόρυβα τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Υπήρξε από εκείνους που έδρασε στο παρασκήνιο καταλυτικά το 2004 εναντίον της λύσης που προωθούσαν τότε ΗΠΑ , ΟΗΕ και Αθήνα και ο αγώνας του επισφραγίστηκε από το συντριπτικό όχι στο σχέδιο Ανάν. Η ιστορία θα γράψει πολλές σελίδες για τις συναντήσεις και τα ραντεβού του με παράγοντες της Κύπρου και της πολιτικής ζωής της Αθήνας για το ζήτημα της εκστρατείας υπέρ του ΟΧΙ που οδήγησε στην αποδυνάμωση τότε και για πολλά χρόνια ακόμα μέρι σήμερα του σχεδίου διχοτόμησης του Νησιού. Σπανίως μιλά για τον ρόλο του αλλά το ρεπορτάζ και η έρευνα στο μέλλον θα φέρει πολλά με την σκαπάνη των ιστορικών αρχείων σε Κύπρο, Βρυξέλλες  και Αθήνα.
Ιδρυτής ενός από τους πλέον εξειδικευμένους στον τομέα των χρωμάτων μεγάλου πλέον εταιρικού οργανισμού.   Πρωτοπόρος στον τομέα του ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ενώ γρήγορα διακρίθηκε εξελίχθηκε και ανήλθε με κόπους θυσίες και μόχθο προσωπικό τα σκαλοπάτια της επιτυχίας.  Προσωπικής και επαγγελματικής. Σπουδές περίλμπαρες και ανάλογες με τον τομέα έρευνας του. Η προσωπική του ζωή στάθηκε παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τις θυγατέρες του, η μια καλύτερη από την άλλη, αλλά και για τον μικρό εγγονό του. Το μικρό θαύμα της ζωής του όπως τον αποκαλεί. Αυτό που δεν είναι γνωστό για τον πετυχημένο επιχειρηματία είναι η προσύλωση και ο ιδΙαίτερος ζήλος που επιδεικνύει σε θέματα Πίστης και Ορθοδοξίας. Είναι από εκείνους τους λίγους που γνωρίζει ίσως περισσότερα και από πανεπιστημιακούς διδασκάλους για το κίνημα των Κολυβάδων που έδρασε τον 19ο αιώνα κυρίως κατά των Βαυβαρών.    Αφορμή για την συνάντηση μας αυτή υπήρξε ένα ομολογουμένως ατυχές περιστατικό τα αίτια του οποίου ήδη έχουν ανευρεθεί… Ας πάμε όμως στα περιστατικά.

Ο Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος, ή αλλιώς Παππουλάκος, ένας γέρων που έδρασε δυναμικά τις δεκαετίες 1840 και 1860 μετά την επανάσταση είναι ένα Πρόσωπο που στην λαϊκή Ορθόδοξη Συνείδηση καταγράφεται είτε ως Όσιος είτε και ως νεομάρτυρας αφού ο θάνατος του προήλθε από ράβδο επισκοπική… Για τον εν λόγω Γέροντα που ακόμα και σήμερα 10αδες χρόνια μετά τον θάνατο του το 1861 συνεχίζει να προκαλεί τριβές και στον χώρο της διοικούσας Εκκλησίας και πιο συγκεκριμένα σε πολύ περιορισμένο κύκλο Ιεραρχών. Για τον Χριστόφορο Παναγιωτόπουλο επωνομαζόμενο και Παππουλάκο έχουν γραφεί 100αδες άρθρα στην πλειοψηφεία τους όμως επιφανειακά και επιδερμικά ενώ η Γερμανική Πρεσβεία εδώ και πολλά χρόνια έχει έξαπολύσει ένα σχεδόν αόρατο πόλεμο και έναν συνεχή διωγμό εναντίον του  Νεομάρτυρα Γέροντα Χριστόφορου Παππουλάκου με έναν πολύ ιδιότυπο τρόπο μέσω της χρηματοδότησης ευκαιριακών αφηγημάτων υπό υπο οποιαδήποτε μορφή (βιβλίων διαλέξεων κτλ) ενισχύοντας φωνές που τον πολεμούν ακόμα και σήμερα λυσσαλαία τον Γέροντα Χριστόφορο Παναγιωτόπουλο.Το Σεπτέμβριο του 2014 το GreekAmericanNewsAgency είχε κάνει ένα εκτενέστατο αφιέρωμα στον Γέροντα Χριστόφορο Παναγιωτόπουλο με αφορμή ημερίδα που οργανώθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στην ιστορική περιοχή των Τρόπαιων στην επαρχία Γορτυνίας.  Σε εκείνη την εκδήλωση -και εδώ μπαίνει ο πρωταγωνιστήες της συνέντευξης μας Αρίστος Δωρίτης, είχε κάνει μια σημβολικής και σημειολογικής σημασίας  δωρεά στην μνήμη του Οσίου Χριστοφόρου Παππουλάκου με μια μικρή προτομή και μια ειδική πλάκα αφιέρωμα στην ζωή και την δράση του Οσίου Ανδρός Χριστόφορου Παππουλάκου. Η Τελετή μάλιστα αυτή είχε την ξεχωριστή τιμή και ευλογία να τιμηθεί με την παρουσία του ελογιμώτατου Μητροπολίτη και όντως πολυγραφότατου και με οξύ πνέμα ερμηνευτή τόσο της Παλαιάς Διαθήκης όσο και της Καινής Διαθήκης Μητροπολίτη Γορτυνίας κ..κ. Ιερεμία. Πρόσφατα ξανά βρέθηκα στον τόπο αυτό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Τροπαια για τις ανάγκες ειδικού ντοκιμαντέρ που φτιάχνεται για την ζωή και την δράση του Οσίου Χριστοφόρου Παναγιωτόπουλου. Έκπληκτος  αντίκυρσα το θέαμα που εμφανίζεται στο παρακάτω βίντεο.


Όπως διαπιστώνει ο αναγνώστης και θεατής είχαν ξηλωθεί όλα τα αναφερόμενα στον Όσιο Χριστόφορο Παναγιωτόπουλο. Το που βρίσκονται η μικρή προτομή και τιμητική ασημένια σπάνιο έργο γνωστού καλλιτέχνη το γνωρίζουν μόνον οι δράστες της πράξεως τούτης και εκείνος που έδωσε την εντολή και φυσικά ο ιθύνων Γέρικος  Νους που με μανία κυνηγά τον γέροντα Χριστόφορο Παναγιωτόπουλο όπως οι έριδες τον Θύτη… 


Το ρεπορτάζ μας, μοιραία  οδήγησε στους πραγματικούς  υπαίτιους αυτής της  ανίερης πράξης και συνάμα  ύβρεως έστω, και αν δεχθούμε πως εφόσον η Εκκλησία δεν τον έχει αγιοκατατάξει δεν πάει να είναι ύβρεις και ιεροσυλία για έναν Νεκρό την μνήμη του οποίου πάντα οι Έλληνες σεβόταν πόσο μάλλον όταν η η ανίερη πράξη  αφορά στην μνήμη   κατά ενός νεκρού Οσίου Μάρτυρα  Ανδρός που όμως  η μνήμη του οποίου τιμάται εδώ και 10ετιες στην ορθόδοξη Λαϊκή συνείδηση,  στα γεγονότα κάπου στα μέσα του 2016. Και εδώ είναι που έρχεται ως απάντηση η ιερή αγανάκτηση και η πίκρα του Μεγάλου επιφανού Αυτού Ανδρός του Αρίστου Δωρίτη. Δείτε την συνέντευξη και θα καταλάβετε πολύ περισσότερα. Η ιστορία θα κρίνει και τους δράστες και τον εντολέα αλλά κυρίως τον Ιθύνοντα Νου…  Τα όσα λέγει ο Αρίστος Δωρίτης συγκλονίζουν κυριολεκτικά. Μιλάει για την Πατρίδα για το ανεκπλήρωτο όνειρο της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος και της Κύπρου. Δεν μασάει τα λόγια για αυτό και συγκλονίζει. Αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα και ανοίγει σελίδες άγνωστες για τον εαυτό του. Ο Λόγος Του Πνευματικός παρά πολιτικός, εν τούτοις όμως τα θέματα που θίγει και αναλύει ως νέος βιωματικός θεολόγος  αγγίζουν κάθε έναν Έλληνα και Κάθε Κύπριο.  Δεν χαρίζεται προ Ουδενός.  Απαντά σε όλες τις ερωτήσεις χωρίς να κομπιάζει. 


Τα μηνύματα που στέλνει ο Λόγος του μέσα από την Πίστη του.  Ομολογεί Χριστό και Πίστη στον Θεό.  Προσέξτε σας παρακαλώ  τα λόγια Του λέξη – λέξη … Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως παιδί του τρίτου κόσμου ακριβώς γιατί ξεκίνησε να εργάζεται από τα παιδικά του χρόνια σε ηλικία μόλις εννέα ετών. Μιλάει για τις συμπτώσεις και τα θαύματα της Ζωής του μέσω της Θείας Πρόνοιας που τον επεσκίαζε πάντοτε. Δεν διστάζει να μιλήσει για θέματα που χαρακτηρίζονται ταμπού. Προσεγγίζει το ζήτημα της επιδημίας του Covid19 με μια πνευματική διάσταση που δύσκολα ακούς από χείλη ιερέων και δει πνευματικών ανδρών και γυναικών…

Θεωρώ την συνέντευξη αυτή ιστορικής σημασίας. Η ιστορία θα δείξει… Α.Σ.

 https://neaproini.us/2021/02/22/aristos-doritis-o-anthropos-o-epicheirimatias-o-machitis-tis-kyproy-o-pistos/

Δεν υπάρχουν σχόλια: