Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Εξομολόγηση μιας δίκαιης γυναίκας πριν από το θάνατό της δεν ξέρω αν αυτό το άτομο είναι ακόμα ζωντανό.


 

Εξομολόγηση μιας δίκαιης γυναίκας πριν από το θάνατό της δεν ξέρω αν αυτό το άτομο είναι ακόμα ζωντανό.

Από τότε, δεν ήρθε ξανά στην εκκλησία μας.

Πριν από λίγο καιρό, μια γυναίκα ήρθε στην εξομολόγηση η οποία ήταν περίπου σαράντα πέντε χρόνια. Αυτή η ομολογία της έγινε η πιο εκπληκτική στη ζωή μου.

 

Υπάρχουν γυναίκες των οποίων τα πρόσωπα έχουν γραμμένο το ρόλο της «ομορφιάς» στα πρόσωπά τους.

Υπάρχουν γυναίκες των οποίων τα πρόσωπα έχουν γραμμένο το ρόλο της «φίλης» στα πρόσωπά τους.

Υπάρχουν γυναίκες των οποίων τα πρόσωπα λένε «ιδιοτροπία» ή «υπέροχες διακοπές στο βουνό». Και υπάρχει κάτι μαγικό στο πρόσωπο, κάτι που είναι ακόμη υψηλότερο από το «γυναίκα και μητέρα».

Δεν ξέρω αν ο Alexander Blok έγραψε για αυτό, αλλά υπάρχουν εκείνοι που, δίπλα τους, για κάποιο λόγο, ακόμη και κακοπροαίρετοι μεθυσμένοι και άσεμνοι σιωπούν με ευλάβεια. Και κανείς δεν ξέρει γιατί. Μπροστά μου στεκόταν ακριβώς μια τέτοια γυναίκα.

 

Στην αρχή δίστασε, κρατούσε  ένα μαντήλι στα χέρια, κοίταξε το θόλο που ήταν καλυμμένο με έναν παλιό πίνακα πάνω στον οποίο φαίνεται ο Θεός ο Πατέρας και μίλησε:

 

- Θα πεθάνω σύντομα ... έχω δύο μήνες ζωής. Ήταν αδύνατον αδύνατο να το πιστέψουμε.

«Έχω καρκίνο», συνέχισε. - Και ξέρω ήδη ότι δεν υπάρχει σωτηρία. Και ξέρω ότι δεν είμαι έτοιμη για τη Βασιλεία των Ουρανών και του Χριστού ...

 

Εκείνη ταράχτηκε και εγώ, προσπαθώντας να πάρω την πρωτοβουλία, τη διέκοψα:

- Αλλά αυτοί οι δύο μήνες μπορούν να τις ζήσετε  σαν σε ένα παραμύθι. Μπορεί να είναι οι καλύτερες μέρες ολόκληρης της ζωής σας.

Μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας αυτό που δεν επιτρέπατε πριν - να αγαπάτε.

Μπορείς να ερωτευτείς αυτούς που είναι δίπλα σου, εντελώς ασυνείδητα, χωρίς να κοιτάξεις πίσω, δίνοντάς τους όλη την ψυχή και τη χαρά σου στην αυτό-λήθη.

 Σε αυτούς τους δύο μήνες, μπορείτε να βρείτε χαρά που δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή σας.

Μπορείς να πεθάνεις σε βαθιά γηρατειά, τρελός, χωρίς συναισθήματα, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή στην αγάπη των αγαπημένων μας ανθρώπων. Πρέπει ακόμα να πεθάνουμε, αλλά ίσως ένας τόσο πρόωρος θάνατος να είναι ανταμοιβή για την ευγενική σου καρδιά ...

 

- Εγώ η ίδια αισθάνομαι ότι αυτός ο χρόνος είναι πολύ καλύτερος από όταν ο άντρας μου ήταν αγόρι και μου χάρισε λουλούδια και ποίηση.

Ο σύζυγός μου είναι ένας υπέροχος και ευγενής άνθρωπος. Δεν έχουμε μαλώσει ποτέ μαζί του σε όλη μας τη ζωή. Τώρα είμαι συχνά στο νοσοκομείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και όταν έρχεται, προσπαθώ να μην τον ενημερώσω πόσο με πονάει. Αστειεύομαι και γελάω. Τον λυπάμαι, τα ρωτάω όλα και δεν φαίνεται να προσέχει την εξαπάτηση. Αμέσως μόνο η καρδιά του λέει κάτι. Του ζητώ να μην έρχεται τόσο συχνά στο νοσοκομείο μου, γιατί τον λυπάμαι. Είναι τόσο καλός.

 

- Έχετε συγχωρήσει όλους;

- Κύριε, ναι, δεν κρατούσα κακία σε κανέναν.

- Δεν χρωστάς σε κανέναν τίποτα;

- Δεν έχω δανειστεί ποτέ στη ζωή μου. Και δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν.

- Είστε με όλους στον κόσμο;

- Με ποιον μπορώ να μαλώσω αν ...

- Για τι θέλεις να μετανοήσεις;

- Το γεγονός ότι μερικές φορές φοβάμαι τον θάνατο. Μερικές φορές μου φαίνεται ότι ο θάνατος είναι απλώς η φρίκη του σκότους και το γεγονός ότι θα πεθάνω εντελώς. Λυπάμαι που ό, τι φοράω στην ψυχή μου θα πεθάνει μαζί μου.

Τα παιδικά μου χρόνια, η μητέρα μου, που δεν είναι πια εκεί, ο άντρας μου και τα παιδιά μου.

 Ξέρω ότι ο Θεός μας έδωσε μια αιώνια ψυχή, αλλά μερικές φορές η ελπίδα καταρρέει και κλαίω όταν κανείς δεν βλέπει. Φοβάμαι, και ταυτόχρονα, αγαπώ τον Θεό και τον άντρα μου όσο ποτέ.

Όπως ποτέ άλλοτε, μου είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος είναι όμορφος και υπάρχουν πολλοί υπέροχοι άνθρωποι σε αυτόν ...

- Άκου, γιατί ακούς τον Θεό με την καρδιά σου. Όταν μιλάς για τον Θεό, το πρόσωπό σου λάμπει. Γιατί δεν τον πιστεύεις;

 

- Ναι, Τον πιστεύω. Ξέρω με βεβαιότητα ότι δεν θα αφήσει τον άντρα μου και εμένα. Και όλο και πιο συχνά δεν φοβάμαι να πεθάνω. Είμαι ακόμη έτοιμη να πεθάνω εν μέσω αυτής της λαμπρότητας. Δώσε μου όμως, Κύριε, να μην τα χάσω όλα αυτά μέσα στο μαρτύριο που με περιμένει. Δεν ξέρω τι άλλο να μου πω ...

- Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται. Ο Θεός δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από τα λόγια σου: Σε αγαπώ, Κύριε.

- Σε αγαπώ, Κύριε.

 

Κοίταξε ψηλά. Δεν έτρεχαν ούτε σταγόνα δάκρυα μέσα της. Το όμορφο πρόσωπό της ήταν λαμπερό και εντελώς ήρεμο. Κοιταχτήκαμε ως ίσοι. Χαμογέλασε ελαφρά, προσκύνησε το Ευαγγέλιο και πήγε να κοινωνήσει.

 

Έτσι, Εσύ, Κύριε, μπορείς να διακοσμήσεις και να παρηγορήσεις τους ανθρώπους πριν από το θάνατο! ..

 

Ιερέας Κωνσταντίνος Καμισάνοφ


Δεν υπάρχουν σχόλια: