Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Στις 4 Δεκεμβρίου, πριν από 131 χρόνια, η ανόητη υπηρέτρια του Θεού Πασά Μπίρσκαγια (Καζάντσεβα) /†04.12.1891/

 Στις 4 Δεκεμβρίου, πριν από 131 χρόνια, η ανόητη υπηρέτρια του Θεού Πασά Μπίρσκαγια (Καζάντσεβα) /†04.12.1891/


Έβλεπε το μέλλον ως παρόν και μίλησε για το μακρινό μέλλον, όπως για το παρελθόν.


Η  Πασάς φαινόταν τρομερή, ψηλή, μαυροπρόσωπη από τη ζέστη και τον αέρα, τα κοντά μαλλιά της κολλημένα ψηλά, το πουκάμισό της βρώμικο, μόνο κουρέλια, βρώμικα ξυπόλητα πόδια. Όσο κι αν της έδιναν ρούχα, πάντα αποδεικνυόταν γδυμένη και σύντομα κάπου έδινε τα ρούχα της.


Γεννήθηκε στην πόλη Μπιρσκ, η οποία εκείνη την εποχή ανήκε στην Ούφα και μετά στις επαρχίες του Όρενμπουργκ.


Μετά τον θάνατο της μητέρας της, η 20χρονη κοπέλα άρχισε να παίζει την ανόητη. Πήγαινε χειμώνα και καλοκαίρι με ένα πουκάμισο και ξυπόλητη, περνούσε τη νύχτα σε σωρούς κοπριάς και έξω από την πόλη σε ερημιές, τον χειμώνα έβρισκε συχνά ένα κατάλυμα για τη νύχτα κάπου σε σανό ή θησαυρούς ψωμιού, και ο Κύριος την κράτησε αλώβητη από το άγριο κρύο.


Πήγαινε συχνά στο μοναστήρι Μπίρσκ,μπήκε στο κελί μιας αδελφής και είπε κάποια παραβολή, αλλιώς θα τραγουδούσε ένα τραγούδι ή θα έκανε κάτι άλλο περίεργο και θα έφευγε από το μοναστήρι.


Αν κάποιος ήταν έτοιμος να πεθάνει σε ένα μοναστήρι, έτρεχε στην αυλή και ξάπλωνε μπροστά σε αυτό το κελί, σαν νεκρή γυναίκα, μετά πηδούσε, συνέβαινε, και έφευγε τρέχοντας.


Αν παντρευόταν κάποιος από το μοναστήρι, ερχόταν σε εκείνο το κελί, τραγουδούσε τραγούδια και χόρευε και μάλωνε την αδελφή με ακατανόητα λόγια και έσερνε το κρεβάτι έξω από τα κελιά.


Κάποτε έτρεξε στο μοναστήρι και φώναξε: «Έρχεται ο Κουζμά, έρχεται ο Κούζμα! Πρόβατα, πόσα πρόβατα κουρεύτηκαν, κι η Αντσούτκα βρυχάται, αλίμονο, χα-χα-χα, οι άγγελοι, πόσο χαίρονται οι άγγελοι, πατέρες μου, τι χαρά!


Οι αδερφές δεν καταλάβαιναν τι έλεγε. Ξαφνικά, την επομένη, ήρθε κατά λάθος ο αρχιμανδρίτης και ηρθε με 5 άτομα και 30 , κανείς δεν τον περίμενε και δεν προετοίμασαν την υποδοχή.


Ένας άντρας μίλησε για μια τέτοια περίσταση. Το χειμώνα πήγε σε μια θημωνιά σε μια σφοδρή χιονοθύελλα, από μακριά βλέπει ότι έχει ξεπαγώσει κοντά στη θημωνιά, και κάποιος στέκεται με σηκωμένα χέρια και προσεύχεται, σαν να στέκεται μισό μέτρο στον αέρα από το έδαφος.


Ο χωρικός τρόμαξε, πήγε στη θημωνιά και είδε τον Πασένκα ξυπόλητη και με ένα πουκάμισο. Μόλις τον είδε, έφυγε αμέσως τρέχοντας πολύ γρήγορα, για να μην συνέλθει ο χωρικός καθώς χάθηκε από τα μάτια του.


Ο άντρας δεν μπορούσε να συνέλθει από έκπληξη. Ήταν με ένα γούνινο παλτό, και  κρύωνε μέχρι το κόκαλο, από ένα άγριο κρύο, και εκείνη ήταν με ένα πουκάμισο και εντελώς ξυπόλητη και δεν πάγωσε. Σκέφτηκε για μια στιγμή ότι το φανταζόταν, αλλά το μέρος όπου προσευχόταν έλιωσε τελείως ολόγυρα και τα ίχνη των γυμνών ποδιών της έμειναν στο χιόνι.


Αρκετές τέτοιες περιπτώσεις διηγήθηκαν στην πόλη - και όλοι τη θεωρούσαν υπηρέτρια του Θεού, αλλά εκείνη απέφευγε κάθε ανθρώπινη δόξα, ζούσε σαν πουλί του ουρανού, δεν είχε πού να βάλει το κεφάλι της.


Πήγαινα συχνά στην εκκλησία. Θα έρθει τρέχοντας και θα κάνει κάτι περίεργο στην λειτουργία. Ήταν σύγχρονη του γέροντα Κοσμά Μπίρσκι, και μερικές φορές μιλούσε για τη διόρασή της ως εξής: «Γιατί να με ρωτήσεις; Τι ξέρω ξαπλωμένος στη σόμπα; Ρωτάς το δασύτριχο κορίτσι Πάσκα, τα ξέρει όλα, εγώ δεν ξέρω τίποτα! », 

Λίγο πριν πεθάνει, ήρθε στο μοναστήρι, στο κελί μιας αδερφής της και είπε: «Λοιπόν, ήρθα σε σένα για να πεθάνω, δεν θα σε αφήσω». Σύντομα η μακαρίτης αρρώστησε βαριά, αρρώστησε για 3 μήνες και όλη την ώρα βρισκόταν ξαπλωμένη με εκείνη την αδερφή στο κελί. Της εδωσαν πολλές φορές τα Ιερά Μυστήρια. Πέθανε ήσυχα, σαν να αποκοιμήθηκε, το πρωί, στην εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 4 Δεκεμβρίου 1891.


Τάφηκε στο μοναστήρι πίσω από τον τάφο του Γέροντα Κοσμά και της Ματούσκα Βαρβάρα, το νοσοκομείο του Μπιρσκ και πάνω από τον τάφο της οι ζηλωτές κάτοικοι της πόλης του Μπιρσκ τοποθέτησαν μια πέτρα με την επιγραφή ότι ο ανόητος υπηρέτης του Θεού Πασά Καζάντσεφ ήταν θαμμένη εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: