Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Ό όσιος μοναχός Βιτάλιος από το Αγιον Όρος του Αθωνος (1891-1945)


Αυτός ό όσιος πατήρ ήταν ένας μεγάλος και απόκοσμος μοναχός στο Αγιον Όρος. Καταγόταν από τον νομό Μποντοσάνι και με μετάνοια από το μοναστήρι Νεάμτς. Προσκαλεσμένος για την μοναχική ζωή από την νεότητά του σήκωσε τον ζυγό της καλογερικής ασκήσεως και ξεπέρασε πολλούς με την νηστεία, την προσευχή, τα δάκρυα και την αγρυπνία.

Φλεγόμενος για υψηλότερες πνευματικές αναβάσεις, μετέβη το 1938 στο Αγιον Όρος και φτιάχνοντας ένα μικρό καλυβάκι, ησύχαζε μόνος του στα γειτονικά δάση της μονής του Καρακάλλου, ή οποία είναι κτιτορικό έργο και του Πέτρου Ράρες . Ή ζωή τού πατρός Βιταλίου ήταν εξ ολοκλήρου μυστική εν Χριστώ. Κανείς δεν γνώριζε που ακριβώς στεγάζεται, πώς προσεύχεται και σε τί πνευματικά μέτρα είχε φθάσει. Μερικές φορές παρέμενε αθέατος επί αρκετούς μήνες. Μόνο το καλοκαίρι κατέβαινε και εργαζόταν στο Καρακάλλου και λάμβανε λίγα τρόφιμα για την συντήρηση του. Κατόπιν πάλι αναχωρούσε για την πολυαγαπημένη του ησυχία.

Λέγουν οι αγιορείται πατέρες πού τον γνώρισαν ότι ό πατήρ Βιτάλιος ήταν πάντοτε γαλήνιος και χαριτωμένος, φύλαγε σε τέλειο βαθμό την σιωπή και δεν μιλούσε με κανένα, επειδή θεωρούσε τον εαυτό του ως τον αμαρτωλότερο άνθρωπο του κόσμου, και επειδή εξασκούσε μυστικά και ακατάπαυστα την ευχή του Ιησού.

Μερικές φορές πλημμυρισμένος από τα δάκρυα και την Χάρι του Αγίου Πνεύματος, έλεγε τα έξης: «Δόξα σοι ό Θεός, δόξα σοι Υιέ του Θεού Ιησού Χριστέ, πού κάλεσες εμένα τον ανάξιο στην μοναχική ζωή και μ' έφερες στο Περιβόλι τής Παναγίας Μητέρας Σου, για να μπορώ να προσεύχομαι στην ησυχία για όλο τον κόσμο».

Αυτός ό εραστής του Θεού προγνωρίζοντας το τέλος του είπε στους πατέρας:

—Σε τρεις ημέρες, στην Εορτή τής Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, θα πάω στον Χριστό!

Εξομολογήθηκε, έλαβε τα Πανάχραντα Μυστήρια και στις 14 Σεπτεμβρίου του 1945 άνεπαύθη εν ειρήνη, παραδίδοντας την ψυχή του στα χέρια του Κυρίου. Οι πατέρες τον έθαψαν στο Κοιμητήρι του μοναστηριού Καρακάλλου.

Κύριε, άνάπαυσον μετά των αγίων τον πατέρα ημών Βιτάλιο μοναχό!

ΒΙΒΛΙΟΓ. ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ. ΕΚΔΟΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: