Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

«Όλη ή αγιότητα μας βασίζεται στον να έχει κάποιος τα πόδια στη γη και, ενώ πατά στη γη, συνεχώς να ανυψώνει τον νου του προς τα άνω».Τά τελευταία έτη, ό π. Σεραφείμ Ροόυζ θυμόταν πώς ό Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Μαξιμοβιτς τον είχε διδάξει να είναι πάντα στραμμένος στον θεϊκό κόσμο. «Είναι προφανές», είπε, «ότι ο επίσκοπος Ιωάννης ζούσε συνεχώς σε ένα διαφορετικό κόσμο. Αυτός, θυμάμαι, είχανε μια φορά ένα κήρυγμα για την πνευματική ζωή, την μυστηριακή ζωή, στον όποιο είπε: Όλη ή αγιότητα μας βασίζεται στον να έχει κάποιος τα πόδια στη γη και, ενώ πατά στη γη, συνεχώς να ανυψώνει τον νου του προς τα άνω".

Ερχόταν κατά διαστήματα στον κατάστημα μας -δίπλα στον καθεδρικό ναό και είχε πάντα κάτι καινούργιο, εμπνευσμένο να πει. Ερχόταν με ένα μικρό χαρτοφύλακα, τον άνοιγε και έλεγε: "Να, κοιτάξτε! Έδώ είναι μια εικόνα του αγίου Αλβανού και εδώ είναι ή ζωή του"! Τα είχε βρει κάπου. Συνέλεγε αυτά τα πράγματα που ενέπνεαν και δεν είχαν σχέση με την καθημερινότητα ή την διοίκηση της Επισκοπής. Είναι γεγονός ότι μερικοί ισχυρίστηκαν πώς ήταν κακός στη διοίκηση, αλλά δεν ξέρω. Αμφιβάλλω! επειδή ξέρω ότι όποτε κάποιος του έγραφε μια επιστολή, πάντα ελάμβανε μια απάντηση στην κατάλληλη γλώσσα, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, όταν καταπιανόταν με πράγματα όπως αυτό, ήταν πολύ, πολύ προσεκτικός. Αλλά πρώτο πράγμα στον όποιο έδειχνε ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν ότι βρισκόταν πάντοτε στον "άλλο κόσμο", από τον οποίο εμπνεόταν συνεχώς και ζούσε συνεχώς από αυτόν.

Τον αντίθετο από αυτό είναι να μετατρέψεις την Εκκλησία σε ένα είδος επιχείρησης, να εξετάζεις μόνο την διοικητική ή την οικονομική πλευρά ή την χαμηλότερη, την κοσμική πλευρά. Εάν κάνεις αυτό για αρκετό καιρό, θα χάσεις τον σπινθήρα, θα χάσεις την υψηλότερη πλευρά. Ό επίσκοπος Ιωάννης μας έδωσε τον παράδειγμα να ατενίζουμε συνεχώς υψηλά, να σκεφτόμαστε αδιάκοπα τα υψηλότερα πράγματα. Στον τέλος, όσο περισσότερο εμβαθύνεις σε αυτό, τόσο περισσότερο βλέπεις ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα. Εάν είσαι ορθόδοξος χριστιανός, μπορείς να κάνεις αυτό και. να σε αποκαλούν οι άνθρωποι τρελό ή να λένε ότι είσαι λίγο ευέξαπτος ή άλλα παρεμφερή. Όμως, παρ' όλα αυτά, θα έχεις την δική σου ζωή - την όποια εσύ οδηγείς προς τον ουρανό».

ΒΙΒΛ. Π. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΟΟΥΖ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΟΜΟΣ Β

Δεν υπάρχουν σχόλια: