Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Σερβία: Εικόνες της Κρητικής Σχολής της Συλλογής Sekulic στην Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Τριάντα αντιπροσωπευτικά δείγματα της εικονογραφίας της Κρητικής Σχολής από τη Συλλογή Εικόνων Sekulić παρουσιάζονται σε έκθεση που διοργανώνεται από την Εστία Βελιγραδίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Στην έκθεση «Εικόνες Κρητικής Σχολής της Συλλογής Sekulić 15ος - 19ος αι.» συμπεριλαμβάνονται έργα των Κρητικών ζωγράφων Αντρέα Ρίτζου, Κωνσταντίνου Τζάνες και των μαθητών τους, που ανήκουν στη συλλογή συνολικά 165 εικόνων, τις οποίες συγκέντρωσαν κατά το δεύτερο και τρίτο τέταρτο του περασμένου αιώνα οι συλλέκτες Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς και δώρισαν στο Δήμο Βελιγραδίου.

H συλλογή περιέχει, εκτός των σερβικών και εικόνες Ελλήνων και Ρώσων ζωγράφων.

Στη συλλογή Σέκουλιτς περιλαμβάνονται περίπου εξήντα εικόνες, που δημιούργησαν Κρητικοί ζωγράφοι και μαθητές τους στα τέλη του 15ου έως τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για την καλύτερη συλλογή της ελληνικής εικονογραφίας, που μπορεί κανείς να δει στη Σερβία, συγκεντρωμένη σε έναν χώρο.

Μεταξύ των εικόνων που εκτίθενται είναι τα έργα των πιο γνωστών ζωγράφων, όπως η Παναγία του Πάθους του Ανδρέα Ρίτζου, ή ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος του Κωνσταντίνου Τζάνε και οι παραστάσεις της Θεοτόκου, της Δεήσεως ή επιμέρους Αγίων που είχαν φιλοτεχνήσει ανώνυμοι ζωγράφοι.

Οι εικόνες αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα του εικονογραφικού πλούτου και της εξελίξεως του ύφους, που επί τρεις αιώνες επικρατούσε στην εικονογραφία της Κρητικής Σχολής και, ευρύτερα, στη μεταβυζαντινή ζωγραφική των Βαλκανίων.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του υπουργού Πολιτισμού της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάρκοβιτς και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιουνίου.

Ο πολιτιστικός σύμβουλος της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Σερβία, Νίκος Τσιτσιμελής τόνισε, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ότι η έκθεση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει οργανώσει το ίδρυμα και ευχαρίστησε το Μουσείο του Δήμου Βελιγραδίου, που παραχώρησε τις εικόνες της πολύτιμης συλλογής Σέκουλιτς.

Κ.Γ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: