Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Βυζαντινοί τάφοι έγιναν κάδοι απορριμμάτων.


undefined

Στην πόλη Μερσίνη της Νότιας Τουρκίας ανασκάφτηκε το 1995 από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης η Νεκρόπολη της αρχαίας πόλης Ελεούσα Σεβαστή.

Σήμερα οι λαξευμένοι τάφοι 1500 ετών χρησιμοποιούνται από τους κάτοικους της περιοχής σαν κάδοι απορριμμάτων και ποτίστρες για τα ζώα, ενώ ξεριζώνουν τα αρχαία τείχη για να τα χρησιμοποιήσουν στις οικοδομικές τους εργασίες.

Ενδεικτικό είναι πως ο δήμος Ayas έχει τοποθετήσει σημάνσεις οδών επάνω στους τάφους για να διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων. (φωτογραφία)

Η αποκάλυψη αυτού του φαινομένου έγινε από αναγνώστη του μηνιαίου επιστημονικού περιοδικού «Aktüel Arkeoloji», ο οποίος έστειλε τις φωτογραφίες στο περιοδικό και οι συντάκτες έμειναν άφωνοι.

Η καταγγελία αναρτήθηκε τάχιστα στην ιστοσελίδα του περιοδικού με τίτλο «Επείγον και σημαντικό» και εκτενέστερο ρεπορτάζ θα υπάρξει όταν κυκλοφορήσει το τεύχος του επόμενου μήνα.

Στην Τουρκία η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει βαριές ποινές για όσους προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις, αλλά μέχρι σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον.

Ο συντάκτης του περιοδικού αναφέρει πως από το 1995, που έγινε η ανασκαφή, κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε για την αρχαία πόλη, με συνέπεια οι κάτοικοι να μπορούν ανενόχλητοι να χρησιμοποιούν τα αρχαιολογικά ευρήματα για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: