Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ. Μήνυμα ενότητας από τον ΑναστάσιοΣύσσωμη η ομογένεια -επίσημοι και πολίτες, παρά τις διαφορές που τους διχάζουν- έδωσε το "παρών" στα εγκαίνια δύο νέων εκκλησιών στους Αγίους Σαράντα. Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος εγκαινίασε αρχικά τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λιβαδειά και στη συνέχεια τον Ναό Αγίου Χαραλάμπους μέσα στους Αγίους Σαράντα και κάλεσε τους πιστούς σε ενότητα και σύνεση, επισημαίνοντας ότι σήμερα έχουν χαθεί οι λέξεις "ευχαριστώ" και "συγνώμη".
Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Αγιο Χαράλαμπο, ταυτόχρονα με τα εγκαίνιά του, χοροστατούντος και του μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Β. Ντούλες, ο πρόεδρος της "Ομόνοιας", Β. Μπολάνος, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Κ. Μπάρκας, ο δήμαρχος της πόλης Στ. Τσίπας, ο πρόεδρος του κόμματος ΜΕΓΚΑ Χρ. Κίτσιος και πολλοί πιστοί.
Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους ξεκίνησε να χτίζεται το 1995 σε σημείο που και στο παρελθόν υπήρχε ναός, αλλά κατεδαφίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς και στη θέση του έγινε πάρκο.
Λόγω των γεγονότων του 1997 οι εργασίες σταμάτησαν και συνεχίστηκαν το 1998, για να ολοκληρωθούν το 1999, οπότε και άρχισε να λειτουργεί ως ενορία της πόλης.
Η ανέγερση του ναού έγινε με χρηματοδότηση της Τραπέζης της Ελλάδος και μάλιστα στα εγκαίνια παρέστησαν εκπρόσωποί της. Η Θεία Λειτουργία έγινε σε δύο γλώσσες, γεγονός που προκάλεσε και κάποια γκρίνια από ομογενείς, ενώ, όπως έγινε γνωστό, στο παρελθόν είχαν εκφραστεί διαμαρτυρίες από αλβανόφωνους χριστιανούς, που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία, επειδή ήταν μόνο στα ελληνικά.

Νωρίτερα ο κ. Αναστάσιος εγκαινίασε τον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λιβαδειά των Αγίων Σαράντα.
Ο ναός θεμελιώθηκε το 1997 στην κορύφωση των ταραχών που γίνονταν στη γειτονική χώρα. Τότε, παρά την αναρχία και το χάος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας προσπάθησε να ενθαρρύνει τους χριστιανούς να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους και έβαλε τον θεμέλιο λίθο για μια μεγάλη εκκλησία.

Μιλώντας στο εκκλησίασμα, ο κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενότητας για τους κατοίκους της νότιας Αλβανίας, σημειώνοντας πως πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί τις ευθύνες του, αφού, όπως είπε, "δεν γίνεται να έχουμε στους 10 Ελληνες 12 καπεταναίους".

Παράλληλα, τα έβαλε με όσους επιτίθενται στην ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αποκαλώντας τους "κονδυλοφόρους που δίνουν εντολές στους άλλους από μακριά, ενώ οι ίδιοι δεν τολμούν να ζήσουν έναν μήνα ή έστω μία εβδομάδα εδώ, όταν οι άνθρωποι της εκκλησίας υπηρετούν 20 χρόνια τον τόπο". Παρών στα εγκαίνια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ήταν και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μ. Παντούλας, ο οποίος με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Συνέλευσης Ορθόδοξων Βουλευτών δώρισε στον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας έναν σταυρό.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥΔεν υπάρχουν σχόλια: