Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΔΕΙΠΝΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΞΙΜΟΒΙΤΣ.

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Τα σημερινά ευαγγελικά αναγνώσματα μας παρουσιάζουν μια νοερά εικόνα των δύο δείπνων. Το ένα δείπνο , που περιγράφεται στην παραβολή ορίστηκε απο ένα φιλάνθρωπο βασιλιά και φιλεύσπλαχνο. Ωστόσο όταν το δείπνο ήταν έτοιμο, οι προσκεκλημένοι δεν ήρθαν. Προτίμησαν να απασχοληθούν ο ένας με αγορές, ο άλλος με οικιακές υποθέσεις, άλλοι , συνέλαβαν και πρόσβαλαν τους απεσταλμένους για να τους καλέσουν, και ακόμη φόνευσαν κάποιους απο αυτούς.
Εξοργισμένος ο βασιλιάς αφου τιμώρησε αυστηρά τους ενόχους, έστειλε εκ νέου τους υπηρέτες του για να καλέσουν στο δείπνο οποιονδήποτε τυχόν συναντούσαν.
Συγκεντρώθηκαν πολλοί και όταν ο βασιλιάς ήρθε να τους δεί, παρατήρησε κάποιον που δεν φορούσε την κατάλληλη εορταστική ενδυμασία.
Ο βασιλίας ρώτησε γιατί δεν ήρθε κατάλληλα ντυμένος. Αυτός σιωπούσε, δείχνοτας περιφρόνηση για τον βασιλιά και έλλειψη επιθυμίας να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις. Για αυτό υποχρεώθηκε να φύγει. Ετσι λοιπόν σ` αυτό το δείπνο πολλοί είχαν προσκληθεί, αλλά λίγοι αποδείχτηκαν ότι είναι οι εκλεκτοί να συμμετάσχουν στο δείπνο.

Το άλλο δείπνο δεν ήταν παραβολικό αλλά πραγματικότητα. Ηταν το δείπνο του άδικου ΄Ηρώδη. Φαίνεται οτι σε αυτή την περίπτωση κανείς απο τους καλεσμένους δεν αρνήθηκε την πρόσκληση. Ολοι ήταν ντυμένοι, όπως ταίριαζε στην περίπτωση και διασκέδαζαν πάρα πολύ.

Το βράδυ πέρασε με μέθη, με ξεφάντωμα χωρίς αναστολές ντροπής ή συνείδησης και κατέληξε σ` ένα φρικτό έγκλημα, τον φόνο του Ιωάννη του Βαπτιστή.

Τα δύο δείπνα είναι εικόνες των δύο τρόπων ζωής , των δύο ειδών απόλαυσης. Το πρώτο είναι η εικόνα του πνευματικού δείπνου της πνευματικής απόλαυσης. Ορίζεται απο τον Κύριο. Ειναι το δείπνο της Εκκλησίας του Χριστού. Καλούμεθα σ` αυτό το δείπνο, όταν μετέχουμε στις ιερές ακολουθίες κυρίως στην Θεία Λειτουργία και στην Κοινωνία του Θείου Σώματος και Αίματος του Χριστού.

Οταν πράτουμε καλά έργα με επαγρύπνηση και εγκράτεια.

Αρνούμεθα να πάμε σ` αυτό το δείπνο όταν δεν παρακολουθούμε τις ιερές ακολουθίες, όταν αντι για το καλό πράττουμε το κακό, όταν προτιμάμε τις βιοτικές μέριμνες και απολαύσεις απο την ζωή του Θεού. Ερχόμαστε χωρίς ένδυμα γάμου, όταν φέρουμε μια αλλότρια αμαρτωλή διάθεση σ` αυτήν την ζωή.

Καθένας μας καλείτε σ` αυτό το δείπνο πολλές φορές την μέρα, και αρνούμεθα κάθε φορά που προτιμάμε το σαρκικό και αμαρτωλό απο το πνευματικό και θείο.

Κάθε μέρα ομοίως καλούμεθα στο δείπνο του Ηρώδη. Συχνά δεν καταλαβαίνουμε οτι πειραζόμαστε απο τον δίαβολο. Η αμαρτία αρχίζει πάντα μ` ένα μικρό πειρασμό. Ο Ηρώδης στην αρχή ακόμη και ευχαρίστως άκουγε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ενδόμυχα γνώριζε την αμαρτωλότητα της συμπεριφοράς του, αλλά δεν πολέμησε κατά της αμαρτίας και κατέληξε να δολοφονήσει τον μεγάλο Αγιο.

Πηγαίνουμε στο άθλιο δείπνο του Ηρώδη κάθε φορά που, αντι για το καλο διαλέγουμε τις σαρκικές αμαρτωλές απολαύσεις και την σκληροκαρδία κάθε φορά που διαλέγουμε να αδιαφορούμε για τις ψυχές μας.....

Οταν έχουμε αρχίσει μ` αυτό που φαίνεται μικρό και ασήμαντο, είναι δύσκολο να σταματήσουμε. Και άν αργότερα δεν συγκρατήσουμε τον εαυτό μας έγκαιρα και δεν τον ελέγξουμε αποφασιστικά, μπορεί να διαπράξουμε θανάσιμες αμαρτίες και εγκλήματα, για τα οποία αιώνια βάσανα μας περιμένουν.

Ακόμη και τώρα ο Ιωάννης ο Βαπτιστής κηρύττει στον καθένα μας." ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΗΓΓΙΚΕ ΓΑΡ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ"

Μετανοείτε , για να απολαύσετε το δείπνο του Αρνίου και να μη μοιραστείτε με τον Διάβολο το δείπνο της κακίας και της βασάνου στα τάρταρα ( στις κατώτατες περιοχές) και στο σκότος το εξώτερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: