Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Γιορτάζει η Κέρκυρα το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα


Οι επεκτατικές βλέψεις των Τούρκων προς τη Δύση και τα Ιόνια Νησιά, τα οποία κατείχε η Βενετία, δεν σταμάτησαν ποτέ μετά το 1431, ενώ ύστερα από πολλές αποτυχημένες επιδρομές προχώρησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε γενικευμένη επίθεση στο νησί.
Με τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, γιορτάζει και φέτος η Κέρκυρα, όπως κάθε χρόνο, από το 1716 έως σήμερα, την 11η Αυγούστου ως ημέρα που το νησί σώθηκε από την πολιορκία των Τούρκων.

Οι επεκτατικές βλέψεις των Τούρκων προς τη Δύση και τα Ιόνια Νησιά, τα οποία κατείχε η Βενετία, δεν σταμάτησαν ποτέ μετά το 1431, ενώ ύστερα από πολλές αποτυχημένες επιδρομές προχώρησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε γενικευμένη επίθεση στο νησί. Αφού κατάφεραν να κυριεύσουν οχυρά γύρω από την πόλη, παρά την σθεναρή αντίσταση των Κερκυραίων και των Βενετών, κατάλαβαν και έναν από τους πιο σημαντικούς προμαχώνες του Νέου Φρουρίου.

Ο λαός της Κέρκυρας μέρα-νύχτα προσευχόταν μέσα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα για να σωθεί το νησί. Στις 9 Αυγούστου ξέσπασε μεγάλη θεομηνία που κατέστρεψε το εχθρικό στρατόπεδο, ενώ πολλοί στρατιώτες είδαν ένα καλόγερο που είχε την μορφή του Αγίου Σπυρίδωνα, με αναμμένο πυρσό στο χέρι, να περπατά στα τείχη, στοιχείο που αύξησε τον πανικό των αλλόθρησκων, οι οποίοι έλυσαν την πολιορκία και τράπηκαν σε άτακτη φυγή την 11η Αυγούστου, γεγονός που αποδόθηκε σε θαύμα από τον Προστάτη του νησιού.

Αυτή η πολιορκία δεν στοίχισε καμιά ζωή από τον άμαχο πληθυσμό. Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας τίμησε τους Κερκυραίους για την υπεράσπιση του νησιού, ενώ με νόμο θέσπισε την καθιέρωση της ετήσιας λιτάνευσης του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση του θαύματος.

Η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί από τον ομώνυμο Ιερό Ναό. Χιλιάδες πολίτες από την Κέρκυρα, την Ήπειρο και άλλα μέρη της Ελλάδας συρρέουν για να προσευχηθούν στον θαυματουργό Άγιο.

http://www.imerisia.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: