Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ. Ιερά Μονή Παναγίας της Αψινθιωτίσσης-ΚΥΠΡΟΣ. Μετόχι του Παναγίου Τάφου-ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ.Ιερά Μονή Παναγίας της Αψινθιωτίσσης-ΚΥΠΡΟΣ.


Μετόχι του Παναγίου Τάφου-ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ.


(από το 1974 τελεί υπό κατάληψη-τουρκική κατοχή).

Μετά από μια εβδομάδα στην Κύπρο, ο άγιος έξαρχός μας, πανιερώτατος Μητρ.Βόστρων Τιμόθεος θέλησε να μου δείξει τα μετόχια και μονές μας του Παναγίου Τάφου ,των Ιεροσολύμων στα κατεχόμενα.Εκεί πρωτοέλαβα τα πολλά "σόκ".....αλλά και τον θαυμασμό για τα υπέροχα χαμένα τοπία και κυρίως ναούς και μονές!!!
Εδώ βλέπετε την Ιερά Μονή της Παναγίας της Αψινθιωτίσσης.....,ένα όνειρο τοπίου,θέας και κτισμάτων.Ημασταν πάνω στο βουνό στις καταπράσινες παρειές του Πενταδάκτυλου,...όπου άνετα μπορούσες να πιάσεις τα σύννεφα,....ήμασταν τόσο ψηλά!!!


Η μονή κτίστηκε το 1100 μ.Χ.περίπου, και τυγχάνει ένα εκ των σημαντικωτέρων βυζαντινών συγκροτημάτων της Κύπρου.Ηταν ένα λαμπρό κόσμημα,αλλά.....μετά την τουρκική εισβολή το 1974,λεηλατήθηκε από τούρκους αρχαιοκάπηλους και αφέθηκε στη φθορά του χρόνου.Λεηλάτησαν τα πάντα,και οι πολύτιμες τοιχογραφίες της βγάλθηκαν ολόκληρες με τους σοφάδες μαζί,και ενώ τις πούλησαν,εντοπίστηκαν στην Γερμανία πρόσφατα.Ανατρίχιασα και αηδίασα......όταν, ενώ περπατούσα εντός του ναού ,στο νάρθηκα, ...δεν ήξερα που να πατήσω ..από την πολλή, φρέσκια κοπριά των ζώων-γιδοπροβάτων.....,αλλά και ακόμα χειρότερα,....χίλια συγνώμη,..από τα "ρόζ χρησιμοποιημένα προφυλακτικά"!!!!!!!!!!!!
Δεν είχα ξαναδεί παρόμοιο θέαμα στη ζωή μου!!!
Δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκεί ,κανείς μας,για να σταματήσουν όλα αυτά!!!
Δεν έχουμε εκεί καμία εξουσία και δύναμη,δυστυχώς!!!!!
Φρίξατε;;;;;.....Συνεχίζω σε λίγο...............,τρέμω!!!!!!

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση,η μονή έλαβε το όνομα της από ένα θάμνο,την αψινθιά που σκέπαζε καλά το άνοιγμα του σπηλαίου,μέσα στο οποίο ένας μοναχός είχε κρύψει μια εικόνα θαυματουργική της Παναγίας,για να την σώσει από την καταστροφική μανία των εικονομάχων.


Μετά από χρόνια,όταν έγινε η αναστήλωση των εικόνων,οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έβλεπαν ένα παράξενο δυνατό φως, ...βρήκαν την εικόνα και έχτισαν το μοναστήρι,που γέμισε καλογέρους.Εγινε γνωστή ως η μονή των Αψινθίων θάμνων η απλώς Ψηθία.Είχε μεγάλη περιουσία η μονή,αλλά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έχασε την αυτονομία του,έγινε μετόχι των Ιεροσολύμων και εξάρτημα της μονής Αγ.Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη,που ήταν η επίσημη κεντρική εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο. Ο ναός που βλέπετε είναι ο μοναδικός εξαγωνικός ναός σ'όλη την Κύπρο και κτίστηκε περί τα τέλη του 11ου αιώνα.Η πλάκα που βλέπετε ριγμένη στο δάπεδο είναι ...η Αγία Τράπεζα -σπασμένη και ριμαγμένη ,όλο κοπριές!!!


Τι να πρωτοκαθαρίσεις εκεί μέσα;;;Εξάλλου την άλλη μέρα θα ξαναμπούν τα ζώα,αφού από το 1974 μετατράπηκε σε μάντρα προβάτων και κατσικιών!!! Χωρίς να με βλέπουν,όπου πηγαίναμε, έσκυβα και φιλούσα όλες αυτές τις άγιες τράπεζες και ιερά χώματα κι ας είχαν κοπριές και ό,τι άλλο ακόμα!!!


Η τράπεζα(τραπεζαρία) του μοναστηριού είναι η μοναδική στο είδος της στην 


Κύπρο,με διαστάσεις 20 μέτρα επί 5 μ. και καταλήγει σε τεράστιες αψίδες.Ενα δέος......όλη η μονή.Που πήγε η λαμπρότητα της;;; Που πήγαν οι ψαλμωδίες της;;; Με σπρέϊ έχουν γράψει οι κατακτητές, στην πύλη του ναού στα αγγλικά,....."satan church"!!! Hθελα,όχι να κλάψω....αλλά να ουρλιάξω.....από οδύνη και πόνο!!!!!!!

Βουβός όμως,........,είχα χάσει την μιλιά μου!!!!!!

ΠΑΤΗΡ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: