Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΙΜΌΘΕΟΣ ΣΑΚΚΆΣ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΉΤΟΥ.
Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης  Τιμόθεος Σακκάς ,  ένας από τους εξέχοντες θεολόγους της Ευρώπης, ήταν  συγγραφέας μεταφράσεων ορισμένων ρωσικών πνευματικών έργων στα ελληνικά. Μακροχρόνια πρόεδρος της Χριστιανικής Φιλανθρωπικής Εταιρείας της Αγίας Τριάδας με κατοικία στον μητροπολιτικό δήμο Αργυρούπολης, που δημιουργήθηκε με την απόφαση της Μεγάλης Δούκισσας Έλενας Βλαντιμίροβνα, εγγονής του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Β ', συζύγου του Έλληνα πρίγκιπα Νικολάου - γιου του βασιλιά Γεωργίου Α της Ελλάδας και της συζύγου του Όλγα Κωνσταντίνοβνα.

Ο κύριος στόχος της  ήταν να δημιουργήσει ένα Ελληνο-Ρωσικό σπίτι για τους ηλικιωμένους, όπου Ρώσοι μετανάστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα μετά τα τραγικά γεγονότα των αρχών και των μέσων του 20ού αιώνα θα μπορούσαν να τελειώσουν ήρεμα τη ζωή τους. Χτίστηκε ένα μεγάλο σύγχρονο σπίτι. Στην αυλή υπάρχει η εκκλησία του Σεραφείμ του Σάροφ.

Μέσα από τις προσπάθειες του Π. Τιμοθέου δημιουργήθηκε , ένα μουσείο, ένα αρχείο και μια βιβλιοθήκη  στο σπίτι των γηρατειών. Όλα όσα έμειναν από τους Ρώσους κατοίκους φυλάχτηκαν προσεκτικά εκεί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πολύ μορφωμένοι άνθρωποι που συνέβαλαν σημαντικά στον πολιτισμό και την επιστήμη της Ρωσίας και της Ελλάδας. Άφησαν πίσω τους αρχεία, γράμματα, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, μοναδικά έργα διακοσμητικής και εφαρμοσμένης τέχνης. Αιωνία  Αυτού  η  μνήμη !

Δεν υπάρχουν σχόλια: