Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Το κοριτσάκι μας Γέροντα επιτρέπεται να φοράει παντελόνια;

 


Η παρούσα δημοσίευση αναδημοσιεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο ένας ακόμη άνθρωπος να διαβάσει τα λόγια των Αγίων της Ορθοδόξου μας πίστεως, με τα οποία πολύ απλά και κατανοητά μεταφέρεται ο λόγος και ο νόμος του Θεού.

 

Αδελφοί!

Όπως βλέπουμε και κατανοούμε, από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, τους Πατέρες της Ορθοδόξου μας πίστεως, έως και τους Αγίους της δικής μας εποχής, (Αγ. Παΐσιος, Αγ. Πορφύριος, Αγ.Ιάκωβος κ.α...) τίποτα δεν αλλάζει σε σχέση με το νόμο του Θεού για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Είναι αυτό αναμενόμενο διότι ο νόμος του Θεού δεν θα αλλάξει έως της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού. Ματθ.5,18

 

Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: Γιατί ο σημερινός Χριστιανός δεν εφαρμόζει το λόγο και το νόμο του Θεού;

Η απάντηση είναι απλή, και μας τη δίνουν οι Πατέρες της Ορθοδοξίας, οι οποίοι συμβουλεύουν τα παιδιά του Θεού και λένε μόνο τα λόγια της Αγίας Γραφής. Λένε πως ο αχάριστος άνθρωπος ακολουθεί την Θεοκατάρατο μόδα, την οποία διευθύνει ο διάβολος. Ρωμ.12,2

Έχουμε ευθύνη ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, να μιλήσουμε και να πούμε την αλήθεια της Αγίας Γραφής, σε όλους όσους δεν τη γνωρίζουν. Θα δώσουμε λόγο στον Χριστό, όχι μόνο για όσα κάναμε και είπαμε, αλλά και για όσα δεν κάναμε και για εκείνα που δεν είπαμε...

 

Πόσοι διδάσκαλοι μεταδίδουν σήμερα την αλήθεια της Αγίας Γραφής στα Ελληνόπουλα; Γιατί οι μαθήτριες φορούν τα παντελόνια; Γιατί ενώ υπάρχουν κατηχητικά σχολεία στις ενορίες, ελάχιστα παιδιά του κατηχητικού εκκλησιάζονται την Κυριακή;

 

Ρώτησαν τον Άγιο Πορφύριο.

Το κοριτσάκι μας Γέροντα επιτρέπεται να φοράει παντελόνια; Και τούς είπε αυτό ακριβώς.

Το θέμα αυτό πού με ρωτάτε είναι λυμένο στο Δευτερονόμιο, δηλαδή στον νόμο της Παλαιάς Διαθήκης, πού είπαμε ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο Θεός το απαγορεύει. Πρέπει να το ξέρουμε αυτό. Είμαστε πιστοί και πρέπει να το τηρούμε. Γιατί ο νόμος του Θεού παιδιά, είναι οι προδιαγραφές της ζωής. Άμα δεν τηρούμε τις εντολές του Θεού, είναι σαν να κάνουμε πράγματα πού είναι αντίθετα με τις προδιαγραφές μας.

Τι θα πει προδιαγραφή; Να, ας πούμε, αυτό το τραπέζι σηκώνει 100 κιλά. Αν του βάλεις αυτού του τραπεζιού δυο τόνους πάνω, θα σπάσει. Δεν είναι οι προδιαγραφές του για δύο τόνους. Πρέπει να είναι σιδερένιο, για να αντέξει δύο τόνους. Έτσι και ο άνθρωπος έχει κάποιες προδιαγραφές. Μια προδιαγραφή είναι αυτό πού λέει η εντολή του Θεού, δεν θα φοράς ρούχα πού είναι του άλλου φύλου. Δεν επιτρέπεται.

 

Ρώτησαν τον Άγιο Παΐσιο.

– Γέροντα, πώς ν΄ αντιμετωπίσουμε τις γυναίκες που έρχονται στο Μοναστήρι με παντελόνι; Συχνά λένε ότι είναι πιο πρακτικό αλλά και πιο σεμνό από τα κοντά.

– Σήμερα θα φορούν ή κοντά ή παντελόνια! Άντε τώρα! Αφού ξεκάθαρα το λέει η Παλαιά Διαθήκη, και βλέπεις και με τί λεπτομέρειες! «Δεν επιτρέπεται ο άνδρας να φοράη γυναικεία στολή και η γυναίκα ανδρική».Είναι νόμος και είναι και άπρεπο. Άνδρες που φορούν φουστάνια είναι ελάχιστοι, πολύ ελάχιστοι.

– Αυτές όμως που δουλεύουν στα χωράφια, λένε ότι δεν μπορούν να κινηθούν άνετα στην δουλειά, αν δεν φορούν παντελόνι.

– Αυτά είναι δικαιολογίες.

– Γέροντα, και για τα κοριτσάκια λένε οι μητέρες ότι τα φορούν παντελόνι, για να μην κρυώνουν.

– Άλλη λύση δεν υπάρχει; Δεν υπάρχουν κάλτσες μέχρι πάνω; Έ, ας φορέσουν κάλτσες μέχρι πάνω, για να μην κρυώνουν. Άμα θέλει κανείς, για όλα βρίσκει λύσεις.

– Και όταν, Γέροντα, έρχωνται επίσημοι και έχουν μαζί τους και μία που φοράει παντελόνι;

– Να τους κάνετε μία εξήγηση: «Θέλετε να κάνουμε μία οικονομία και να χαλάσουμε μία τάξη και να γίνη μία αταξία στο Μοναστήρι;».

– Μία φορά, Γέροντα, ήρθαν τριάντα καθηγήτριες με παντελόνι και τις αφήσαμε να περάσουν.

– Κακώς, δεν ταιριάζει! Να τις λέγατε: «Μάς συγχωρήτε, είναι αρχή του Μοναστηριού να μην επιτρέπουμε να μπαίνη γυναίκα που φοράει παντελόνι». Αυτές θα πάνε και σε άλλα Μοναστήρια και θα πούν: «Στο τάδε Μοναστήρι μας άφησαν να περάσουμε με παντελόνι».

Τις οικονομήσατε εσείς, για να μην τις προσβάλετε, και εκείνες θα προσβάλουν μετά εσάς. Βάλτε στην πύλη πινακίδα με το σχετικό χωρίο από την Παλαιά Διαθήκη. Φτιάξτε και πενήντα φούστες και να τις δίνετε με καλό τρόπο σ΄ αυτές που έρχονται με παντελόνι πρώτη φορά και δεν ξέρουν ή σ΄ αυτές που φορούν κοντά.

– Γέροντα, όταν έρθη ένα Λύκειο και όλα τα κορίτσια φορούν παντελόνια;

– Να τους κεράσετε έξω από την πύλη. Αυτό τους προβληματίζει. Ή, αν ειδοποιήσουν ότι θα έρθουν για προσκύνημα, πέστε από το τηλέφωνο: «Σάς παρακαλούμε να μη φορούν οι καθηγήτριες και οι μαθήτριες παντελόνι». Έτσι θα καταλάβουν ότι χρειάζεται να σεβασθούν τον χώρο. Εδώ δεν είναι ενορία. Στην ενορία οφείλει ο ιερέας να διαφωτίση τις γυναίκες, για να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει να φορούν παντελόνια, και να συμμορφωθούν. Αν καμμιά φορά πάνε στην Εκκλησία του γυναίκες από άλλη ενορία και φορούν παντελόνι, να φροντίση να βολέψη τα πράγματα. Η Εκκλησία είναι μητέρα· δεν είναι μητρυιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: